Recenzia Huawei P40 Pro: Prémiový svet bez Google služieb

Huawei P40 Pro Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Začiatkom roka čínsky gigant Huawei predstavil najnovšie prírastky do svojej modelovej série P40. Prostredný z nich, P40 Pro, sa spolu s menším P40 dostali aj na náš trh. Nedávno sme dostali príležitosť otestovať Pro model. Počas mesiaca stráveného s ním sme sa presvedčili, že ide o zariadenie, ktoré stojí za pozornosť. 

Telefón na test prišiel v predajnom bielom balení a gradientnom farebnom prevedení. Spolu s ním v krabičke človek môže nájsť papierovú dokumentáciu, slúchadlá s USB-C koncovkou, USB-C kábel a nabíjací adaptér. Nechýba ihla na vyberanie slotu SIM kariet a potešil aj pribalený silikónový obal. Trochu nám chýbala redukcia z USB-C na 3,5 mm audiojack. 

Gradientné prevedenie Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Prémiová konštrukcia a kvalitné materiály

Telefón má veľmi odolnú konštrukciu, ktorá pôsobí kvalitným dojmom. Či už ide o displej, lesklú zadnú stenu alebo rámik, všetko svedčí o tom, že nejde o lacné zariadenie. 

Ignorujúc displej je najväčším pútačom pohľadov zadná strana, ktorá v našom prevedení pôsobila mierne vyzývavo, každopádne zachovávala si aj potrebnú eleganciu. Jej sklenený povrch sme väčšinou chránili pribaleným obalom, avšak keď sa dostal do kontaktu s prstami, okamžite na ňom bolo vidno odtlačky prstov. Lepšie by v tomto prípade pôsobila matnejšia farba či kovový povrch. 

Modul hlavného fotoaparátu Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Trochu nepraktický bol aj modul fotoaparátu. Trendom posledného roka sú vystúpené fotoaparáty. Nevyhol sa tomu ani Huawei P40 Pro. Jedinou záchranou bol obal, ktorý svojou hrúbkou znížil rozdiel medzi plochami na minimum. Telefón sa vďaka tomu nekýval na stole a nebolo nutné klásť ho displejom nadol. 

Horná strana Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Boky zariadenia sú vyrobené z hliníka, ktorý bežným škrabancom odolá bez väčších problémov. Je zároveň domovom viacerých prvkov. V hornej časti je to mikrofón a infraport, priebežne aj predely antén. 

Spodná strana Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

V dolnej časti sa okrem USB-C konektora nachádza aj reproduktor a slot na SIM karty. Na výber máte dve nanoSIM karty alebo nanoSIM a NM pamäťovú kartu. Netreba opomenúť ani možnosť eSIM karty.

Pri reproduktore je trochu škoda, že ide o mono reproduktor, keďže ten na hovory úplne chýba. Je ladený mierne basovo, ale ani výšky sa pri nižším hlasitostiach nestrácajú. Slúchadlá z balenia sú viac basové, pri počúvaní niektorých skladieb sa napríklad činely úplne strácali. 

Regulácia hlasitosti a tlačidlo napájania Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Na pravej strane nájdete reguláciu hlasitosti a tlačidlo napájania, ktoré má na odlíšenie jemný červený prúžok. Inak aj používanie tlačidiel prispieva k dojmu kvality, nie sú zapustené príliš hlboko a dobre sa stláčajú. 

Celá konštrukcia Huawei P40 Pro, vážiaceho takmer 210 gramov, je odolná voči prachu a vode podľa certifikátu IP68, takže vydrží nielen dážď, ale aj kratší pobyt pod vodou. 

Takmer nekonečný displej

Displej je určite najväčšou pýchou zariadenia, minimálne po stránke dizajnu. Je totiž zakrivený na všetkých štyroch stranách, čiže aj hore a dole, nielen po bokoch. Rámčeky vďaka tomu vyzerajú ešte tenšie, hoci už tak patria medzi najmenšie spomedzi všetkých mobilov. Jediným „rušivým” prvkom je výrez predného fotoaparátu spolu s ToF senzorom, ktorý pomáha pri fotení i zabezpečení zariadenia tvárou.

Počas testovania sme uzamykanie tvárou nevyužívali a uprednostnili sme skener odtlačkov prstov, ktorý sa nachádza v dolnej časti displeja. Registrácia odtlačku netrvala dlho a počas testovania sme si všimli, že svoju nepresnosť postupne znižoval. Pravdepodobne sa k pôvodnému skenu prsta dokázal naučiť aj okrajové oblasti, ktoré na prvýkrát nenasnímal. 

Displej Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Všeobecne sa jedná o 6,58-palcový OLED zobrazovač s certifikáciou HDR10+ a frekvenciou 90 Hz. Všetky animácie ako aj obsah boli tak oveľa plynulejšie a telefón robili pocitovo rýchlejší. Rozlíšenie je nadpriemerne vysoké, farby verné a dojem výborný. 

