Matovič: Ďalšie lietadielko na ceste k nám. Remišová: Toto je absurdné

Bez názvu Slovenské lietadlo nesúce ruskú vakcínu z príspevku premiéra Igora Matoviča. Foto: Facebook

Koaličná strana Za ľudí trvá na svojom postoji a je proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo neregistrovanými vakcínami. Spôsob, akým premiér Igor Matovič (OĽaNO) privítal ruskú vakcínu Sputnik V v krajine, označila šéfka strany Veronika Remišová za absurdný.

Aktualizované 14:36

„Nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky. Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,“ skonštatovala Remišová.

Očkovať ľudí neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra (EMA) nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť, nie je podľa nej správne. Dodala, že takýto prístup môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania v krajine.

Hanba a pľuvanec

„Rovnako nás mrzí odchod nášho poslanca Tomáša Valáška z postu predsedu európskeho výboru parlamentu v reakcii na nákup vakcíny Sputnik V,“ dodala šéfka strany Za ľudí.

Pripomeňme, že Valášek, ktorý v minulosti figuroval v pozícii veľvyslanca Slovenska pri NATO, svoje konanie zdôvodnil nevhodnými tajnými vojenskými letmi, záhadným sprostredkovateľom blízkym šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi, vstupom do takzvanej siene hanby po boku Maďarska a pľuvancom do tváre európskym partnerom.

Lietadielko na ceste

Na Slovensko medzičasom mieri ďalší armádny stroj so Sputnikom V na palube. „Ďalšie lietadielko na ceste k nám,“ napísal v pondelok krátko po deviatej večer premiér na Facebook. K svojmu príspevku pritom priložil fotku z letového radaru, na ktorom vidieť naše lietadlo v Smolenskej oblasti v Rusku.

„Ako prebrať bratislavskú kaviareň v karanténe z letargie? Kúpiť bez ich láskavého dovolenia Sputnika,“ uviedol predseda vlády krátko predtým po množiacich sa negatívnych reakciách na jeho iniciatívu, ktoré prúdia od desiatok známych tvárí z liberálneho a progresívneho prostredia.

Slovensko celkovo nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny a podľa dohody by mali doraziť do konca júna. Matovič o tom informoval v pondelok z košického letiska, kde priviezli prvú dodávku. Očkovanie bude dobrovoľné a malo by zvýšiť tempo vakcinácie o 40 percent. Na tlačovom brífingu bol prítomný aj šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí a infektológ Pavol Jarčuška.

(ste/tasr)


Ďalšie články