Slovenský futbalista nezískal titul v top lige už jedenásť rokov. Zmení to Škriniar?

Milan Škriniar. Foto: Instagram/milanskriniar Milan Škriniar. Foto: Instagram/milanskriniar

Španielska La Liga, anglická Premier League, nemecká Bundesliga a talianska Seria A sú dlhodobo považované za štyri najkvalitnejšie svetové futbalové súťaže. V novom tisícročí vyhrali Ligu majstrov len kluby z týchto líg s výnimkou sezóny 2003/04, kedy triumfovalo FC Porto. Chlebíček v top ligách už okúsilo vyše osem desiatok hráčov zo Slovenska, titul v nich je však stále veľká vzácnosť. Aj preto stále väčšiu pozornosť slovenských fanúšikov púta Taliansko, kde sa darí Interu Miláno s 26-ročným Milanom Škriniarom.

V novodobej ére s titulom v top ligách len Dubovský a Pekarík

Španielska liga má dlhodobo povesť súťaže, ktorá Slovákom nevyhovuje, potvrdzuje to aj fakt, že aktuálne je najvyššia španielska súťaž bez slovenského zastúpenia. Napriek tomu práve v La Lige sa zrodil prvý novodobý titul pre slovenského futbalistu. Už zosnulý Peter Dubovský trimfoval s Realom Madrid titul v sezóne 1994/95. Počas druhého roku pôsobenia v Bielom balete už ale veľa príležitostí nedostával. Nastúpil v piatich zápasoch, odohral 164 minút a strelil jeden gól. Po sezóne Dubovský prestúpil do Ovieda, ktorý sa do bojov o titul nezapájal.

V januári 2009 prestupoval vtedy 22-ročný krajný obranca Žiliny Peter Pekarík do bundesligového Wolfsburgu. VfL sa vtedy náchádzal v pokojnom strede tabuľky na deviatom mieste. Už s Pekaríkom v zostave nasledovala impozantná séria desiatich víťazstiev a na konci sezóny aj prekvapivý majstrovský titul.

Wolfsburg s Pekaríkom bol prekvapivým víťazom Bundesligy v sezóne 2008/09. Foto: TASR/AP.

Pekarík sa na ňom podieľal trinástimi štartmi v základnej zostave, trikrát striedal a spolu v majstrovskej sezóne odohral 1 145 minút. V ďalších dvoch sezónach sa Wolfsburg do bojov o titul nezapojil a po hosťovaní v Turecku Pekarík v lete 2012 prestúpil do Herthy Berlín. S ňou spravidla hrával o stred tabuľky, najvyššie boli v sezóne 2016/17, kedy klubu z hlavného mesta Nemecka patrila vo finále piata priečka.

Sizyfovsky bojoval o talianske Scudetto Marek Hamšík. V Serii A odohral 409 zápasov a strelil 100 gólov. Počas svojho dvanásťročného pôsobenia pod Vezuvom dosiahol jeho Neapol trikrát tretie miesto a štyrikrát bol druhý. Vždy bol nad jeho sily Juventus Turín. Trikrát to bola dominancia výrazná, keď „Stará dáma“ ukončila sezónu s deväť a viacbodovým náskokom. Najbližšie tak bol Hamšík k titulu v sezóne 2017/2018, kedy SSC Neapol stratil na Juventus štyri body.

Marek Hamšík strelil za Neapol viac gólov ako Maradona, no na titul s SSC nedosiahol. Foto: Instagram

Deväť sezón strávil v anglickom veľkoklube FC Liverpool dôrazný stopér Martin Škrteľ. Počas jeho pôsobenia v „The Reds“ bol s klubom dvakrát vicemajstrom. V sezóne 2008/2009 získal o štyri body viac Manchester United. V sezóne 2013/2014 ušiel Liverpoolu titul len o dva body, tentokrát na úkor Manchestru City. Škrteľ prišiel o titul po pamätnej fatálnej chybe kapitána a legendy Liverpoolu Stevena Gerrarda, ktorý sa pošmykol a stratil loptu na vlastnej polovici, z čoho bol víťazný gól Chelsea.

Za zmienku iste stoja aj dva tituly Ľubomíra Moravčíka, ktorý ich získal v škótskom Celticu Glasgow v sezónach 2000/01 a 2001/02. Škótska liga ale medzi absolútnu kvalitatívnu špičku v Európe nepatrí. 

Fatálne pokĺznutie Stevena Gerrarda, ktoré stálo titul v Premier League aj Martina Škrteľa. Zdroj: Youtube.

Individuálny úspech – titul kráľa strelcov nemeckej Bundesligy – zase zaznamenal Marek Mintál. S 24 gólmi sa stal najlepším strelcom sezóny 2004/05. Ale Norimberg sa napriek gólom Mintála vtedy ledva zachránil v lige. Vydarenejšia klubová sezóna prišla o tri roky neskôr, keď bol Mintál s Norimbergom celkovo šiesty.

