Už toho bolo dosť, pán premiér, odkazuje Kuciakov brat

symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave Symbolický pamätník pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave 21. februára 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Od brutálnej vraždy novinára Ján Kuciak a jeho snúbenice uplynuli tri roky a smútiaca rodina sa k politike zväčša verejne nevyjadruje. Brat zavraždeného žurnalistu Jozef však tentokrát urobil výnimku a poslal tvrdý odkaz premiérovi.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa po „privítaní“ ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku pustil do svojich koaličných partnerov pre ich nesúhlas so spôsobom jej dovozu. Na mušku si vzal opäť ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka, s ktorým má dlhodobo pošramotené vzťahy.

„Zomrel novinár a jeho snúbenica len preto, že si niekto povedal, že euroval je dôležitejší, hoci bol za dva dni po páde vlády schválený,“ zaútočil premiér na Sulíka. Matovič tak spojil povalenie vlády Ivety Radičovej, v ktorom rolu zohrala Sulíkova SaS, a smrť novinára za vlády Smeru.

Obvinenie Sulíka zo zodpovednosti za vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zdvihlo zo stoličky Jozefa Kuciaka mladšieho, brata zavraždeného novinára. Ten na Facebooku premiérovi odkázal, čo si myslí o zneužívaní smrti blízkeho na boj proti vlastným koaličným partnerom.

„Už toho bolo dosť, pán premiér. Snažíme sa vyhýbať politike ako vieme, ale vnímame ju. V poslednom čase sa nám zdá, že to už zašlo až moc ďaleko. Útočenie tragédiou nášho Janka a jeho Martinky dookola, na kolegov z koalície, dokonca aj na novinárov je niečo, čo už stráviť nevieme,“ píše sa na profile Jozefa Kuciaka.

Kuciakova rodina v krátkom, ale veľavravnom statuse žiada premiéra, aby zvažoval slová, ktoré o Jánovi Kuciakovi povie, a aby tým najmä neútočil na svojich koaličných kolegov a už vôbec nie na jeho kolegov – novinárov. „Prispejete tým len návratu toho, čo tu bolo a čo už nechceme,“ varuje rodina Jána Kuciaka.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa stala 21. februára 2018 v ich spoločnom dome vo Veľkej Mači. Obaja mali v čase vraždy 27 rokov. Ján Kuciak pôsobil ako investigatívny reportér spravodajského portálu Aktuality.sk, v ktorom sa venoval najmä podozreniam z daňových podvodov.


Ďalšie články