Remišová je znechutená. V hre je odchod z vlády. Matovič: Tretie lietadlo na ceste

Veronika Remišová Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Koaličná strana Za ľudí diskutuje o situácii v koalícii, hovorí o reálnom riziku rozpadu vládnej koalície. Opisuje zlyhanie v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii. Podľa šéfky strany a vicepremiérky Veroniky Remišovej musia prijať „zásadné rozhodnutie“. V utorok večer sa má zísť predsedníctvo strany.

„Som znechutená a sklamaná nielen ja, ale viacerí členovia našej strany. Na jednej strane vidíme obrovské zlyhania v manažmente pandémie a v očkovacej stratégii, ktorá odsúva starých a chorých, na druhej strane je reálne riziko rozpadu vládnej koalície a návrat Fica s Pellegrinim. O tomto diskutujeme v strane a musíme prijať zásadné rozhodnutie,“ skonštatovala Remišová v stanovisku strany.

Odchod Valáška

Odchod poslanca NR SR Tomáša Valáška z koalície a strany Remišovú mrzí. „Mrzí ma o to viac, že práve strana Za ľudí vetovala ako jediná vo vláde nákup neregistrovanej vakcíny Sputnik V, a preto rozumiem jeho frustrácii a chápem, že už ho to nebaví. Bolo absolútne nevhodné a nedôstojné, ako vakcínu premiér Matovič nakúpil a vítal,“ doplnila.

Remišová zopakovala, že Za ľudí nemá problém s očkovaním Sputnikom V za rovnakých podmienok, ako majú ostatné vakcíny, ktoré prešli registráciou, sú preverené a bezpečné.

Valášek zdôvodnil svoj odchod okolnosťami nákupu vakcíny. Spolu s ďalším bývalým predstaviteľom strany, poslancom Miroslavom Kollárom chce fungovať v rámci parlamentnej opozície.

Kolíková: Vôbec sme nemali uvažovať o Sputniku

Dovoz ruskej vakcíny Sputnik V pritom nepovažuje za dobrý nápad ani ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Pripomenula, že ide o neregistrovanú vakcínu, a svojim blízkym by ju neodporúčala.

Rovnako sa jej nepozdával spôsob, akým bola vakcína do krajiny dovezená, a čo to sprevádzalo. „Je to rozhodnutie lekára, ktorý sa vakcínu rozhodne podať, a potom je to rozhodnutie samotnej osoby, že je ochotná takú vakcínu mať. To je spojené s riadnym poučením, keďže ide o experimentálnu vakcínu. Osobne si myslím, že nebol dobrý nápad vôbec uvažovať o Sputniku,“ uviedla Kolíková.

Kolíková pripustila, že hrozí rozpad poslaneckého klubu Za ľudí. „Takáto situácia, ktorá sa vyskytne a čelí jej politická strana, že sa jej ako keby rozpadal poslanecký klub, je veľmi vážna a musíme sa s tým veľmi dobre vnútrostranícky vyrovnať,“ odpovedala na otázky novinárov na utorkovej tlačovej konferencii.

Tretie lietadlo na ceste

Premiér Igor Matovič krátko po vyhlásení Remišovej na sociálnej sieti informoval, že plánované dodávky ruskej vakcíny pokračujú. „Tretie lietadlo už na ceste, zatiaľ všetko podľa plánu na záchranu životov,“ napísal premiér.

Tretie lietadlo už na ceste, zatiaľ všetko podľa plánu na záchranu životov,)

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 2. marca 2021

(tasr, ste)


Ďalšie články