Záborská: Slová Zemanovej ukazujú, prečo Sulík nemôže byť ministrom zdravotníctva

Schôdza parlamentu Anna Záborská. Foto: Jakub Kotian/TASR

Predsedníčka kresťanskej únie Anna Záborská reaguje na slová šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej, ktorá v diskusnej relácii konštatovala, že ľudia nad 65 rokov budú očkovaní až v ôsmej fáze vakcinačného plánu, pretože v dôchodkovom veku nevytvárajú ekonomickú hodnotu. Zemanová sa za svoje vyjadrenie opakovane ospravedlnila.

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS sa na margo očkovania starších ľudí vyjadrila v diskusnej relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. „Očkovacia stratégia je nejakým spôsobom nastavená, ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu,“ uviedla Zemanová. Podľa nej je dôležité, aby dostali vakcínu aj ľudia do 55 rokov pracujúci v niektorých odvetviach.

Záborská: Sulík nemôže viesť zdravotníctvo

Na sobotňajšie vyjadrenie liberálnej političky reagovala predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská. Uvažovanie Zemanovej podľa nej ukazuje, prečo predseda SaS nemôže byť ministrom zdravotníctva.

S návrhom na prevzatie tohto rezortu Sulík prišiel minulý týždeň po tom, ako sa vyjadril, že súčasný minister Marek Krajčí (OĽaNO) by mal byť odvolaný. Sulíkov nápad označil premiér Igor Matovič za mimoriadne zlý vtip.

„Hodnota ľudského života sa nedá vyhodnotiť v peniazoch. V tom sa so SaS nezhodneme. Ľudský život ma rovnakú hodnotu v každej jeho fáze. Je jedno, či ide o dieťa, telesne postihnutého, seniora alebo o človeka na vrchole jeho fyzických a psychických síl. Pre Kresťanskú úniu je toto nespochybniteľná pravda, ktorá stojí pri samotných základoch našej civilizácie,“ uviedla Záborská na svojom facebookovom profile.

Podľa predsedníčky KÚ v našej spoločnosti pozorujeme, že sa do uvažovania politikov vkrádajú namiesto ľudskosti „nové“ kritériá. Záborská dodáva, že aj v minulosti chceli niektorí posudzovať hodnotu človeka cez jeho rasu alebo triedny pôvod a skončilo to miliónmi mŕtvych. „O čo lepšie je posudzovať hodnotu človeka cez jeho finančný prínos?“ kladie si politička otázku.

Úvahy podobné tej, ktorú predostrela v Rádiu Slovensko Zemanová, vedú podľa Záborskej k morálnemu rozpadu. „Slová pani Zemanovej hlboko urazili mnohých na Slovensku. Niečo také sa v civilizovanej spoločnosti nesmie stávať,“ uzavrela šéfka Kresťanskej únie.

Ospravedlnila sa

Zemanová sa za svoje vyjadrenie v ten istý deň ospravedlnila, a uviedla, že ju mrzí, ako vyznela jej formulácia. Dodala, že nastalo veľké nepochopenie. „Hlboko sa ospravedlňujem všetkým, ktorých som sa dotkla. Nemajte pochýb, že ľudí si vážim rovnako,“ ospravedlnila sa politička s tým, že je podľa nej dôležité, aby bola pri očkovaní nastavená rozumná rovnováha a kombinácia rizikových skupín a kľúčových ľudí, ktorých štát potrebuje pre zabezpečenie nevyhnutných činností.

Rovnaké ospravedlnenie uverejnila Zemanová aj v komentári pod príspevkom Záborskej.


Ďalšie články