Padli sme spolu: porovnanie pandémie v Česku a na Slovensku

Koronavírus v ÈR Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Pandemická situácia na Slovensku je alarmujúca. V Česku je v mnohých ohľadoch ešte horšia.

Česi a Slováci prežívajú v súčasnej neľahkej pandemickej situácii krušné časy. Národy, ktoré boli pred niekoľkými desaťročiami súčasťou jedného štátu, sú na tom zle, čo sa týka rýchleho nárastu počtu nových nakazených, hospitalizovaných aj úmrtí na ochorenie COVID-19.

Preplnené nemocnice Česka a Slovenska

U našich najbližších susedov aj u nás lámu počty nakazených v uplynulých týždňoch smutné rekordy. V českých nemocniciach leží momentálne vyše 7100 pacientov. Vo vážnom stave je vyše 1 500 z nich a kapacity lôžok sú takmer naplnené. Voľných zostáva v Česku podľa štatistík už len 30 percent umelých pľúcnych ventilácií (UPV). Napojených na umelé dýchanie je vyše 2300 ľudí.

Obsadenosť nemocníc je na alarmujúcej úrovni aj na Slovensku a naďalej stúpa. Keď zoberieme do úvahy, že Česko má asi dvakrát viac obyvateľov, počet hospitalizácií na Slovensku do veľkej miery kopíruje našich západných susedov. V našich nemocniciach je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 3 733 pacientov s potvrdeným covidom, čo je najviac od začiatku pandémie. Na pľúcnej ventilácii je 357 pacientov.

Vývoj pandémie COVID-19 na Slovensku k 26.2.2021. Zdroj: NCZI/MZ SR

Horšia smrtnosť v Čechách

Počet úmrtí na COVID-19 sa na Slovensku blíži k siedmim tisícom. V susednom Česku tomuto respiračnému infekčnému ochoreniu doposiaľ podľahlo až 20-tisíc ľudí.

Ak porovnáme počty úmrtí na 100-tisíc obyvateľov, tak je na tom Slovensko oproti Českej republike o niečo lepšie. Kým u našich susedov zomrie na covid vyše 185 ľudí na 100-tisíc obyvateľov, tak u nás sa toto číslo pohybuje na úrovni 125, ale ani to nie je nijaká výhra. Zo susedných krajín je na tom podľa údajov WHO horšie ako my popri Česku už len Maďarsko.

Očkujeme rýchlejšie

Aj pri porovnaní rýchlosti očkovania je na tom Slovensko oproti Česku lepšie. Napriek tomu, že vláda Igora Matovič (OĽaNO) čelila kritike aj za to, že očkovanie postupuje len veľmi pomaly, tak dáta hovoria, že očkujeme nielen rýchlejšie ako Česi, ale aj ako Nemci.

K 25. februáru bolo na Slovensku aspoň jednou dávkou vakcíny zaočkovaných približne 7,7 ľudí, zatiaľ čo v Nemecku to bolo 6,82 a v Česku len 5,83 človeka na 100-tisíc obyvateľov.

Článok pokračuje pod grafom.

Ako vidno z grafu vyššie, tak Slovensko sa pohybuje nad priemerom Európskej únie, aj keď tempo očkovania je stále pomalé vďaka spomaleniu dodávok od výrobcov. Zaočkovaných prvou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 u nás denne pribúda približne 3-tisíc. Celkovo ju už dostalo takmer 300-tisíc Slovákov, ale na dosiahnutie zaočkovanosti 60 percent obyvateľstva, odporúčanej na dosiahnutie kolektívnej imunity, je potrebné na Slovensku vakcinovať aspoň 3 milióny ľudí.

Padáme spolu

Iba mierne odlišné sú dopady na ekonomiku. Týždenník Echo upozorňuje, že Česko zažíva najväčší prepad ekonomiky v histórii samostatnej republiky. Bohatstvo našich západných susedov sa za minulý rok poznačený pandémiou scvrklo o 321 miliárd českých korún, čo je v prepočte vyše 12,2 miliardy eur.

Česi zaznamenali vlani medziročný pokles ekonomiky o rekordných 5,6 percenta v porovnaní s rokom 2019. Rovnako alebo ešte horšie je na tom len 7 z 26 krajín Európskej únie. Faktom však zostáva, že Česko je na tom najhoršie v srdci Európy.

Všetky ekonomiky strednej Európy, ktoré sú stále – rovnako ako tá česká – postavené viac na priemysle a výrobe než službách a turistike, stratili v pandemickom roku menej ako Česko. Nemecko, najväčšia ekonomika Európy, na ktorú je aj Slovensko veľmi úzko naviazané, sa prepadlo o 3,9 percenta. Slovensko sa prepadlo o 5,2 percenta. Výkon Maďarska klesol o 5 percent a v Poľsku o 2,8 percenta.

Opatrenia a obmedzenia

Opatrenia na obmedzenie mobility aj pravidlá takzvaného lockdownu platia s istými odlišnosťami v Českej republike aj na Slovensku. V oboch štátoch platia prísne obmedzenia prevádzok. Zatvorené sú všetky obchody s výnimkami potravín, drogérií, domácich potrieb a predajní tovarov dennej spotreby. Reštaurácie sú otvorené rovnako len na výdaj jedla cez okienka.

Vo všetkých interiéroch a na miestach, kde sa združujú ľudia, však už v Česku od 1. marca nestačí mať iba prekryté horné dýchacie cesty. Nutné sú respirátory typu FFP 2 alebo KN95. Nestačí mať ani dve chirurgické rúška cez seba. Od začiatku marca sú v Česku zatvorené úplne všetky školy a materské škôlky, ale tiež je v platnosti zákaz pohybu medzi okresmi prísne kontrolovaný políciou. Všetko až do konca marca, aby sa podarilo zraziť vysoké počty hospitalizovaných aj nových nakazených.

Na Slovensku už polícia v uplynulých týždňoch pristúpila k výraznejšiemu kontrolovaniu lockdownu. Sústreďuje sa na kontroly testov, ktoré sú na Slovensku potrebné pre všetkých, ktorí sa musia dopravovať do práce.

V oboch prípadoch je cieľom kontrol lockdownu zníženie mobility obyvateľstva, ktorá je podľa odborníkov jedným z rozhodujúcich faktorov, pre ktoré sa nedarí pandémiu v našich krajinách potlačiť.


Ďalšie články