Odborníci navrhujú sprísniť opatrenia: povinné respirátory či zákaz do prírody mimo okresu

koronavírus prezidentka vláda krízový návšteva Ilustračný obrázok. Foto: Martin Baumann/TASR

Po štyroch dňoch rokovaní premiéra Igora Matoviča s odborníkmi o opatreniach, ktoré majú za cieľ zvrátiť protipandemickú situáciu na Slovensku, boli zverejnené predbežné návrhy odborníkov. O tých by mala hlasovať vláda, termín jej zasadnutia je stále neznámy.

Jednotlivé schválené návrhy sú zhrnuté do desiatich okruhov, ktoré sa týkajú rôznych oblastí. Naplnenie opatrení je zároveň poslednou nádejou pred úplným uzatvorením krajiny, tvrdým zákazom vychádzania a vypnutím výroby. To by hrozilo, ak by sa opatrenia nenaplnili do 21. marca. Informáciu o nich priniesol na základe podkladov z Hospodárskych novín Denník N.

Zlepšenie fungovania karantény i liečby doma

V rámci rokovania o opatreniach sa veľká pozornosť venovala ich dodržiavaniu. Motivovať k tomu majú takzvané covid príplatky pre ľudí, ktorí zostanú v karanténe doma. Takisto sa plánujú znásobiť kontroly políciou i ozbrojenými zložkami, ich štatistiky by sa mali denne medializovať.

Dôraz kládli odborníci na všeobecných lekárov. Tí dostanú nariadenia o postupe starostlivosti o pozitívnych pacientov, ktorí sa liečia doma.

Znížiť by to malo počet hospitalizácií, keďže veľa chorých sa do nemocnice dostalo v dôsledku zanedbanej starostlivosti svojho lekára alebo jeho nedostupnosti. Lekári budú potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 udeľovať na základe symptomatického priebehu a prítomnosti protilátok.

Respirátory a samotesty v školách aj na pracoviskách

Na zlepšenie ochrany zdravia odborníci navrhli nosenie respirátorov FFP2 najprv v MHD a obchodoch, neskôr vo všetkých interiéroch. Takisto by sa mali úplne zakázať vychádzky do prírody mimo okresu a do platnosti vstúpi nočný zákaz vychádzania.

Na pracoviská a do škôl by sa mali dostať spoľahlivé samotesty. Pracovníci a žiaci sa budú testovať až dvakrát do týždňa, pričom do škôl sa dostanú len deti rodičov, ktorí nedokážu pracovať doma. Upravia sa aj výnimky zo zákazu vychádzania a porušenia karantény, takže pozitívne testovaní už nebudú smieť ísť ani do potravín, len do lekárne.

Prínosnejšie vyhodnocovanie testovania a lepšia komunikácia

Testovanie na ochorenie COVID-19 by sa malo efektívnejšie vyhodnocovať tak, aby sme presnejšie dokázali zistiť prítomnosť zahraničných mutácií koronavírusu.

V súvislosti so zahraničím by sa mal sprísniť režim na hraniciach pomocou aplikácie eKaranténa. Pendleri budú mať povinnosť preukázať sa testom nie starším ako 72 hodín.

Bližšie nešpecifikovaným spôsobom žiadajú odborníci aktualizovať očkovaciu stratégiu na Slovensku a od vlády žiadajú zlepšenie komunikácie. Verejnosti tak svitá nádej na spoločné stanoviská jej predstaviteľov a zrozumiteľné vyjadrenia.

Termín rokovania vlády, ktorá jednotlivé návrhy ešte môže zmeniť, zatiaľ nie je známy. Pravdepodobne však naozaj ide o posledný pokus zvrátiť situáciu predtým, než bude musieť Slovensko úplne zastať v čase.


Ďalšie články