V Číne je pod ideologickou kontrolou už aj tradičné bojové umenie. Príbeh Sü Siao-tunga

Šaolinský mních cvičiaci wu-šu,foto: TASR/AP

Fenoménom súčasného sveta bojových umení a športov sú nepochybne zmiešané bojové umenia, známe pod skratkou MMA (z anglického mixed martial arts), ktoré postupne naberajú na popularite po celom svete. Tento systém boja zahŕňa prvky boxu, zápasu na zemi, rôzne kopy alebo hody a preslávila ho organizácia UFC, ktorá začala v deväťdesiatych rokoch usporadúvať v Spojených štátoch turnaje v tomto štýle boja. V súčasnosti sa väčšina turnajov a zápasov organizuje v klietke, označovanej ako oktagon, alebo v klasickom boxerskom ringu. MMA zavítalo aj do krajiny, ktorá je kolískou mnohých bojových umení a štýlov, do Číny. Stret odlišných prístupov k bojovým umeniam vyvolal debatu nielen v otázkach funkčnosti jednotlivých bojových umení, ale nečakane aj v otázkach ideologických.

Čínske bojové umenia wu-šu, ktoré sú vo svete známe predovšetkým pod pomenovaním kung-fu, sa v posledných rokoch stali vývozným artiklom čínskej kultúry do celého sveta. Čína posiela do mnohých krajín veľký počet majstrov a učiteľov čínskeho wu-šu, aby propagovali jednu z najstarších a v západnom svete najpopulárnejších odvetví čínskej kultúry.

Čitateľa už dnes neprekvapí, že wu-šu sa okrem iného stalo aj politickým nástrojom propagandy ústrednej vlády v Pekingu, pre ktorú je wu-šu súčasťou takzvanej mäkkej sily. Čínska ľudová republika sa snaží pod vedením posledných dvoch prezidentov Chu Ťin-tchaa a súčasného prezidenta Si Ťin-pchinga uplatňovať nástroje mäkkej sily na zatraktívnenie a zlepšenie obrazu Číny v zahraničí. Jedným z nástrojov je aj wu-šu.

Bola len otázka času, kedy sa v pomyselnej bitke stretnú tradičné čínske bojové umenia a moderné zmiešané bojové umenia prichádzajúce zo Západu. Konflikt nenastal len v otázke, ktorý štýl je lepší a funkčnejší, ale aj v ideologickej oblasti. Hlavnou postavou v tejto pomyselnej bitke sa stal čínsky bojovník MMA Sü Siao-tung.

Sü Siao-tung je pre mnohých Číňanov kontroverzná postava. Jeden tábor v ňom vidí človeka, ktorý rúca mýty a doslova sa pod jeho údermi rúcajú niektorí majstri čínskych bojových umení. Na druhej strane sa stal terčom nenávisti, opovrhovania, dokonca i fyzických útokov na ulici. Čo spôsobilo hnev obrovského množstva ľudí voči osobe Sü Siao-tunga?

Dovolil si totiž niečo, čo pobúrilo nielen bežný ľud, ale dokonca i samotný vládny aparát. Možno boli plány Süa spočiatku kryštalicky čisté a jeho snaha bola otvoriť ľuďom oči, aby neverili takzvaným falošným majstrom, ktorí sa po celej Číne stali vďaka internetu veľmi populárni. Je treba spomenúť, že ak si človek dnes pozrie bežný čínsky film o bojových umeniach, má pocit, že pozerá skôr Supermana. Hlavní predstavitelia totiž bez problémov lietajú, robia akrobatické kúsky niekoľko metrov nad zemou, na diaľku dokážu zneškodniť magickými silami svojho oponenta alebo v priebehu minúty aj zopár desiatok protivníkov.

Na tom by v podstate nebolo nič zlé, aj v západných krajinách máme svojich superhrdinov. Dokonca nemusí byť problém, ak to niekto považuje za reálne aj v skutočnom živote, v reálnom boji. Problém podľa Süa vzniká vtedy, ak daná osoba začne tieto techniky vyučovať, na videách sa prezentovať ako neporaziteľný majster používajúci magické sily a pýtať si za výučbu peniaze. Sü má už cez 40, preto začal jednotlivých majstrov wu-šu vyzývať na zápasy, kde chcel dokázať ich falošnosť. Nečakal, že neskôr narazí na omnoho väčšieho súpera, na samotný systém.

Prvý a najznámejší zápas sa uskutočnil v roku 2017, ktorému predchádzala slovná prestrelka na čínskych sociálnych sieťach. Sü vyzval kung-fu majstra Wej Leja na zápas, aby dokázal svoje údajné mystické schopnosti, ktoré prezentoval na svojich videách, kde napríklad dokázal udržať na dlani holubicu pomocou neviditeľnej sily alebo rozbiť zvnútra melón tak, že neporuší jeho vonkajšiu šupku. Hádky na internete sa postupne stupňovali, až sa nakoniec obaja dohodli a stretli v meste Čcheng-tu, kde malo dôjsť k zápasu. Sü chcel podľa svojich slov len otvoriť ľuďom oči, aby neverili takýmto falošným majstrom. Správy o zápase sa však rýchlo rozšírili a nakoniec celú udalosť označovali ako súboj medzi tradičným Východom (wu-šu) a nepriateľským Západom (MMA). Celý zápas trval len 20 sekúnd. Sü veľmi rýchlo zistil, že údajný majster je naozaj len údajný a veľmi rýchlo ho knokautoval.