Tak ľahko sa „nezadýcha

K rýchlosti prispieva aj procesor Kirin 990 5G vyrobený 7-nanometrovou technológiou, ktorý donedávna tvoril špičku medzi procesormi Huawei. Asistovalo mu 8 GB operačnej pamäte.

V kombinácii s vynikajúcim displejom počas celého testovania Huawei P40 Pro pôsobil nekompromisne rýchlo a spoľahlivo. 256 GB vnútornej pamäte úplne postačí aj náročnejším používateľom, rozšíriť sa dá len pomocou spomínanej NM karty. 

Dá sa to aj bez Google aplikácií

Po stránke softvéru musel Huawei v prípade modelu P40 Pro urobiť nutné kompromisy. Kvôli zákazu obchodovania s firmami USA výrobca prišiel o všetky aplikácie Google, a tak musel nasadiť vlastné alternatívy z obchodu AppGallery. 

HMS (Huawei Mobile Services) ale vôbec nie sú zlou alternatívou ku aplikáciám Google. Na základoch operačného systému Android 10 fungujú v rámci nadstavby EMUI 10 spoľahlivo a aj napriek chýbajúcim funkciám si na ne človek dokáže zvyknúť. To platí o celom prostredí telefónu, ktoré je svižné a príjemné. 

Napriek masívnemu prekrytiu pôvodného operačného systému nie je komplikované a rýchlo sa v ňom zorientuje každý. Pre navigáciu slúžia mimoriadne návykové gestá, ktoré sa dokážete naučiť za prvú hodinu používania. 

Jediné zaváhanie v rámci systému boli občasné záseky pri kombinácii niektorých aplikácií. Skôr ako o nedostatok výkonu ide o nesprávnu optimalizáciu, ktorú jednoducho opraví aktualizácia. Už počas testovania nám jedna dorazila, takže ani po tejto stránke nie je Huawei P40 Pro zanedbaný. 

Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Chýbať vám nebude drvivá väčšina aplikácií. Bez väčších problémov sme si nainštalovali Instagram, Google Chrome (jediná aplikácia od Google, ktorá funguje na HMS telefónoch), WhatsApp, Messenger a mnoho iných. Je fakt, že s výnimkou Chrome nie je možné spustiť žiadnu aplikáciu Google.

Celkovo tak systém napriek jeho hendikepu môžeme hodnotiť kladne. Ponúka všetko potrebné pre bežného používateľa a na menšie rozdiely voči ostatným Android smartfónom sa dá zvyknúť. 

5G má, ale u nás zatiaľ nepotrebuje

Jednou z výsad novej vlajkovej lode je pripojenie 5G. Napriek jeho sľubným vlastnostiam sme ho vzhľadom na miestne podmienky nemohli vyskúšať. Dostupné je iba v Banskej Bystrici a Bratislave, navyše len pre zákazníkov 4ka alebo O2. 

Stále však zostáva mimoriadne dobré LTE, cez ktoré sme s mobilnými dátami nezaregistrovali žiadne problémy. To isté platí o Wi-Fi pripojení, ktoré niekedy telefón kombinoval s dátami, ak mu signál nestačil. Samozrejme sa to dá vypnúť v nastaveniach. Bluetooth sme využívali na pripojenie bezdrôtových slúchadiel. Rátať tu musíte s miernym oneskorením, hlavne pri obsahu cez internetový prehliadač alebo hraní hier, každopádne na Spotify to úplne stačí. 

Ponúka sa aj možnosť NFC, avšak kvôli absencii služby Google Pay sme telefónom platiť nemohli. Vyskúšali sme aj infraport. Dokáže sa spárovať s rôznymi zariadeniami od televízora až po projektor v škole. 

Pri telefonovaní bol reproduktor nahradený vibračným mechanizmom, takže zvuk išiel priamo z displeja. Pochybne vyzerajúca technológia sa nám v praxi osvedčila a neboli s ňou žiadne problémy. Po stránke konektivity telefónu nechýba s výnimkou audiojacku nič, prítomnosť 5G zaistí, že Huawei P40 Pro bude možné používať aj o dva či tri roky. 

Štyri fotoaparáty tej najvyššej kvality

Ešte väčšou pýchou ako 5G či displej je fotoaparát. Či už hlavný alebo predný, výrobca opäť nezaváhal a tradične sa pod kvalitu podpísala aj spoločnosť Leica. 

Hlavný fotoaparát Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Na zadnej strane sa nachádzajú štyri senzory. Hlavný objektív má rozlíšenie 50 megapixelov, clonu f/1.9 a dokáže natáčať 4K video pri 60 snímkoch za sekundu.

Druhý je širokouhlý, 10-megapixelový fotoaparát, ktorý zároveň slúži na fotenie makro záberov.

