Médiá: Lufthansa chce voziť bohatých Európanov za vakcínou do Moskvy

Lietadlá spoločnosti Lufthansa. Foto: TASR/AP Lietadlá spoločnosti Lufthansa. Foto: TASR/AP

Nemecký národný letecký dopravca Lufthansa plánuje na moskovskom letisku Domodedovo vybudovať salónik prvej triedy, v ktorom budú môcť jeho klienti dostať ruskú vakcínu proti koronavírusu Sputnik V. Po rokoch zdravotníckeho turizmu smerom z Ruska do Európy tak môžeme byť na pozadí neschopnosti EÚ zabezpečiť dostatok vakcín svedkami paradoxného opačného javu. S informáciou prišiel nemecký portál Intellinews.

V situácii, keď Nemecko čelí vážnemu nedostatku očkovacích látok, hľadajú bohatí Nemci možnosť, ako sa pri čakaní na vakcináciu predbehnúť pomocou očkovania v Rusku. O ruskú vakcínu je zvýšený záujem po tom, ako ju na začiatku februára za efektívnu a bezpečnú označila štúdia v prestížnom zdravotníckom časopise Lancet.

Sputnik V za 1 000 eur aj so spiatočnou letenkou

Lufthansa plánuje podľa zistení nemeckého portálu bne Intellinews vybudovať salónik tak, aby bol od zvyšku letiska izolovaný, pričom pasažieri by nemuseli vstupovať na územie Ruska. Približne dve hodiny po podaní očkovacej látky by mali odletieť domov a o niekoľko týždňov priletieť znova na druhú dávku očkovacej látky.

Podľa informácií nemeckého portálu Lufthansa za týmto účelom už rokuje s ruským ministerstvom zahraničných vecí o možnosti vytvorenia pravidelnej linky medzi Frankfurtom a Moskvou. Majiteľa letiska Dmitrija Kamenščika tento návrh údajne zaujal, no bude potrebovať požehnanie z Kremľa.

„Vakcinačný výlet“ cez Lufthansu vrátane dvoch spiatočných leteniek by mal stáť približne 1 000 eur. Nutnosťou však pravdepodobne budú tranzitné ruské víza. Podľa zdroja Intellinews existujú plány na rozšírenie vakcinačného turizmu aj o letiská v Zürichu a Viedni, prípadne všade tam, kde bude záujem. Pre pandémiu totiž momentálne takmer žiadne lietadlá Lufthansy nelietajú.

Vakcinačný turizmus

Na nový trend vakcinačného turizmu nedávno upozornil aj Štandard. Trend sa začal šíriť z USA. Desaťtisíce Američanov začali zo strednej Ameriky cestovať do štátov ako Connecticut, New Jersey, New York, ale najmä Florida.

Na Floride očkovali všetkých seniorov nad 65 rokov bez ohľadu na trvalé či prechodné bydlisko. To viedlo k húfnemu očkovaciemu turizmu z celého sveta.

Dubaj sa vďaka vakcinačnému turizmu nedávno dokonca posunul na šieste miesto v indexe lekárskeho cestovného ruchu. Mesačný dovolenkový balíček tam záujemcov vyjde na 70-tisíc dolárov. V cene je prvotriedny let spoločnosti Emirates, ubytovanie v apartmáne s výhľadom na more a vakcína v dvoch dávkach.

Na mape vakcinačného turizmu sa však okrem chladnej Moskvy môže už čoskoro objaviť aj tropická Kuba. Miestna vakcína s názvom Soberana 2 by mala už 1. marca vstúpiť do tretej fázy testovania, pričom ostrovný štát dúfa, že na ňu dokáže nalákať zástupy turistov.

Zlyhanie bruselskej byrokracie a jeho dôsledky

Nemecko sa podľa portálu nedávno stalo nečakaným propagátorom ruskej vakcíny, pričom prisľúbilo podporu a výrobné kapacity v snahe zrýchliť pomalé tempo vakcinácie vlastného obyvateľstva. Doteraz boli totiž v Nemecku zaočkované len približne 4 percentá obyvateľstva. Príčinou tohto stavu má byť podľa autora skutočnosť, že Berlín neriešil nákup a distribúciu vakcín vo vlastnej réžii, ale rozhodol sa namiesto toho pridržiavať sa byrokratických bruselských pravidiel verejného obstarávania. Nemci z najmenej ohrozených skupín sa preto nedávno dozvedeli, že vakcíny sa môžu dočkať možno až v roku 2022.

„Nemci a Švajčiari bažia pre pomalú vakcináciu a malú popularitu vakcíny AstraZeneca po Sputniku,“ uviedol v tejto súvislosti zdroj pre Intellinews. „V nemeckých médiách veľa píšu o tom, že Sputnik je bezpečný a efektívny proti ochoreniu COVID-19, pričom čitatelia sa v komentároch zúrivo sťažujú, že vláda ho nenakupuje,“ zdôraznil.

Paradoxne dopyt po vakcíne je v samotnom Rusku pomerne nízky, keďže podľa prieskumov verejnej mienky sa okrem iného aj pre nedôveru v štátom vyvinuté vakcíny chce dať zaočkovať len 40 až 50 percent Rusov. Celkovo tam bolo zaočkovaných len asi 2,2 percenta obyvateľstva. A to aj napriek tomu, že prístup k očkovacím látkam je v Rusku v porovnaní s Európou jednoduchý – zaočkovať sa dá aj v obchodných centrách.

Po tom, ako sa chodili bohatí Rusi celé stáročia liečiť do Európy, je záujem Nemcov o vakcináciu v Rusku nečakaným zvratom. Pozitívne hodnotenie očkovacej látky Sputnik V v Lancete sa tak podľa portálu stalo veľkým PR víťazstvom ruského prezidenta Vladimira Putina. A nielen to. Malo byť aj jedným z hlavných faktorov pomerne miernych sankcií zo strany Únie voči Rusku v súvislosti s otravou a uväznením opozičného aktivitu Alexeja Navaľného.


Ďalšie články