Video zo zápasu sa stalo krátko po ňom obrovskou senzáciou na čínskych sociálnych sieťach. Hromadne sa však začali objavovať nahnevané komentáre, v ktorých Süa obviňovali z urážky a ponižovania čínskej tradičnej kultúry. Postupne mu zablokovali všetky prístupy na sociálne siete a Čínska asociácia wu-šu označila zápas za ilegálny, ktorý hrubo porušil morálne princípy bojových umení. Hnev Číňanov zašiel až tak ďaleko, že sa Süovi a jeho rodine začali vyhrážať smrťou.

MMA zápasník na tvrdú kritiku odpovedal, že v žiadnom prípade nemá v úmysle znevažovať čínske bojové umenia, ale len poukazovať na falošných majstrov. Pôvodná myšlienka na odhaľovanie podvodníkov sa rýchlo pretočila do ideologickej roviny. Už to nebolo len obyčajné odhaľovanie podvodníkov, ale Sü sa stal symbolom západnej kultúry, ktorá chce pošliapať tradičné čínske hodnoty. V atmosfére vlády čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a silnejúceho čínskeho nacionalizmu bol obyčajný zápas v suteréne nakoniec stretom dvoch ideologických svetov. Pripomína to legendárny filmový súboj z filmu Rocky 4, kde sa Rocky Balboa stretol s Rusom Ivanom Dragom. Pre Süa to je, bohužiaľ, skutočný životný príbeh s následkami.

Okrem zrušenia všetkých účtov na sociálnych sieťach, kde mal viac ako 400-tisíc sledovateľov, začal Sü postupne pociťovať hnev celého systému. Športová škola, kde pracoval viac ako 20 rokov, mu zakázala, aby kdekoľvek spomínal jej meno. „Títo falošní majstri pobláznili mnoho ľudí. Ja sa ich len snažím prebudiť a ukázať im, čo je skutočné tradičné čínske kung-fu,“ povedal Sü. Postupne však začal pociťovať nielen hnev verejnosti, wu-šu komunity, ale aj opatrenia úradov.

V máji 2019 mu súd dočasne zakázal v celej Číne cestovať rýchlovlakmi, nemohol si kúpiť letenky alebo rezervovať hotel. Dôvodom bolo to, že Sü sa odmietol ospravedlniť Čchen Siao-wangovi, ktorý je vysoko vážený majster štýlu tchaj-ťi čchüan, u nás známeho pod pomenovaním taiči. Čchen Siao-wang totiž pred pár rokmi zvíťazil v súboji s iným bojovníkom, ktorý vysielala aj štátna televízia. Sü po zhliadnutí tohto zápasu verejne označil Čchena za podvodníka. Treba uznať, že odvaha Süovi nechýba, ale proti sebe má silnejšieho protivníka. Súd uznal Süa vinného za to, že si dovolil označiť veľmajstra Čchena za podvodníka a musel sa mu okrem pokuty 60-tisíc dolárov aj verejne ospravedlniť. Sü to odmietol a úrady preto pristúpili k zníženiu jeho sociálneho kreditu, ktorý okrem iného spôsobí, že človek sa stane takmer väzňom vo vlastnom meste. Nedostatok sociálnych kreditov spôsobí okrem iného aj to, že človek nemôže ísť nakupovať do obchodu, čokoľvek si prenajať alebo cestovať. Tieto obmedzenia nakoniec prinútili Süa, aby sa verejne ospravedlnil.
Čo však Sü asi nepredpokladal, bola podpora zo samotného rodiska čínskeho wu-šu, zo šaolinského kláštora. Kláštor oficiálne podporil Süovu kampaň za odhaľovanie falošných majstrov s tým, že to v konečnom dôsledku pomôže čínskym bojovým umeniam, pretože nakoniec ostanú len tí kvalitní učitelia a majstri. Podpora šaolinského kláštora môže vyznieť paradoxne, pretože práve kláštor a jeho mnísi sú nielen v Číne, ale hlavne na Západe považovaní za niečo ako „nadľudí“, vďaka mnohým svojim unikátnym technikám. Za zmienku určite stojí aj fakt, že šaolinskí mnísi niekoľkokrát dobrovoľne podstúpili rôzne vedecké testy, v ktorých sa vedci snažili zmerať ich zručnosti a schopnosti pomocou dostupných metód.

Sü si svoju pozíciu občana Čínskej ľudovej republiky nevylepšil ani svojimi vyhláseniami na YouTube, kde podporil Hongkončanov, počas nedávnych demonštrácií v tomto meste. Onedlho po odvysielaní videa zavítali do jeho bytu v Pekingu príslušníci bezpečnostných služieb. „Môžu ma stíhať ako len chcú. Ale oni prišli ku mne domov a vyhrážali sa mi prostredníctvom mojej rodiny,“ povedal Sü.

Sü Siao-tung na vlastnej koži pocítil, čo znamená mať odlišný názor v režime, kde sa kritické názory nestretávajú s pochopením. Môže však byť aj príkladom toho, že bojovať za svoje presvedčenie je možné aj v podmienkach, kde je proti vám štátny systém. V júli 2020 totiž Čínska asociácia wu-šu vydala oficiálny dekrét, v ktorom zakazuje cvičencom wu-šu sa samovoľne označovať za majstra.


Ďalšie články