Polícia odkazuje Maigovi, nech si vypne Facebook: Manipuluje a zľahčuje pandémiu

Maiga ohlásil vstúpil do politiky Ibrahim Maiga počas tlačovej konferencie, kde ohlásil svoj vstup do politiky 15. marca 2019 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Polícia SR si posvietila na Ibrahima Maigu. Dôvodom je jeho príspevok na sociálnej sieti, v ktorom nepriamo spochybňuje a zľahčuje pandémiu koronavírusu. Muži zákona umelcovi okrem iného odkazujú, aby svoj názor prišiel povedať ich kolegyni, ktorej v dôsledku ochorenia COVID-19 zomrela mama a nazdávajú sa, že mu chýba zodpovednosť.

Slovenská polícia, presnejšie jej facebooková stránka venovaná hoaxom a podvodom, varuje pred vyjadreniami slovenského umelca malijského pôvodu Ibrahima Maigu. Podľa jej názoru totiž „znovu manipuluje verejnú mienku a zľahčuje pandémiu.“

Priamym podnetom pre jej kritiku bol Maigov facebookový príspevok z konca minulého mesiaca, v ktorom zdieľal správu od svojho bližšie nešpecifikovaného známeho nachádzajúceho sa na exotickom ostrove Zanzibar ležiacom pri pobreží čierneho kontinentu.

„Inak sme prileteli na Zanzibar včera a tam je slovo korona alebo covid zakázané. Žiadne rúška nič. Čumeli všetci ako mucha puk,“ stálo v príspevku 58-ročného speváka, herca a neúspešného politika, ktorý sa momentálne zdržiava väčšinou v rodnej Afrike, kde sa venuje podnikateľskej činnosti.

Vraj mu chýba zodpovednosť

Polícia v tejto súvislosti pripomína, že pri známych osobnostiach existuje väčšie riziko, že si bežná populácia ich názory osvojí, než ako „keby sme sa mali nechať ovplyvniť napríklad statusom našej susedky“. Zároveň prizvukuje, že Maiga má na Facebooku až 13-tisíc odberateľov obsahu.

„S veľkým publikom prichádza zodpovednosť, keďže vyjadrenia známej osoby sa tým pádom dostávajú k veľkému počtu ľudí… Zodpovednosť je bohužiaľ to, čo Ibrahimovi Maigovi už dlhodobo chýba,“ sťažuje sa administrátor účtu ozbrojeného zboru.

Polícia zároveň konštatuje, že aktuálne je pandemická situácia nielen v našej krajine, kde na ochorenie COVID-19 zomiera v priemere takmer sto ľudí denne, ale aj vo svete veľmi zlá a zverejňovanie manipulácií a poloprávd je podľa nej výsmechom zdravotníkov, ale aj ostatných ľudí pracujúcich v prvej línii.

Polícia: Povedzte to našej kolegyni

„Manipulovanie nemusí prebiehať formou statusov, ktoré daná osoba zverejní ako svoje vlastné myšlienky. Môžeme to vidieť na priloženom príklade, keď Ibrahim Maiga ‚iba‘ zverejnil správu, ktorú dostal svojho známeho. V statuse Maiga neuviedol, či s obsahom danej správy súhlasí alebo nesúhlasí – na tom však nezáleží. Z logiky veci vyplýva, že ak by s danou správou nesúhlasil, nezverejnil by ju, respektíve by k nej pridal kritický komentár,“ uvažuje ďalej.

Zároveň dodáva, že fakty v prípade Zanzibaru sú také, že Česko už cestovanie do tejto destinácie zakázalo, že niektorí českí turisti sa počas pobytu v nej infikovali, že vedci už skúmajú potencionálnu prítomnosť juhoafrickej mutácie v odobratých vzorkách a že medzičasom sa u našich západných susedov výskyt tejto mutácie potvrdil.

„Slovo na záver. Pán Maiga, ten odkaz, ktorý ste skopírovali od údajne svojho známeho, ‚nech sa slovac preberie z komy‘, príďte povedať našej kolegyni policajtke, ktorej pred niekoľkými hodinami zomrela mama zdravotníčka, ktorá sa starala o infikovaných pacientov alebo si už vypnite Facebook, lebo za cenu lajkov a sledovania ohrozujete manipulovaním mienky životy občanov Slovenskej republiky,“ uzatvára polícia.

Nie je to prvýkrát

Kritické stanoviská zo strany Maigu na adresu pandémie a prístupu k nej nie sú ničím novým. Prvých očkovaných proti covidu otituloval ako „pokusné králiky“ a svoj postoj doplnil nasledovne: „Nikto ešte nevie, aký dopad to bude mať na naše zdravie. Ja radšej počkám, ak sa dá,“ napísal na Facebooku.

„Vnímam celý covid ako experiment, čo robia na ľuďoch, možno spôsob, ako znížiť populáciu hlavne v Afrike – čo im nevychádza – a ovládať nás, zotročiť nás. Covid existuje, ale aj jednoduchý liek: hydrochlokin, nivakin, paracetamol, asilpirin atď., kým nedostanete zápal pľúc,“ uviedol na inom mieste, pričom skomolil názvy liekov.


Ďalšie články