Prečo Vlhová súťaží v zjazde, keď neberie pódiá?

Zjazd žien vo Val d'Isere Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas zjazdu Svetového pohára vo francúzskom stredisku Val d'Isere v sobotu 19. decembra 2020. Foto: TASR/AP

Pred víkendovou porciou zjazdových pretekov dosiahla Vlhová v oboch meraných tréningoch slabšie umiestnenia. Viacerí fanúšikovia už dlhšie dumajú, či zjazd Slovenke zbytočne neškodí a neoslabuje ju. Pravda je opakom. Robí z nej elitnejšiu pretekárku.

Zjazd, disciplína, pri ktorej sa pretekárky v niektorých úsekoch trate približujú rýchlosti 130 kilometrov za hodinu. V takých okamihoch stačí jeden nesprávny pohyb či zaváhanie a zjazdárkam hrozí viac ako časová strata. V lepšom prípade len diskvalifikácia za nedokončenie alebo vybočenie z trate, v tom horšom zranenia, ktoré môžu ukončiť sezónu, niekedy aj celú kariéru.

V úvodnom zjazde aktuálneho ročníka Svetového pohára nebezpečne prepadla cez zábrany Rakúšanka Nicole Schmidhoferová. Je to pritom skúsená pretekárka rýchlostných disciplín, ktorá okrem medaile z majstrovstiev sveta vlastní aj malý krištáľový glóbus. Do cieľa ju museli zniesť na sánkach. Schmidhoferová utrpela vážne zranenie kolena. Pri páde došlo k úplnému vykĺbeniu a fraktúre, čo spôsobilo pretrhnutie všetkých väzov.

Rakúšanka pripustila, že v 90 percentách takýchto prípadov je možné preteky dokončiť. Podľa nej úlohu pri zjazdových zraneniach často zohráva len trocha smoly.

Zranenia neobchádzajú ani mužskú časť Svetového pohára. Brat Michelle Gisinovej sa po páde v zjazde zdravotne nezotavil natoľko, aby mohol pokračovať súťažne v lyžovaní. To poznačilo do istej miery aj súperku Vlhovej, ktorá má pred touto kĺzavou disciplínou obrovský rešpekt.

Obavy majú aj fanúšikovia slovenskej lyžiarky, ktorí si zvyknú klásť otázku: prečo súťaží v zjazde, keď neberie pódiá? Následne si odpovedajú, že to nie je pre ňu dobrá disciplína. Môže sa zraniť, zbytočne sa vyčerpáva, dokonca si slabšími výsledkami môže oslabiť psychiku. Prečo teda jazdí?

Pozíciu jednotky si Vlhová drží aj vďaka zjazdu

Vlhová sa aktívne zapája do kĺzavých disciplín už druhú sezónu. V technických slalomoch ukázala zručnosti a zaradila sa medzi elitné zjazdárky. Je preto logické, že sa rozhodla napredovať aj v rýchlostných pretekoch. Keď chce byť univerzálna a komplexná lyžiarka, potrebuje jazdiť všetky disciplíny. Zvyšuje si tak šancu na veľký úspech, čo výkonnostne potvrdzuje v tejto sezóne.

Od jesene jej patrí prvenstvo vo Svetovom pohári, na ktoré jej nedokázala iná pretekárka siahnuť už 96 dní. Dopomohla k tomu účasť aj v zjazde, v ktorom nemala ďaleko od prvého výrazného úspechu. V januári sa vo švajčiarskej Crans Montane umiestnila na štvrtom mieste, tretia priečka jej ušla len o 32 stotín sekundy. Ale aj vďaka nepódiovým umiestneniam nazbierala Vlhová celkom 113 bodov v tejto disciplíne. Číslo nie je veľké, má však väčší význam, než samotný počet naznačuje.

Ak by nejazdila, teraz by bola v celkovom hodnotení Svetového pohára druhá za Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou so stratou 71 bodov. Tretia Michelle Gisinová by za Slovenkou v takom prípade zaostávala len o 69 bodov.

Ani tieto číselné rozdiely medzi súťažiacimi nevyzerajú závratne vysoké. V histórii Svetového pohára sa však neraz stalo, že druhej pretekárke v celkovom hodnotení ušiel zisk veľkého glóbusu o menej ako sto bodov. Dôvod? Rozhodla sa nesúťažiť vo všetkých disciplínach.

O zisku veľkého glóbusu niekedy rozhodne aj menej ako sto bodov

Prvenstvo takto ušlo napríklad Francúzke Carole Merleovej v roku 1992, keď jej na prvú Rakúšanku Petru Kronbergerovú chýbalo len 52 bodov. Merleová vynechala dve disciplíny – slalom a kombináciu.

Podobná situácia vznikla ešte v roku 1990, keď sa z titulu najlepšej lyžiarky sveta tešila tiež Kronbergerová. Vtedy na ňu nestačila krajanka Anita Wachterová, na prvenstvo jej chýbalo 42 bodov. V sezóne vynechala len jednu disciplínu, zjazd. Toho sa Kronbergerová poctivo zúčastnila a stala sa tak prvou pretekárkou, ktorá vyhrala veľký glóbus účasťou vo všetkých disciplínach.

Ako avizoval tréner Vlhovej Livio Magoni, cieľom tohto ročníka, ktorému bola prispôsobená celá príprava, je veľký glóbus. Preto bude dôležitý každý jeden získaný bod. Obavy zo zranenia v zjazde sú zbytočné, Vlhová alebo aj iné zjazdárky sa môžu zraniť kedykoľvek a v akýchkoľvek pretekoch. Niekedy aj mimo súťaže.

Taký osud nedávno postihol famóznu Sofiu Goggiaovú, ktorá vedie celkové poradie zjazdu, ale ocenenie zrejme nezíska. V januári sa po zrušenom super-G v Nemecku presúvala zo svahu dole do údolia a zlomila si nohu. Predčasne tak ukončila sezónu. Riziko zranení je skrátka súčasťou športu. Ak by zjazdárky nedokázali prekonávať svoje zábrany a strach, nemohli by sa stať víťazkami.


Ďalšie články