Pamätníci by iste namietali, ak by sme opomenuli, že štyri tituly španielskeho majstra má aj Ladislav Kubala, ktorý mal slovenské korene a dve sezóny hral za Slovan Bratislava. Kubala reprezentoval postupne Maďarsko, Československo i Španielsko a tituly získal s FC Barcelona v sezónach 1961/62, 1962/63, 1968/69 a 1969/70. Legende svetového futbalu dokonca dvakrát tesne ušiel titul najlepšieho strelca ligy.

Ladislav Kubala v drese FC Barcelona. Foto: Wikipedia/Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchi

Yanko Daučík, syn trénerskej legendy Ferdinanda Daučíka, má zase dva tituly v La Lige s Realom Madrid v sezónach 1962/63 a 1963/64, odohral v nich spolu 10 zápasov a strelil 3 góly.

Získa Slovák konečne Scudetto?

Talianske kluby od roku 1955 celkovo dominovali Európe dvanásťkrát, a to najmä vďaka zlatej ére AC Miláno koncom tisícročia, keď sa Seria A považovala vôbec za najkvalitnejšiu súťaž sveta. Rossoneri majú spolu sedem európskych triumfov, tri pridal Inter a dva Juventus. Inter je zároveň posledným talianskym víťazom najcennejšej klubovej trofeje. V roku 2010 sa v madridskom finále tešil po výhre 2:0 nad Bayernom Mníchov. Oba góly víťazov strelil Argentínčan Diego Milito, pamätníci si určite spomenú aj na Sneijdera, Zanettiho či Eto’a.

Škriniarov tím ďalšie víťazstvo v Lige majstrov tento rok nepridá, keďže prekvapivo vypadol ešte v decembri v skupinovej fáze. Nabitý káder trénera Antonia Conteho sa tak môže plne sústrediť na talianskú ligu, kde má najmä Juventusu čo oplácať. Posledných deväť rokov nemala Seria A iného víťaza.

Milánsky Inter to má slušne rozbehnuté a jedenásť kôl pred koncom mal sľubný deväťbodový náskok na AC Miláno a desať bodov na hegemóna minulých sezón Juventus Turín, ktorý má ale zápas k dobru. Inter nastrieľal v lige najviac gólov, po 27. kole ich má na konte 65. Viac ako polovicu obstarali Romelu Lukaku a Argentínčan Martinéz. 

Spoľahlivo hrá aj obrana, ktorá pod Contem pôsobí v trojčlennom zložení a stabilizovalo sa aj jej zloženie v zostave Škriniar – deVrij – Bastoni. Inter dostal len 26 gólov, teda v priemerne menej ako gól za zápas. Lepšie sú v tejto štatistike len zadné rady tretieho Juventusu. Defenzíve Internazionale pomohla aj stabilizácia situácie okolo slovenského reprezentanta. Ten začiatkom sezóny zostával často na lavičke a spomínal sa aj jeho prestup do Tottenhamu, ktorý vraj stroskotal na prestupovej čiastke. Od novembra je už Slovák pevnou súčasťou základnej zostavy, odvďačuje sa spoľahlivými výkonmi. Pridal aj tri góly, začiatkom marca jediným zásahom v zápase rozhodol o výhre 1:0 nad účastníkom vyraďovacej fázy Ligy majstrov, nebezpečnou Atalantou Bergamo.

Inter už má za sebou odvety jarnej časti s druhým AC i nevyspytateľným Laziom. V oboch pomerne jednoznačne zvíťazil a že sa niečo deje vycítili i fanúšikovia, ktorí napriek protipandemickým opatreniam v tisícoch pochodovali na štadión počas februárového mestského derby. 

V mestskom derby vymazal Škriniar aj Zlatana Ibrahimoviča. Foto: Instagram/milanskriniar.

Tréner Conte vtedy po výhre v derby nad AC Milánom vyzdvihol svojich hráčov, ktorí podľa neho hrali takmer perfektne. „Chlapci si zaslúžia uznanie, podali výnimočný výkon. Privítanie fanúšikmi pri príchode na štadión nám spôsobilo husiu kožu. Ďakujeme im a venujeme im toto víťazstvo. Čakajú nás ďalšie zápasy, nemôžeme ich podceniť. Tam musíme ukázať, že sme už prekročili istý míľnik. Bude to psychicky náročné, ale napovie nám to, ako na tom naozaj sme a čo môžeme dokázať,“ povedal Conte, ktorý sa bude snažiť prekaziť Juventusu dlhú majstrovskú sériu. Sám s Juventusom získal tri tituly a zmluvu s klubom ukončil predčasne v roku 2014.

Interu aktuálne zostáva odohrať ešte jedenásť zápasov a žreb majú celkom priaznivý. Čakajú ho najmä celky zo stredu a dolnej časti tabuľky. Nerazzurri však cestujú aj do Neapola a v závere sezóny doma privítajú AS Rím. O titule sa tak môže rozhodovať aj v predposlednom kole, kedy je na programe aj duel Juventus – Inter. Nevyspytateľnosť sezóny potvrdzuje aj najnovšia informácia, keď v pondelok mal pozitívny výsledok testu na COVID-19 obranca D’Ambrosio. Karanténa pre zvyšok tímu a ďalšie postupy podľa protokolov sú pre každý tím nepríjemnou komplikáciou.


Ďalšie články