Očkovanie bez injekcie: svet pracuje na vývoji tabletových vakcín

medications-257336_1920 Ilustračný obrázok. Foto: pixabay.com

Viaceré biotechnologické spoločnosti pracujú na vývoji alternatívneho spôsobu očkovania proti ochoreniu COVID-19. Najčastejšie sa hovorí o tabletkách budujúcich imunitu, ale aj o nosovom spreji. Správa je optimistickou novinkou pre ľudí trpiacich strachom z ihiel, ale aj vo svetle nedostatočných dodávok klasických očkovacích látok.

Ochota zaočkovať sa proti COVID-19 na Slovensku po počiatočnej skepse v úvode pandémie narastá. Podľa exkluzívneho prieskumu pre Štandard, ktorého výsledky sme publikovali koncom januára, by vakcináciu postúpilo 67 percent populácie, čo sa podľa vedcov blíži k hranici dostatočnej pre vytvorenie kolektívnej imunity.

Napriek tomu ostáva počet ľudí zastávajúcich odmietavý postoj k procedúre pomerne vysoký a očkovanie odmieta štvrtina Slovákov. Paleta ich dôvodov je pomerne pestrá. Existujú v nej obavy z vedľajších účinkov, náboženské presvedčenie, nedôvera v dostatočnú kvalitu vývoja či všeobecný odpor k očkovaniu.

Strach zo spôsobu aplikácie, nie samotnej látky

Pomerne málo sa však hovorí o chorobnom strachu z injekcií a ihiel (trypanofóbia), ktorými sú účinné látky v súčasnosti vpravované do tela. Ako veľmi sa tento dôvod podieľa na odpore voči vakcinácii na Slovensku, nie je známe, no zahraničné dáta napovedajú, že nemusí ísť o zanedbateľný jav. Napríklad, podľa BBC trpí strachom z ihiel 3,5 až 10 percent populácie.

Pre tých, ktorí trpia spomenutou fóbiou, a zároveň by si radi vybudovali imunitu bez prekonania covidu, však svitá na lepšie časy. Profesorka Sarah Gilbertová z Oxfordskej univerzity, ktorá sa podieľala aj na vývoji vakcíny od AstraZeneca, totiž tento týždeň v britskom parlamente avizovala, že jej tím sa zaoberá hľadaním nových spôsobov, ako do organizmu dopraviť „vakcínu“ bez použitia striekačky.

Sprej a tabletka

Zatiaľ oznámila dve nové metódy. Jednou je použitie nosového spreja a druhou požitie tabletky. Vedkyňa uviedla, že využitím tabletiek alebo nosových sprejov sa môže lepšie cieliť na imunitné bunky v pľúcach, hrdle a nose, čím by sa zvýšila ich účinnosť.

„Ako viete, všetky vakcíny sa v súčasnosti vstrekujú do svalu,“ povedala vo výbore pre vedu a technológiu Dolnej snemovne. „Nemusí to byť najlepší spôsob, ako zabezpečiť ochranu pred nákazou respiračným vírusom, keď chceme, aby bol imunitný systém aktívny v horných dýchacích cestách a potom v dolných, kde vírus spôsobuje infekciu. Máme vakcíny proti chrípke, ktoré sa podávajú nosovým sprejom, a to by mohol byť veľmi dobrý prístup, ako využiť v budúcnosti očkovacie látky proti koronavírusom,“ povedala o nosovom spreji Gilbertová.

„Taktiež je možné zvažovať orálnu vakcináciu, keď užijete tabletku, ktorá zabezpečí túto imunizáciu a ktorá by mala veľa prínosov pre očkovací proces, ak nepotrebujete ihly a striekačky,“ dodáva o ústnej forme s tým, že oba tieto postupy sa už začínajú posudzovať a budú si vyžadovať čas na vývoj a na testy účinnosti a bezpečnosti. Imunitná reakcia bude podľa nej po zrealizovaní týchto spôsobov iná, ale môže byť veľmi výhodná.

Nie sú jediní

Minulý mesiac skúšky britskej biotechnickej spoločnosti ukázali, že orálne vakcíny proti COVID-19 podávané opiciam sú vysoko účinné pri ich imunizácii. Britská firma IoBio a kalifornská ImmunityBio požiadali regulačný úrad o povolenie testovania v Británii, pričom klinické skúšky tabletky začali v januári už na Američanoch.

Vlastný vývoj tabletkových vakcín už vedú napríklad aj americké biotechnologické spoločnosti Vyriad či Vaxart. Predbežné výsledky ich medicínskych výskumov naznačujú, že nimi vyrobené látky môžu byť v pandemickom boji veľmi prínosné.

Okrem toho, že táto forma budovania imunity môže presvedčiť trypanofobikov, je dobrou správou aj vo svetle krátenia dodávok klasických vakcín. Ich nedostatkom trpí aj naša krajina, ktorá na niekoľko dní prestáva podávať prvú dávku vakcíny. Zároveň rokujeme o zapožičaní vakcín s partnerskými európskymi štátmi.


Ďalšie články