Divne vyzerajúci, hranatý objektív je periskopický teleobjektív s rozlíšením 12 megapixelov. Ponúka 5-násobné optické priblíženie, 10-násobné hybridné a 50-násobné digitálne priblíženie. V tejto fáze je fotoaparát schopný zachytiť objekty, ktoré sú na hranici viditeľnosti voľným oknom.

Štvrtý, ToF senzor pomáhal vypočítať vzdialenosť medzi jednotlivými objektmi v zábere. Dokopy ide o naozaj zohranú štvoricu, ktorá vám dá fotoaparát na všetky druhy fotenia. 

Špičkové fotografie za každých okolností

Presvedčili sme sa o tom v mnohých situáciách a Huawei P40 Pro nesklamal v žiadnej z nich. Okrem základných režimov fotenia s tromi objektívmi ponúka aj režimy Clona, Portrét, Noc a mnohé iné.

Najviac sme používali Clonu a Noc, keďže tie dokážu zázraky. Clona veľmi citlivo rozostruje pozadie za fotografovaným objektom, či už ide o osobu alebo predmet. 

Režim Noc dokáže presvetliť aj úplnú tmu. Okrem čisto nočného fotenia sa nám však osvedčil aj počas večerných hodín, kedy dokáže veľmi príjemným spôsobom zvýrazniť niektoré časti záberu tak, že výsledok vyzerá naozaj profesionálne. Boli situácie, keď sa aj v tmavej kompozícii viac oplatí použiť štandardný režim, každopádne to už je viac subjektívne.

Či už ide o fotenie momentiek alebo profesionálnu fotografiu, na Huawei P40 Pro sa môžete stopercentne spoľahnúť. Na statíve počas nočných hodín určite dokáže zázraky, nám sa z ruky podarilo odfotiť aj mesiac. A to dokáže len veľmi málo smartfónov.

Fotografia mesiaca zhotovená pomocou Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Všeobecne je výkon fotoaparátov takmer bezkonkurenčný. Priblíženie 50x je síce už trochu nekvalitné, ale do 30x sa môžete spoľahnúť na prekvapivo vysokú ostrosť.

Slabinou niektorých fotoaparátov zvykne byť širokouhlý objektív, ktorý je slabší ako hlavný. To však v tomto prípade neplatí a rozdiel takmer nespoznáte. 

Predná kamera Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Nakoniec je tu ešte 32-megapixelová predná kamera, ktorá prekvapila hlavne šírkou záberu. Problém nebudete mať ani s väčšou skupinou ľudí. Disponuje automatickým zaostrovaním a dokáže natáčať 4K video. Ak si kupujete telefón kvôli foteniu, tento vás nesklame za žiadnych okolností. 

Nesklame ani výdržou batérie

Batéria, ktorá musí celé zariadenie napájať, má kapacitu 4200 mAh. Kompletné nabitie trvá vďaka 40 W rýchlemu nabíjaniu Huawei SuperCharge len niečo okolo hodiny. A to je skutočne úctyhodné, už za 15 minút nabíjania máte dostatok energie na najbližšieho pol dňa.

Spoľahnúť sa môžete na bezdrôtové nabíjanie, ktoré funguje aj reverzne. Používali sme ho hlavne na nabíjanie slúchadiel, problém by však nebol ani s iným mobilom. 

Samotná výdrž sa pohybovala v číslach, za ktoré sa P40 Pro nemusí hanbiť. Je pravda, že sme ho zvládli vybiť aj počas jedného dňa. Vtedy boli ale bez prestávky zapnuté dáta, Wi-Fi a Bluetooth, veľa sme používali fotoaparát a pozerali videá. Počúvanie hudby v pozadí takisto prebiehalo cez bezdrôtové slúchadlá.

Vo výsledku sme sa však zvládli dostať na 7 hodín SoT (screen on time, čas zapnutej obrazovky). Pri menšej záťaži sme bez problémov vedeli dosiahnuť deň a pol bez nabíjačky, pri nenáročnom používaní sme nabíjali len každý druhý deň. 

Zhrnutie: Skvelá voľba

Huawei P40 Pro je naozaj vlajková loď, za ktorú sa výrobca rozhodne nemusí hanbiť. Ponúka prémiové spracovanie a funkcie. Niektoré z parametrov dokážu zahanbiť aj konkurenčné modely. Displej je rovnako kvalitný a spoľahlivý ako celý softvér. Fotoaparát sme nedokázali dostať do situácie, s ktorou by si neporadil. Batéria je zlatou strednou cestou pre náročných i nenáročných.

Huawei P40 Pro. Foto: Martin Minka

Nakoniec netreba zabudnúť na všetky maličkosti, ktoré dotvárali celkový dojem: reverzné bezdrôtové nabíjanie, silikónový obal v balení, gestá, spoľahlivé náhrady aplikácií Google a mnoho ďalších. Ak teda rozmýšľate o smartfóne za tisíc eur, s P40 Pro chybu neurobíte. 


Ďalšie články