Sputnik pre Slovensko na ceste? Z Moskvy sa vracia vojenské lietadlo

lietadlo C-27J Spartan Armádne lietadlo C-27J Spartan. Foto: Marko Erd/ TASR

AKTUALIZOVANÉ Ruská vakcína Sputnik V sa má čoskoro objaviť na území Slovenska. Pre zásielku dôležitých látok má letieť tím z našej krajiny. Premiér Igor Matovič avizoval, že pozornosť má Slovensko dnes večer zamerať na letisko v Košiciach.

Špeciál má do Ruska letieť priamo na pokyn premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), informuje denník Pravda. Hoci úrad vlády tento krok oficiálne nepotvrdil, bol by v súlade s nedeľným vyhlásením predsedu vlády, podľa ktorého nás čaká „veľký týždeň“ a „dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia“. V pondelok podvečer pritom premiér na Facebooku zverejnil status s textom: „Na životoch záleží! (dnes o 17:30 na letisku Košice)“.

Denník N informoval, že slovenské vojenské lietadlo C-27J Spartan sa podľa webu flightradar24.com nachádza už na ceste z Moskvy. Na Slovensku by malo pristáť okolo siedmej hodiny večer. Očakávania ohľadom toho, čo vezie, sú veľké. Ide o typ lietadla, ktoré dokáže odviezť viac ako 11 ton nákladu.

Za ľudí Sputnik V nechce

O nákupe zmienenej vakcíny rozhodovala vláda 18. februára, no proti bola najmenšia koaličná strana Za ľudí. Argumentovala pritom tvrdením, že Sputnik ešte neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Remišová tiež mala podľa portálu Aktuality uviesť, že Sputnik považuje za geopolitickú zbraň Ruska. Matovič krátko na to uviedol, že Remišovej strana sa tým dopúšťa pokusoch na ľuďoch.

Deň na to avizoval, že pre Slovensko s Rusmi dohodol dodávku dvoch miliónov vakcín do júna tohto roka a v tejto veci vraj rokoval aj s ruským ministrom hospodárstva a šéfom Ruského fondu priamych investícií. Dohodnutie takéhoto počtu vakcín označil za obrovský úspech.

Už krátko po koaličných nezhodách viacerí kompetentní upozorňovali, že očkovanie Sputnikom V sa dá schváliť aj cez výnimku, ktorá je v kompetencii ministra zdravotníctva Marek Krajčího (OĽaNO). Krajčí teda nemusí čakať na zdvihnutý palec zo strany európskeho regulátora.

Veľká časť obyvateľov ruskej vakcíne dôveruje

Premiér pri debate o Sputniku uviedol, že očkovanie by prebiehalo výlučne na dobrovoľnej báze a odborníci pripustili kompromis, že ak by sa vakcinácia robila v rámci klinickej štúdie, mohli by sa na Slovensku zaočkovať aj státisíce ľudí.

Podľa exkluzívneho prieskumu pre Štandard Sputnik V preferuje viac ako 16 percent opýtaných. V poradí za ruskou vakcínou sú nové mRNA vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna, ktoré preferuje 13,3 percenta respondentov. O poznanie horšie dopadla vakcína z Oxfordu od firmy AstraZeneca, ktorú by si zvolilo 5,3 percent opýtaných.


Ďalšie články