Kto ponesie zodpovednosť za očkovanie Sputnikom? Lekári požadujú zmenu legislatívy

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V

Po dovoze neregistrovanej ruskej vakcíny sa objavujú ďalšie komplikácie. Lekári odmietajú očkovať záujemcov na vlastnú zodpovednosť. Argumentujú tým, že ide o štátny záujem, a preto by sa mal zmeniť zákon.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok informoval, že Slovensko nakúpi dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Premiér verí, že ruská strana dodrží termíny aj množstvá. V priebehu nasledujúceho mesiaca by malo prísť celkovo milión kusov, v máji a júni ďalší milión.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne. Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre (EMA).

Vyskytla sa však nezrovnalosť o tom, kto v takomto prípade vlastne preberá zodpovednosť za možné vedľajšie účinky vakcíny Sputnik V.

Ponesú zodpovednosť lekári?

„Za terapiu neregistrovaným liekom preberá plnú zodpovednosť ošetrujúci lekár,“ uvádza sa v Krajčího povolení na terapeutické použitie neschváleného lieku – vakcíny Sputnik V.

Obavy lekárov ešte utvrdil premiér Matovič, ktorý v utorňajšej diskusnej relácii Rádia Expres uviedol, že podľa platnej legislatívy preberá zodpovednosť lekár, ktorý vakcínu pacientovi pichol.

„Pri použití každého neregistrovaného lieku, ktorý je povolený ministerstvom, je to zo zákona vždy na zodpovednosť lekára. Ten zákon sme nemenili, je dlhodobo platný,“ povedal predseda vlády.

Vyvstali preto otázky, či daná veta skutočne znamená, že zodpovednosť za následky podania vakcíny Sputnik V má prebrať ošetrujúci lekár.

Lekári požadujú zmenu legislatívy

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová pre Štandard uviedla, že potenciálne zdravotné dosahy Sputnika V idú skutočne na triko očkujúceho lekára.

„Tak, ako pri podaní každého neregistrovaného lieku, ktorý ministerstvo zdravotníctva umožňuje podať pacientovi na výnimku, aj v tomto prípade preberá plnú zodpovednosť lekár,“ znie jasná odpoveď rezortu.

Lekári zastávajú názor, že vakcinácia je štátnym záujmom, a preto by nemali niesť v prípade vedľajších účinkov zodpovednosť oni, ale štát.

„Myslíme si, že v prípade vakcinácie akoukoľvek vakcínou by mal jednoznačne prebrať zodpovednosť štát, pretože očkovanie obyvateľstva je v záujme štátu. Preto je potrebné pripraviť legislatívne úpravy, ktoré následne presne určia postupy a pravidlá pri podávaní vakcíny Sputnik V. V prípade nežiaducich účinkov by lekár v žiadnom prípade nemal niesť zodpovednosť,“ uviedol pre Štandard Marian Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory.

Právne medzery komplikujú očkovanie

Sputnik V je dvojdávková vakcína. To znamená, že Slovensko získa očkovacie látky pre milión obyvateľov. Podľa exkluzívneho prieskumu pre Štandard by sa ruskou vakcínou dalo zaočkovať 16,7 percenta opýtaných ľudí. Dostanú túto možnosť?

Z doterajších výpovedí lekárov vyplýva, že pod prípadné zdravotné komplikácie pacientov sa v tomto prípade podpísať nechcú. A ani nemusia. „Nepoznám žiadny právny predpis, ktorý by lekára donútil podať povolený neregistrovaný liek zdravému pacientovi,“ vysvetľuje vo svojom blogu právnik Peter Kováč.

Upozorňuje tiež, že z právneho hľadiska môžu nastať problémy aj na strane pacienta. Je otázne, či záujemcovia o očkovanie budú môcť potvrdiť, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia EMA.

„Predpokladom podania neregistrovaného lieku je predchádzajúci písomný súhlas pacienta s terapeutickým použitím. Ten sa ale nedá získať, pretože vlastnosti vakcíny nie sú známe. Preto žiadny právnik potrebný informovaný súhlas nenapíše,“ upozorňuje Kováč.


Ďalšie články