Valášek pre nákup Sputniku vystupuje z koalície: Vstúpili sme do siene hanby

TomᚠValášek Na snímke stály predstaviteľ Slovenskej republiky pri NATO v Bruseli Tomáš Valášek počas vystúpenia na Slovenskom bezpečnostnom fóre 2014 v pondelok 6. októbra 2014 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Koaličný poslanec Tomáš Valášek sa lúči s vládnou koalíciou. Nazdáva sa totiž, že nákupom ruskej vakcíny Sputnik V, ktorý premiér čerstvo avizoval na letisku v metropole východného Slovenska, sme dali našim európskym partnerom pľuvanec do tváre a vstúpili do siene hanby.

Poslanec Tomáš Valášek (Za ľudí), ktorý v minulosti pôsobil na poste veľvyslanca SR pri NATO, vystupuje z vládnej koalície a vzdáva sa postu predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti.

Dôvodom jeho rozhodnutia je nákup ruskej vakcíny Sputnik V, ktorý dnes premiér Igor Matovič (OĽaNO) oznámil po boku ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a infektológa Pavla Jarčušku na letisku v Košiciach.

„Namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy sa premiér uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny. Krok, ktorý popri riziku podkopania dôvery občanov v proces očkovania, predstavuje ešte aj pľuvanec našim európskym partnerom,“ napísal na Facebooku politik.

Valášek píše, že mu v súvislosti s nákupom očkovacej látky z východu prekážajú tajné vojenské lety, takzvaný záhadný sprostredkovateľ blízky ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a fakt, že Sputnik V nie je formálne preverený.

„Normálne krajiny ako Nemecko či Rakúsko sa z úcty k zdraviu vlastných občanov a spoločnej európskej dohode rozhodli neurobiť tak bez súhlasu Európskej liekovej agentúry. Nie preto, že si myslia, že vakcína je alebo nie je bezpečná – ale preto, lebo my dnes nevieme, či je. Iba Maďarsko, a teraz aj Slovensko, vstúpili do tejto siene hanby,“ pokračoval.

„Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene… A idem všetkými svojimi silami pomáhať budovať zodpovednú, odbornú a európsku alternatívu tejto vláde, ktorá zabudla na hodnoty, pre ktoré ju ľudia zvolili,“ uzavrel.


Ďalšie články