Kritici prijatia Sputniku: Chýba už len pozývací list. Sme už satelit Moskvy?

Slovensko nakúpi ruskú vakcínu Sputnik V Vykládka Sputniku V na letisku v metropole východného Slovenska. Foto: František Iván/TASR

Nákup ruskej vakcíny Sputnik V sa napriek alarmujúcej pandemickej situácii na Slovensku nestretol s jednohlasným súhlasom. Podľa tých politikov a komentátorov, ktorí sú zväčša k Rusku kritickejší, ide o geopolitickú zbraň Moskvy, ktorá nás približuje späť do obdobia satelitného štátu.

Pandemická situácia na Slovensku je alarmujúca. Počet hospitalizácií prekročil číslo 4 000 a mŕtvych v súvislosti s ochorením COVID-19 je viac než 7 200. Personálne poddimenzované nemocnice nezvládajú starostlivosť o pacientov a ambulancie sú tiež na pokraji síl. Covidu podľahne takmer každý štvrtý pacient, ktorý sa dostane do slovenských nemocníc.

Jedinou nádejou na zlepšenie situácie je podľa oborníkov očkovanie, ktoré ľudí chráni pred nákazou, ale aj stredne ťažkým či ťažkým priebehom covidu. Dve dávky vakcíny na Slovensku doposiaľ dostalo len viac než 133-tisíc občanov. Od kolektívnej imunity, ktorá sa dosahuje pri preočkovaní 60-80 percent populácie, sme ešte na mesiace vzdialení.

Jednou z príčin je aj nedostatok vakcín. Ochota zaočkovať sa proti COVID-19 na Slovensku totiž po počiatočnej skepse v úvode pandémie narastá. Podľa exkluzívneho prieskumu pre Štandard, ktorého výsledky sme publikovali koncom januára, by vakcináciu postúpilo 67 percent populácie, čo sa podľa vedcov blíži k hranici dostatočnej pre vytvorenie kolektívnej imunity. Z ďalšieho prieskumu pre Štandard vyplynulo, že takmer 17 percent opýtaných dáva prednosť ruskej vakcíne.

Matovič sám proti prúdu

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok informoval, že Slovensko nakúpi dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V. Premiér verí, že ruská strana dodrží termíny aj množstvá. V priebehu nasledujúceho mesiaca by malo prísť celkovo milión kusov, v máji a júni ďalší milión.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne. Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre.

Kritici: Sme už satelit Moskvy?

Počin premiéra spustil mediálnu kritiku z viacerých smerov. Významný priestor dostala téma dovozu ruskej vakcíny v časopise .týždeň. Nové číslo týždenníka dostalo názov Sezóna satelitov. Ide o narážku na obdobie druhej polovice 20. storočia, keď bolo Československo satelitným štátom Sovietskeho zväzu.

Prijatie ruskej očkovacej látky nás podľa .týždňa vracia späť do obdobia geopolitickej podradenosti. Navyše nám vraj hrozí, že nás to posúva bližšie k štátom, ktorých lídri obľubujú Putina.

„Ten pohľad bol ako vystrihnutý spred roka 1989 – predseda vlády, jeho ochočený minister a ešte predklonený vedec, a za nimi starostlivo naaranžované veľké ruské krabice s nápisom Sputnik V. Sme ešte členmi EÚ, alebo sme už satelit Moskvy?“ pýta sa rečnícky šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb.

Redaktorka Marina Gálisová zašla v historických paralelách ešte ďalej. Pri ruskej vakcíne konštatovala, že chýba už len „pozývací list“, ktorý slúžil ako zámienka pre inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Putinova hra, ale môže nás zachrániť

Poslanec Ondrej Dostál za Občiansku konzervatívnu stranu (OKS) uviedol, že Sputnik V je geopolitickou hrou Putina, ktorú slovenský premiér neodhalil. „OKS odmieta dnešný dovoz vakcín Sputnik V na Slovensko a považuje ho za úspech propagandistických hier Putinovho Ruska, na ktoré po Viktorovi Orbánovi naskočil aj Igor Matovič,“ napísal na sociálnej sieti.

Trochu inak to vidí aktivista a súčasný štátny tajomník na ministerstve životného prostredia Juraj Smatana, ktorý sa dlhé roky profiloval ako bojovník proti ruskej propagande. Vakcína je podľa neho ruskou zbraňou, avšak je správne, aby sa ňou dali zaočkovať tí, čo jej dôverujú.

„Je mi úplne jasné, že vakcínu Sputnik používa Putin ako propagandistickú zbraň. A PRÁVE PRETO si myslím, že ak Sputnik V bude použitý len pre ľudí, ktorí si ho dobrovoľne vyberú, bude to pre mňa a ľudí s podobnými názormi DOBRÁ SPRÁVA,“ uviedol Smatana.

Na jeho benevolentný postup zareagoval exposlanec František Šebej, ktorý mu pripomenul, že v politickej pozícii rýchlo zabudol na svoje niekdajšie aktivity. „Lebo však štátnym tajomníkom sa človek nestáva tak často, aby musel ruskú propagandu hneď odmietnuť. Hoci doteraz, keď nešlo o nič, tak bolo treba proti nej bojovať. Všetko je relatívne,“ výčitka Šebeja, ktorý bol sám istý čas koaličným poslancom za Most-Híd vo vláde Roberta Fica, Andreja Danka a Bélu Bugára.

Sme pidištátik, píšu progresívci

Predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová avizovala, že premiérov počin sa nestretol v strane s pochopením a budú naň v utorok reagovať. „Pán premiér avizoval ‚veľký týždeň‘, ktorý zmení Slovensko. Zajtra o 10:00 sa pokúsime k tejto zmene prispieť aj my,“ napísala na sociálnej sieti.

Progresívcom prekáža najmä skutočnosť, že vakcína nie je registrovaná zo strany Európskej liekovej agentúry. Očkovanie Sputnikom považujú za priame ohrozenie zdravia občanov a odklon od prozápadného smerovania Slovenska.

„Takto sa nechal zneužiť a poškodil povesť Slovenska u našich najbližších spojencov iba preto, že je kvôli vlastnej neschopnosti v zúfalej situácii a potrebuje to nejako prekryť,“ napísal o premiérovi expredseda PS Michal Truban.

Najkritickejšie sa k nákupu Sputnika V vyjadril europoslanec Michal Šimečka. Neregistrovanú vakcínu bez jasného očkovacieho plánu považuje za experiment. „A ešte aj toto spravíme tak matovičovsky. Potajme v noci pošleme vojenské lietadlo do Ruska, aby premiér mohol písať tajomné statušteky. V celom príbehu ešte figuruje aj Andrej Danko. Fakt potom vyzeráme ako nejaký bizarný diktátorský pidištátik,“ napísal.


Ďalšie články