Zrada partnerov, služba Rusom. Naď to schytáva od generála Macka či Bránika

66. zasadnutie Vlády SR Minister obrany Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Spôsob dovozu vakcíny Sputnik V na územie Slovenska vojenským lietadlom dáva do pozoru aj niektoré armádne a bezpečnostné špičky. Niekdajší generál a politik za stranu Spolu Pavel Macko otvorene hovorí o zrade spojencov za asistencie ministra obrany a bezpečnostný analytik Radovan Bránik o brutálnom a nesmierne škodlivom symbole. Naď sa bráni tvrdením, že ide o bludy, svojich oponentov obviňuje, že o téme nič nevedia a takisto ich vyzýva, aby prestali plakať. Trojica si názory vymieňala priamo na Facebooku.

Nákup ruskej očkovacej látky Sputnik V sa stal predmetom kritiky z viacerých uhlov pohľadu. Vedcom a medicínskym odborníkom prekáža chýbajúci súhlas od Európskej liekovej agentúry (EMA), mnohí politici nepriamo akcentujú, že Kremeľ je naším nepriateľom a známe postavy z armádneho a bezpečnostného prostredia krútia hlavami aj nad dovozom za pomoci vojenského lietadla a s tým spätým rezignujúcim postojom šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO).

Svedectvom o tom je aj najnovší facebookový príspevok generála Pavla Macka, ktorý bol svojho času najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO. Macko krátko po odchode z aktívnej služby do civilu v roku 2018 ohlásil spoluprácu so stranou Spolu, ktorú toho času viedol tandem Miroslav Beblavý a Jozef Mihál. Po neúspešných parlamentných voľbách ju však opustil.

Zrada s plnou podporou Naďa

Macko v utorkovom príspevku uviedol, že z postupu svojho priateľa a ministra Naďa je „úprimne sklamaný“. Zároveň sa nechal počuť, že nekritickou podporou krokov premiéra Igora Matoviča „diskredituje svoju pozíciu vo vzťahu k základnému bezpečnostnému rámcu Slovenska“.

„Nevadí mi až tak dovoz Sputnika V. Pokojne sa dám ním aj zaočkovať, ak bude posúdený aspoň vnútroštátnym orgánom. Skutočný problém nie je v dovoze ruskej vakcíny, ale v jeho netransparentnosti a v našom priamom zapojení sa do ruskej propagandistickej kampane. Spolupráca s Dankom či Ficom v prospech protieurópskej propagandy sa nedá nijako zakryť heslom ‚zdravie ako prvé‘,“ uviedol vzápätí Macko.

Generál tiež prízvukoval nutnosť uvedomiť si fakt, že európski partneri nám aj napriek svojim zdravotníckym problémom na domácej pôde poslali personál a vybavenie a my sme ich za to s „plnou podporou ministra Naďa vedome zradili v prospech ruských snáh o rozdelenie EÚ“. Zároveň sa domnieva, že predseda vlády Igor Matovič vnáša geopolitické záujmy Ruska do riešenia pandémie z toho dôvodu, aby odpútal pozornosť na zlý stav, v ktorom sa Slovensko nachádza.

Naď žiada dôkaz

Do diskusie pod Mackovým príspevkom sa krátko na to zapojil cez svoj osobný profil na sociálnej sieti aj sám minister Naď. Svojho priateľa a kritika vyzval, aby svoje vyjadrenia podporil faktami. „Pali, ak máš pocit, že som bol niekde podporný, tak sa mýliš. Ak máš dôkaz, tak ho predlož. Ospravedlňovať sa nemusíš,“ uviedol a pridal odkaz na článok z Denníka N, v ktorom sa k vítaniu vakcín na letisku stavia kriticky.

Premiér šaškujúci pred Spartanom

Skôr, ako sa stihol vyjadriť Macko, okomentoval príspevok bezpečnostný analytik a bloger Radovan Bránik. Naďovi rečníckou otázkou pripomenul, že práve on poskytol vojenské lietadlo na prevoz Sputniku, čo bolo podľa jeho úvahy neprimerané veľkosti a rozmerom nákladu. Ide vraj o „brutálny, nesmierne škodlivý symbol“ a nazdáva sa, že štát mal k dispozícii množstvo efektívnejších spôsobov na dopravu zásielky.

„Môžeme tu chystať a budovať stratégie a roky rokovať a prijímať ich, keď to potom v lufte zabije premiér šaškujúci pred Spartanom a RT [televízna stanica Russia Today, pozn. red.] a ďalšie ruské kanály majú dnes nabité na dlhé týždne,“ pokračoval Bránik.

