Kičura zostáva vo väzbe. Vôbec sme to nečakali, hovorí obhajca

Kajetán K. Eskorta privádza exšéfa Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici 23. apríla 2020. Foto: Ján Krošlák/TASR

Bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetán Kičura zostáva vo väzbe. Najvyšší súd SR vo štvrtok zrušil uznesenie Špecializovaného trestného súdu a sám vo veci rozhodol tak, že žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu zamietol.

„Senát zároveň vyhovel návrhu prokurátora na zmenu kolúznej väzby, ktorú rozšíril aj na skutky, pre ktoré bolo voči Kajetánovi K. vznesené obvinenie v júli a auguste 2020,“ uviedla hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová.

Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

„Dnešné rozhodnutie NS SR rešpektujem. Jeho dôvody nepoznám, avšak musím povedať, že rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie ŠTS bolo vecne i právne perfektné a ani v najdivokejšom sne som si nemyslel, že môže byť prelomené, a to ani v podmienkach súčasného právneho marazmu,“ povedal pre TASR obhajca Kajetána Kičuru Rastislav Palovič.

Rúška a byty

Kičura sa dostal do povedomia širšej verejnosti v súvislosti s problematickým nákupom ochranných pomôcok v úvode pandémie na Slovensku. Marcový mediálny priestor vtedy ovládli titulky o tom, že pomôcky nakupujeme predražene či od čerstvo založených pofidérnych firiem a spoločností s jedným konateľom. Okrem iného uzavrel dve zmluvy spolu za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74 000 eur.

Len zopár dní po tom vysvitlo, že 20-ročný syn šéfa hmotných rezerv Krištof Kajetán Kičura kúpil v období podozrivých nákupov dva byty v centre hlavného mesta. List vlastníctva tiež napovedal, že nehnuteľnosti v hodnote stoviek tisíc eur nadobudol bez hypotéky. Krátko na to, 23. marca, vláda prijala rozhodnutie o jeho odvolaní.

Premiérov prvý skalp

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) označil zadržaného Kičuru za „prvý skalp“ a doplnil, že na priateľa expremiérov Roberta Fica a Petra Pellegriniho „nedoľahol len môj hnev, ale aj ruka zákona“. Richard Sulík (SaS), pod ktorého rezort hmotné rezervy patrili, napísal, že ide o „dobré znamenie a takto by mal dopadnúť každý jeden vydriduch“.

Kičura bol v druhej polovici apríla obvinený z prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. Vzápätí padlo rozhodnutie o jeho väzobnom stíhaní. Posvätené bolo netradične, na neverejnom zasadnutí Ústavného súdu SR, nakoľko Kičura bol sudcom s prerušeným výkonom funkcie od roku 2012.

Sejf plný prekvapenia

Kičurove obvinenie však súviselo so sumou vyše 200-tisíc eur, ktorá sa po častiach objavila na účte jeho otca. Aj ten bol pôvodne zadržaný pri akcii Rezervy. Spolu s Kičurom je obvinený aj podnikateľ Miroslav Solava. Bývalý šéf hmotných rezerv mal v tomto prípade brať úplatky za zákazky špeciálneho materiálu od firmy ZVS Holding v rokoch 2012 až 2018.

Ďalší bod zlomu nastal v júni, keď policajti našli v jeho bezpečnostnej schránke 20 tehličiek zlata v celkovej hodnote asi 250-tisíc eur. Informáciu ako prvý priniesol portál Aktuality a podľa fotografie, ktorú zverejnila polícia na Facebooku, pochádzali štvrťkilové tehly z rakúskej mincovne.

Kičura sa pokúšal z väzby v priebehu roka 2020 dostať viackrát, či už krátko po rozhodnutí o väzobnom stíhaní alebo počas leta. Naposledy nepochodil v novembri, keď mu Najvyšší súd zamietol sťažnosť proti predĺženiu pobytu za mrežami do júna 2021.

Nádejný ústavný sudca?

Kičura musel počas svojho pôsobenia čeliť viacerým kauzám. Transparency International píše napríklad o „nevýhodnom nákupe pšenice a cukru od firmy blízkej J&T za premrštené ceny, až po opakovane rušené diskriminačné súťaže na výber strážnej služby pre objekty rezerv, z ktorých napokon vyšla víťazne firma Bonul oligarchu Miroslava Bödöra“.

V roku 2019 sa Kičura cez nomináciu niekdajšieho smeráckeho zákonodarcu Jána Podmanického snažil dostať aj na Ústavný súd, avšak napriek avizovanej koaličnej dohode napokon nezískal dosť hlasov.

(ste, tasr)


Ďalšie články