Číňania objavili 2 000 nových vírusov. Ich laboratóriá ohrozujú celý svet, vraví Pompeo

Tím WHO skúmajúci pôvod COVID-19 navštívil wuchanský Inštitút virológie Bezpečnostná služba hliadkuje pred Inštitútom virológie v stredočínskom meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Nedostatočná bezpečnosť, laxný prístup k smrteľným vírusom a takmer nulová transparentnosť a do toho hádzanie polien pod nohy medzinárodnej snahe odhaliť pôvod nového koronavírusu. Tak vyzerá v súčasnosti prostredie čínskych biologických laboratórií podľa Mikea Pompea, Trumpovho ministra zahraničných vecí.

Komunistická strana Číny je posadnutá vírusmi, nie však s bezpečnosťou, tvrdí bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo. O nebezpečenstve z čínskych laboratórií píše v komentári v denníku Wall Street Journal spolu s Milesom Yuom, poradcom bývalého ministra pre Čínu a profesorom dejín modernej Číny. Je to doteraz jeden z najtvrdších výstupov k tejto téme. Slovenský čitateľ si nevdojak pri jeho čítaní spomenie na molekulárnu genetičku Soňu Pekovú, ktorá o týchto pochybnostiach u nás hovorila ako prvá. Pompeo a Yu píšu, že čínski vedci za posledné desaťročie objavili takmer 2 000 nových vírusov. Je to skrátka téma, ktorej venujú nevídanú pozornosť. Zvyšku sveta trvalo dlhých 200 rokov, aby sme sa k podobnému číslu objavených vírusov dopracovali.

Podľa Pompea však Čína dostatočne nerieši otázku bezpečnosti. Bývalý americký minister zahraničných vecí tvrdí, že súčasná pandémia je výsledkom laxného prístupu Číny k súčasnej bezpečnosti. Všetky dôkazy poukazujú na prenos vírusu v meste Wu-chan a konkrétne, z tamojšieho Wu-chanského inštitútu virológie (WIV). Takýto názor bol dlho označovaný za konšpiratívny. Teraz ho tvrdí bývalý americký minister a publikuje rešpektovaný Wall Street Journal. Ako sme nedávno písali, problém s vyšetrovaním je, že Čína misii WHO práve v tejto veci bráni čokoľvek podniknúť.

„Svet vedel už dlhý čas, že Wu-chanský inštitút virológie je nebezpečný pre svetové zdravie,“ argumentuje Pompeo a nezostáva len pri fráze, pripomína varovania z roku 2018, keď jeho rezort označil tamojší inštitút za bezpečnostné riziko. Medzi varovaním bol aj predpoklad, že receptor vírusu SARS-CoV-2 ACE2 by mohol viesť k prenosu z človeka na človeka.

Varovali o tom aj doma

Exminister pripomína, že o nedostatočných bezpečnostných opatreniach čínskych biologických laboratórií varovali aj v samotnej Číne. Tamojší blogeri poukazovali na to, že pokusné zvieratá z wu-chanského inštitútu sa niekedy predávajú ako domáci miláčikovia, alebo sa dostávajú na tamojšie mokré trhy.

„Po vypuknutí pandémie vo Wu-chane jeden z týchto blogerov, ktorý medzitým už zmizol, požiadal výskumníka z Wu-chanského virologického inštitútu, aby spolu hovorili o bezpečnostných praktikách v laboratóriu. Táto ponuka bola odignorovaná,“ konštatuje bývalý minister diplomacie.

Pompeo a Miles Yu. Foto: wikimedia

Práve v spomínanom wu-chanskom inštitúte sa taktiež skúmalo množstvo variantov koronavírusu, väčšinou pochádzajúcich z netopierov. Priznala to v roku 2015 doktorka Zhengli Shiová v článku, v ktorom varovala pred možným prenosom týchto vírusov na človeka.

Taktiež uviedla, že jej pracovná skupina vytvorila akúsi chiméru, umelo vytvorený hybrid vírusov pochádzajúcich z netopierov. V roku 2019 Shiová v ďalšom článku varovala, že možná nákaza vírusom podobnému SARS-u alebo MERS-u by mohla v Číne vzniknúť.

Nedostatky v bezpečnosti

Napriek možným rizikám ríša stredu medzinárodný dozor odmieta. Wu-chanský inštitút je špičkové pracovisko globálneho významu, bol postavený s pomocou Francúzov, následne však Čína pozabudla na svoj prísľub, že nechá francúzskych vedcov zúčastňovať sa na významnejších výskumoch v inštitúte.

Toto laboratórium bolo klasifikované ako inštitút najvyššieho 4. stupňa, ktoré mu umožňovalo skúmať a uskladňovať najnebezpečnejšie vírusy. V roku 2016 komisia čínskeho ministerstva vedy a technológie vykonala kontrolu bezpečnosti vo svojich laboratóriách a Wu-chanský inštitút virológie sa neumiestnil ani v prvých dvoch desiatkach.

„Nedbanlivosť v čínskych biologických laboratóriách, špeciálne vo Wu-chanskom virologickom inštitúte, bola taká nebezpečná, že čínska armáda vyslala generála, aby prebral kontrolu v zariadení krátko po vypuknutí epidémie vo Wu-chane,“ hovorí Pompeo a odkazuje aj na vyhlásenia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga.

Ten vo svojom prvom prejave o pandémii skritizoval nedostatky krajiny v spravovaní biologického materiálu, ako aj v ich bezpečnostnom systéme. Vyzval na prijatie tvrdšieho zákona ohľadom biologickej bezpečnosti.

Musí prísť zmena

Pompeo preto vzhľadom na všetky doterajšie skutočnosti a kroky čínskej vlády konštatuje, že súčasná pandémia koronavírusu s najväčšou pravdepodobnosťou nebude posledná tragédia, ktorá z Číny príde.

„[Čínska komunistická strana, pozn. red.] nariadila zničenie vzoriek vírusu od prvých pacientov. Zakázala zverejnenie kľúčových dát. Umlčala novinárov, lekárov a vedcov. A bránila vyšetrovaniu Svetovej zdravotníckej organizácie,“ vyratúva bývalý minister zahraničia prehrešky čínskych komunistov.

Ak sa má niečo zmeniť, je podľa Pompea nevyhnutné vyvodiť voči čínskej vláde zodpovednosť za ich nedbalosť a netransparentnosť. „Životy a živobytia po celom svete sú ohrozené. Všetci sme zodpovední, aby sme sa uistili, že Čínska komunistická strana nevyviazne bez trestu,“ uzatvára bývalý šéf americkej diplomacie.


Ďalšie články