Korčok upozornil, že Sputnik vám nemusí v EÚ zabezpečiť voľný pohyb

Ivan Korèok Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Ruská vakcína nás rozdeľuje doma, v zahraničí, spochybňuje procesy v Európskej únii, hnevá sa Matovičov šéf diplomacie.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok požiada ešte v utorok o prijatie u troch najvyšších ústavných činiteľov SR. Urobí tak v súvislosti s okolnosťami, za ktorých bola na Slovensko dovezená ruská vakcína Sputnik V, a možným spochybnením zahraničnopolitického smerovania krajiny. Za ruskou vakcínou vidí nástroj hybridnej vojny.

Šéf slovenskej diplomacie priznal, že spôsob, akým bola dodávka vakcíny realizovaná, i to, ako bola privítaná predsedom vlády, vyvolávajú otázky. „Je potrebné si ich zodpovedať, musím mať jasno v tom, či stále zotrvávame na deklarovanom zahraničnopolitickom smerovaní,“ povedal. O prípadnej demisii zatiaľ nehovorí.

Korčok: Sputnik nás rozdeľuje

Chce poznať, aká je cena za dodávku vakcíny. „Nie je to dar, je to tovar, ktorý má svoju cenu,“ uviedol Korčok. Netají, že ruskú vakcínu vníma ako nástroj hybridnej vojny zo strany Ruska. „Rozdeľuje nás tu doma, rozdeľuje nás tu v zahraničí, spochybňuje procesy v Európskej únii,“ poukázal minister. Ak by Sputnik nebol politickým nástrojom, nevidí dôvod, prečo ruská strana nevyvíja aktivitu smerom k registrácii vakcíny v EÚ.

Uviedol tiež, že predsedu SNS Andreja Danka nevidel takto šťastného, odkedy bozkával výložky. Danko tvrdí, že prispel k dohode o získaní ruskej vakcíny. Igor Matovič však vyhlásil, že „kapitán“, nezohral pri rokovaniach žiadnu rolu.

Ohlas z diplomacie nezaznamenal

Korčok dodal, že na pondelkové udalosti ešte nezaznamenal priamy ohlas z diplomatických kruhov, dal však situáciu podrobne monitorovať.

Korčok informoval, že v piatok má plánovaný telefonát s novým americkým ministrom zahraničia Antonym Blinkenom. Ten si však podľa ministrových slov dohodli ešte pred dvoma týždňami.

Korčok upozorňuje aj na to, že človek očkovaný Sputnikom môže mať druhoradé postavenie kvôli plánovanému Covid pasu: „Každému občanovi, ktorý sa rozhodne pre očkovanie neregistrovanou vakcínou, musí byť vysvetlené aj to, že to môže mať vplyv aj na to, či sa dostane k pasu, ktorý bude jeho priepustkou takpovediac z územia Slovenskej republiky.“ 

„Môj názor je, samozrejme, že ak sa necháte zaočkovať neregistrovanou vakcínou, nemôže to mať rovnakú hodnotu na tejto priepustke, o ktorú sa veľmi usilujeme, ako keď sa dáte zaočkovať registrovanou vakcínou.“

Je to podľa neho logické vyústenie. Ide o záležitosti, ktoré by sme si mali ujasniť, „keďže prvá krajina, ktorá sa rozhodla opustiť pravidlá, na ktorých sme boli dohodnutí, bolo Maďarsko a druhou je Slovenská republika“.

(mag, tasr)


Ďalšie články