Nemci píšu o Slovensku: Chaos in der Corona-Katastrophe

Igormatovič Igor Matovič pri jeho pamätnom "Can I go one time? Next time" vystúpení v Bruseli. Foto: Youtube

Vyše dva mesiace lockdownu, plošné skríningy a ani apely na dôsledné dodržiavanie opatrení Slovensku nepomohli zraziť krivku pandémie a katastrofálnu situáciu si všímajú aj zahraničné médiá. Slovenská vládna koalícia podľa nemeckej Deutsche Welle svojou chaotickou koronovou politikou vmanévrovala krajinu do zdravotníckej krízy.

Európske médiá si Slovensko začali viac všímať začiatkom februára, keď u nás začal prevládať takzvaný britský kmeň koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. V tom čase bol počet obetí tejto infekčnej respiračnej choroby na Slovensku len niečo viac ako 5-tisíc. Necelý mesiac na to u nás covidu podľahlo takmer 7 200 ľudí a v zahraničí sa začínajú v súvislosti s alarmujúcou situáciou na Slovensku objavovať hrozivé titulky.

O katastrofickom stave na Slovensku svedčia dáta Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Tie hovoria jasnou rečou. S potvrdeným covidom bolo v slovenských nemocniciach koncom februára vyše 3 700 ľudí. Ak pripočítame aj tých, ktorí sú hospitalizovaní s podozrením na toto ochorenie, tak ide o viac ako 4-tisíc ľudí.

Corona-Katastrophe

Počty nakazených, hospitalizovaných aj mŕtvych na covid na Slovensku rastú napriek snahe vlády zraziť krivku všemožnými opatreniami. Plošné skríningy ani lockdowny zatiaľ nezabrali a s novým mesiacom tak prichádzajú aj nové, prísnejšie pravidlá, ktoré by v boji proti pandémii mali pomôcť. Zahraničie si však už obraz o dianí na Slovensku, zdá sa, urobilo a nie je vôbec malebný ako krajinka od Benku.

Titulok článku, ktorý vyšiel posledný februárový piatok na nemeckom portáli vysielateľa Deutsche Welle (DW), by slovenských vládnych predstaviteľov na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) zrejme nepotešil. „Slowakei: Chaos in der Corona-Katastrophe“, teda Slovensko: Chaos v koronovej katastrofe.

Slovenská vládna koalícia podľa nemeckého portálu svojou „chaotickou koronovou politikou vmanévrovala krajinu do zdravotníckej krízy“.

DW pripomína, že Matovičov kabinet sa dostal k moci ako reformná koalícia s cieľom zbaviť štát korupcie a mafiánskeho spôsobu riadenia, z ktorého súčasná vláda obviňuje kabinety expremiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Nemecké médium si pritom všíma konflikty v koalícii, obzvlášť ten medzi Matovičom a Sulíkom. „Panuje medzi nimi dlhodobé nepriateľstvo, ktoré je tak hlboké, ako je teatrálne,“ konštatuje DW.

Kriticky komentuje aj osobu nášho premiéra. „47-ročný Matovič je excentrická a nepredvídateľná osobnosť, práca jeho vlády často prebieha na Facebooku, na svojej osobnej stránke takmer vkuse zverejňuje kontroverzné a polarizujúce vyhlásenia,“ opisuje portál Matoviča.

Desivé čísla

Po takmer roku vládnutia sú výsledky Matovičovho kabinetu podľa DW do veľkej miery sklamaním a čo sa týka pandémie covidu, píše portál doslova o katastrofe. Nemci dodávajú, že Slovensko momentálne zažíva jednu z najhorších covidových kríz v celej Európe.

V 7-dňovom kĺzavom priemere nových prípadov COVID-19 na milión obyvateľov, uvedenom v grafe nižšie, sme takmer na dvojnásobku priemeru Európskej únie, čo je skutočne alarmujúce. Slovensko je v tomto ukazovateli na úrovni 413, kým priemer EÚ je 222 nových prípadov na milión v 7-dňovom kĺzavom priemere.

Ešte horšie je na tom Slovensko, čo sa týka pribúdajúcich úmrtí. V 7-dňovom kĺzavom priemere ide o takmer 18 mŕtvych na covid na milión obyvateľov, zatiaľ čo priemer EÚ bol ku koncu februára 4,7 úmrtia na milión obyvateľov. Nemecký spravodajský web v tejto súvislosti navyše dodáva, že Slovensko je momentálne lídrom EÚ, ak ide o počet úmrtí na covid na milión obyvateľov a aj v počte covidových pacientov, ktorí sú v nemocniciach.

Nielen kritika

Na druhej strane treba dodať, že DW uznáva čiastočné úspechy Matovičovej vlády v boji proti korupcii aj pri reforme justície. Covidová situácia na Slovensku sa však podľa nemeckého média nevyvíja dobrým smerom a stratégia plošného testovania, ktorú premiér zvolil napriek radám expertov, zlyhala.

Nemci tiež pripomínajú, že Slovensko bolo nútené požiadať členské štáty Európskej únie o zapožičanie vakcín alebo pomoc so zdravotníckym personálom, ktorého je v nemocniciach akútny nedostatok. DW píše, že v slovenských zdravotníckych zariadeniach chýba podľa odhadov približne 3 500 lekárov a viac ako 10-tisíc sestier.

Na akútny nedostatok zdravotníckeho personálu pritom dlhodobo upozorňuje odborná verejnosť. Tá tento stav na Slovensku pripisuje desiatkam rokov zanedbávania tohto problému, ktorý pandémia ešte väčšmi zviditelnila.


Ďalšie články