Krajčí: Čiernych okresov je už 30, meníme očkovaciu stratégiu

Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR

Reprodukčné číslo sme stále nezrazili pod hodnotu 1, čo je potrebné na znižovanie počtu prípadov. Vakcínou od AstraZeneca sa po novom budú očkovať aj starší ľudia.

Epidemiologická situácia na Slovensku sa mierne zhoršila. Najhoršia situácia je v nemocniciach, ktoré zaznamenali nový rekord: 4 042 pacientov. Informoval o tom dnes večer minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Zvýšil sa aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

Začal sa však už aj prevoz slovenských pacientov do poľských nemocníc. Poľská strana sa ponúkla, že prijme 200 našich pacientov. Prví by mali by byť prevezení do nemocníc v južnom Poľsku v mestách Nowy Targ a Gorlice.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová pre denník Korzár uviedla, že Poľsko pre pacientov zo Slovenska aktuálne vyhradilo spolu desať miest – štyri v Gorliciach a šesť v meste Nowy Targ.

Ide o miesta pre pacientov, ktorí potrebujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a ich zdravotný stav je vhodný na zrealizovanie bezpečného prevozu.

Zmena očkovacej stratégie

Minister vypočul volanie po zmene očkovacej stratégie, ktorá by viac protežovala ľudí podľa vyššieho veku. Zrušia sa skupiny definované povolaniami, bude sa očkovať striktne podľa veku.

Po novom sa budú môcť vakcínou od spoločnosti AstraZeneca očkovať aj osoby vo veku od 60 do 70 rokov a očkovacími látkami od spoločností Pfizer a Moderna občania nad 70 rokov. Očkovacie výnimky sa zrušia.

V marci očakávame dodávku 413 000 vakcín Pfizer/BioNTech, 75 600 Moderna, 356 864 AstraZeneca a 200 000 Sputnik V.

Milióny nových testov

Krajčí tiež uviedol, že Slovensko objednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie najmä na školách a v domácnostiach. Aktuálne sú už vraj na ceste k nám.

Krajčí vysvetlil, že požiadali Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, aby vydal povolenie práve pre tieto nazálne typy testov na samotestovanie. Obstarávala ich Európska komisia.

„Keď tu tie testy budú, tak dôjde k obrovskej zmene testovacej stratégie na území Slovenska, o ktorej budeme potom informovať,“ avizoval Krajčí.
Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že ich zakúpil za „dobrú sumu“, pričom priblížil, že v sume 3,50 eura bol jeden test od spoločnosti Siemens a 3,70 eura SD Biosensor.

(tasr, mag)


Ďalšie články