Televízne tipy: Alexander Dubček a jeho socializmus s ľudskou tvárou

alexander dubček Slovenský panteón. Foto: ČSFD

Nedeľa na Jednotke bude venovaná Alexandrovi Dubčekovi. Pripravená je dokudráma a životopisný film o jeho živote.

Ako každú nedeľu, tak aj túto pôjde ďalšia časť dokudrámy Slovenský panteón. Nedeľná časť bude o Alexandrovi Dubčekovi, slovenskom politikovi a vrcholnom predstaviteľovi Pražskej jari. Zastával funkciu prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Československa a začal presadzovať takzvaný socializmus s ľudskou tvárou. Dubček zomrel v roku 1992 pri dopravnej nehode. Slovenský panteón sa začne o 20:30 na Jednotke.

Po odvysielaní epizódy panteónu bude RTVS pokračovať v téme o tomto politikovi. V roku 2018 slovenský režisér Laco Halama prišiel s filmom Dubček – krátka jar, dlhá zima. Rozprávačom príbehu je sám Dubček, ktorý retrospektívne spomína na veľké udalosti v jeho živote, ale aj vo svete dejín. Dráma, v ktorej si Alexandra Dubčeka zahral Adrian Jastraban, sa začne o 21:20.

Dnes si TV JOJ pripravila životopisnú drámu z druhej svetovej vojny. Skupina dvanástich mužov je vycvičená na to, aby sabotovala akcie na nemeckých základniach v Nórsku. Po vycvičení posielajú dvanástich mužov do Nórska. Akcia však bola prezradená a oni sa ocitajú pod paľbou nemeckej hliadkovej lode. Jedného muža zabijú a ďalší desiati sa vzdávajú. Utiecť sa podarí len jednému z nich. Vtedy sa začína boj o prežitie. Jan napriek tomu, že je zranený, zoslabnutý a premrznutý, nestráca nádej a chce sa dostať do Švédska. Pomáhajú mu pri tom miestni obyvatelia, ktorí tiež čelia nemeckej okupácii. Podarí sa Janovi prejsť hranice a dostať sa z Nórska do neutrálneho Švédska? Viac sa dozviete vo filme Ten dvanásty, ktorý má začiatok vysielania o 20:35.


Ďalšie články