Poliakom mali v Mexiku vyrezať orgány. Ministerstvo to dementuje

Flight to Los Mochis Ilustračná fotografia. Foto: Daniel Ramirez/TASR

AKTUALIZOVANÉ Mladí Poliaci sa stali obeťou podvodu, ktorý skončil odobratím ich orgánov. V polovici februára odišli za prácou do Mexika, naspäť sa však vrátil len jeden z nich, informovali poľské médiá. Mexické ministerstvo zahraničia však tieto správy dementuje.

Poľskí dvadsiatnici, ktorých mená sú pre povahu prípadu tajné, si chceli v Mexiku privyrobiť. Namiesto práce ich však čakal zápas o život, uviedli poľské médiá.

Akú prácu mali na mieste vykonávať, nie je známe. Minulý týždeň dostala rodina jedného z nich oznámenie o úmrtí. Po príchode za veľkú mláku mladým mužom podľa poľských médií vyrezali obličky a možno aj ďalšie orgány. Jeden z Poliakov je mŕtvy a druhý je hospitalizovaný v kóme.

Informácie pre poľský portál Onet potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí a veľvyslanectvo Poľskej republiky v Mexiku. To po informovaní o udalosti okamžite prijalo príslušné opatrenia. Poľský konzul je v neustálom kontakte s rodinnými príslušníkmi obetí, zamestnávateľom a miestnou prokuratúrou, ktorá vyšetruje okolnosti prípadu.

Mexiko: Nie je to pravda

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro nariadil prešetrenie prípadu, ktorý nazval „vraždou a pokusom o vraždu“ dvoch mladých Poliakov v Mexiku.

Mexické ministerstvo zahraničia však neskôr vo svojom vyhlásení uviedlo, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by tieto udalosti súviseli s odobratím a prípadným obchodovaním s orgánmi.

Poliak pravdepodobne skonal na otravu oxidom uhoľnatým. Dvadsaťročného muža mali nájsť 14. februára bez známok života v byte v meste Metepec západne od Mexico City. Podľa mexickej prokuratúry nemal na tele žiadne znaky poranení.


Ďalšie články