Ministrovi, ktorý do politiky vstúpil z mimovládneho prostredia a bol známy svojimi razantnými transatlantickými postojmi, zároveň odkázal, že jeho názor síce môže odbiť tým, že „fanaticky“ nenávidí OĽaNO, ale vraj bývali časy, kedy „dokonale rozumel“ tomu, že ťah premiéra jednoznačne poslúžil záujmom Ruskej federácie a nie záujmom Slovenska a NATO.

Minister tvrdí, že ide o bludy

„Keďže si rešpektovaný odborník na komunikáciu a zakázal mi svojim odborným stanoviskom v Novom Čase vyjadrovať sa na sociálnych sieťach, nebudem na tento tvoj kilometrový koment, mimochodom plný bludov, vôbec reagovať. Snáď si spokojný, že počúvam tvoje odborné rady,“ odvetil mu šéf silového rezortu.

Vyhraj voľby a môžeš všetko

Bránik v odpovedi sklamane uviedol, že o podstate problému a Spartanoch sa z odpovede Naďa ľudia nedozvedeli nič. „Veď načo by daňovým poplatníkom minister zdôvodňoval jeho použitie. Vyhraj voľby a môžeš všetko,“ zaútočil, pričom zopakoval notoricky známu frázu nebohého predsedu parlamentu Pavla Pašku za druhej Ficovej vlády.

Zároveň si myslí, že politik „dokonale ilustroval problém“, na ktorý predtým upozornil na platforme bulváru Nový čas. V ňom uviedol, že Naďov výkon funkcie nie je zlý a obklopil sa kompetentnými ľuďmi, no jeho komunikácia je „doslova katastrofálna“ a odporučil mu, aby rezignoval na komunikáciu na sociálnych sieťach. „Jeho vyjadrenia totiž často polarizujú spoločnosť. V tomto smere by odo mňa dostal známku 4,“ dodal Bránik pre spomenuté médium na adresu ministra.

Naď kontroval strohou výčitkou: „Toľko, koľko vieš o obrane, vieš aj o Spartanoch a aj o komunikácii. Teda nič.“

Macko žiada zverejnenie dokumentácie

Po tejto výmene názorov sa do rozhovoru zapojil aj autor pôvodného príspevku Macko. Vo svojom komentári Naďovi odkázal, že jediné, čo mohol v tejto situácii urobiť bolo dištancovať sa od dovozu Sputniku a vyhlásiť, že táto operácia bola vykonaná priamo na základe rozhodnutia premiéra Matoviča.

Macko sa zároveň šéfa rezortu opýtal, kto a na základe čoho podpísal zmluvu, kto splnomocnil signatára na jej podpis, či bol let C-27 J instradovaný ako vojenský a kto rozhodol o vyslaní príslušníkov armády do priestoru mimo územia Slovenska a mimo územia členských krajín Severoatlantickej aliancie. „Žiadam zverejniť príslušné uznesenie/rozhodnutie ústavného orgánu SR,“ napísal v nadväznosti na svoje otázky.

„Slovenská republika a jej prostriedky nie sú súkromným majetkom Igora Matoviča a použitie ozbrojených síl a finančných prostriedkov štátu musí byť v súlade s príslušnými právnymi normami. Vláda by mala bezodkladne zverejniť, na základe čoho bola vykonaná táto vojenská logistická operácia a obstaranie vakcín Sputnik V,“ dodal generál Macko.

„Neplač Radko“

„Pavel, Pavel, čo už ty vieš o obrane a Spartanoch,“ odpovedal Mackovi ironicky Bránik, pričom narážal na Naďovu výčitku vyššie. „Normálne je človeku smutno z tohto celého. Neostane iné, len požiadať ministerstvo oficiálnou cestou podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Som naozaj zvedavý, kto si toto lajsol a na základe akého uznesenia. Určite to už je pripravené na stole a nevie sa to dočkať zverejnenia. Ibaže by nie a nič sa nedozvieme,“ dodal.

„Neplač Radko. Je to dosť trápne na veľkého a dospelého chlapa,“ odvetil mu dotknutý politik na konci relevantnej časti konverzácie.

Nielen Macko a Bránik

Pripomeňme, že člena vlády za spôsob transportu vakcíny nedávno kritizovali aj iné známe tváre. „Známy atlanticista minister obrany nič? Aha, on poslal lietadlá,“ napísal exposlanec za Most-Híd František Šebej. „Náš vojenský Spartan mohli radšej upraviť tak, aby mohol voziť našich pacientov do nemocníc v okolitých krajinách. To by bol funkčný managament krízových procesov,“ pridal sa expredseda KDH Alojz Hlina.


Ďalšie články