Čaputová nebude vyzývať na masové očkovanie Sputnikom

Zuzana Èaputová oèkovanie Prezidentku Čaputovú očkovali v závere minulého roka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Prezidentka republiky považuje očkovanie neregistrovanou ruskou vakcínou za veľmi rizikové. Riešením je podľa nej požiadať o registráciu vakcíny Európsku liekovú agentúru.

Použitie ruskej vakcíny Sputnik V nie je prejavom odvahy či dôkazom diplomatického úspechu. Je to skôr rezignácia na pravidlá, ktorými sa v medicínskych otázkach riadime, a ktoré garantujú najvyššie štandardy bezpečnosti pre ľudí. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po stretnutí s riaditeľkou Štátneho ústavu na kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzanou Baťovou. Otvorenou otázkou podľa nej ostáva, či krok nakúpenia Sputnika nezhoršil možnosti SR zapožičať si už registrované vakcíny od európskych partnerov.

„Týždne počúvame výzvy, aby sme s vakcínami nehrali geopolitické hry, a potom sme svedkami okázalého vítania, ktoré príchod vakcíny Sputnik V na Slovensko sprevádzalo,“ podotkla hlava štátu. Riešenie je podľa Čaputovej jednoduché, a to požiadať o registráciu vakcíny Európsku liekovú agentúru. ŠÚKL by tiež mala doručiť dokumentácie k vakcíne.

„Samozrejme, záchrana životov je nad akékoľvek politické spory a argumenty. Ale aj kroky vo výnimočnej situácii sa dajú robiť spôsobom, ktorý nerozbíja vládnu koalíciu, neponižuje názorových oponentov, nespochybňuje dôveru ľudí v očkovanie a nevnáša do spoločnosti ďalší konflikt,“ povedala prezidentka.

Riaditeľka ŠÚKL na stretnutí skonštatovala, že očkovanie neregistrovanou a nepreverenou vakcínou Sputnik V považuje za veľmi rizikové. Ústavu doposiaľ nebola doručená výrobná dokumentácia nevyhnutná na oboznámenie sa s kvalitou a bezpečnosťou vakcíny. Nie je to bežná situácia, v histórii inštitúcie ide o precedens, tvrdí Baťová.

„Som za ochranu životov všetkými dostupnými a bezpečnými vakcínami. Som za korektný prístup k ľuďom, politickým partnerom aj partnerom v medzinárodných spoločenstvách,“ hovorí Čaputová. Bude rešpektovať rozhodnutie ľudí, ktorí sa Sputnikom dajú zaočkovať. K masívnemu použitiu tejto vakcíny však prezidentka vyzývať nebude. Dôvodom je, že neprešla riadnym a medzinárodne vyžadovaným procesom, ktorý by garantoval jej bezpečnosť.

Hlava štátu pripomína, že zodpovednosť za neželané účinky Sputnika sa povolením ministra zdravotníctva prenáša na ošetrujúcich lekárov. „V prípade tejto vakcíny tu však nie je žiadna zodpovedná autorita, ktorá by jej bezpečnosť garantovala,“ poznamenala.

Očkovanie je podľa prezidentky cestou k normálnemu životu. Dôveru v očkovanie však nezvýši ponuka jednej neregistrovanej vakcíny pre určitú skupinu ľudí. „Dôveru môže zvýšiť len jasný a odborne pripravený očkovací plán, zrozumiteľný systém prihlasovania na očkovanie, jednotný systém náhradníkov a ponuka bezpečných vakcín,“ uviedla Čaputová.
(tasr, joh)


Ďalšie články