Biden zrušil aj Trumpove nariadenie o tradičnej architektúre

Vľavo: Budova FBI vo Washintone. Vpravo: Kapitol štátu Massachusetts. Foto: Wikipedia/Štandard Vľavo: Budova FBI vo Washintone. Vpravo: Kapitol štátu Massachusetts. Foto: Wikipedia/Štandard

Joe Biden sa zbavuje väčšiny nariadení svojho predchodcu, republikána Donalda Trumpa. Zrušenia sa dočkal aj dekrét o krásnej klasickej architektúre.

Americký prezident Joe Biden zrušil minulý týždeň v stredu 24. februára ďalšie prezidentské nariadenia svojho predchodcu Donalda Trumpa. Medzi nimi bolo aj nariadenie s názvom „Podpora krásnej federálnej verejnej architektúry,“ informuje verejný americký rozhlas NPR.

Trump počas svojej vlády označil väčšinu verejných budov postavených za posledné polstoročie za „nerozoznateľné“, „neinšpiratívne“ či jednoducho „škaredé“. Pri pohľade na v súčasnosti obľúbené sklo-betónové brutalistické kocky a kvádre sa tomu nedá až tak čudovať. Liekom na to malo byť jeho nariadenie, ktoré bolo podľa niektorých názorov kontroverzné.

Mala sa vďaka nemu podporovať stavba verejných stavieb v štýle budov Kongresu, Bieleho domu či Kapitolu v štáte Massachusetts. Táto snaha však v USA zrejme končí. Aj keď nie sú známe špecifické detaily, Bidenove nariadenie ruší všetky kroky, ktoré doteraz federálne úrady v rámci Trumpovho nariadenia podnikli.

Zároveň Biden zrušil všetky doteraz vytvorené pracovné miesta, komisie, pracovné skupiny a iné personálne pozície, ktoré vznikli na základe nariadenia o verejnej architektúre. S najväčšou pravdepodobnosťou tak skončí aj Trumpova „Rada pre zlepšenie federálnej verejnej architektúry“.

Čo chce väčšina národa

Tento krok nového prezidenta však môže naraziť na odpor Americkej komisie výtvarného umenia, ktorá je nezávislou federálnou agentúrou radiacou zákonodarcom vo veciach dizajnu a estetiky. Na jej čelo v roku 2018 vymenoval Trump známeho kritika modernej architektúry Justina Shubowa, pričom táto organizácia podporovala a zrejme aj inšpirovala Trumpove nariadenie.

„Naša federálna architektúra je na tom zle celé desaťročia, býva tvorená v moderných štýloch, ktoré nepredstavujú to, čo v skutočnosti chcú bežní Američania,“ uviedol pre NPR Shubow, ktorý odkazuje na prieskum spoločnosti Harris Poll.

Podľa neho približne 72 percent Američanov preferuje verejné stavby v tradičných architektonických štýloch. Shubow však verí, že organizácia bude vedieť spolupracovať aj s Bidenom na tvorbe toho, čo nazýva „skutočne demokratickou architektúrou“.


Ďalšie články