Amnesty sa dozvedela o Navaľného rasizme. Zbavila ho štatútu väzňa svedomia

Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj stojí v ochrannej klietke na moskovskom súde 12. februára 2021. Foto: TASR/AP

Celý prípad okoreňuje okrem opakovanej neschopnosti ľudskoprávnej organizácie naštudovať si základné informácie o najvýraznejšom ruskom opozičníkovi aj podozrenie, že za celou kampaňou stojí ruská štátna spravodajská televízia RT.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) vyradila ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného spomedzi väzňov svedomia. Dôvodom sú jeho xenofóbne a nenávistné vyjadrenia na adresu migrantov z Kaukazu a Strednej Ázie, od ktorých sa Navaľnyj verejne nikdy nedištancoval.

„Áno, pri Navaľnom už nebudeme používať frázu väzeň svedomia po tom, ako naše právne a politické oddelenie preštudovalo jeho vyjadrenia z polovice nultých rokov a vyhodnotilo ich ako nenávistné prejavy,“ uviedol v maile novinárovi portálu Mediazona mediálny manažér AI pre Rusko a Euráziu Alexander Artemyev. Dodal však, že ľudskoprávna organizácia stále vyzýva na Navaľného prepustenie, keďže je prenasledovaný „z čisto politických príčin“.

Artemejev tiež poznamenal, že aktivisti v oblasti ľudských práv „nadobudli dojem, že žiadosti o preskúmanie Navaľného vyhlásení boli súčasťou koordinovanej zahraničnej kampane na jeho diskreditáciu“, pričom dodal, že Amnesty International stále zbiera podpisy pod petíciu požadujúcu Navaľného slobodu.

Dlhý tieň RT?

Iný zdroj z prostredia organizácie pre Mediazone pod podmienkou anonymity uviedol, že „ľudia z rôznych štátov z ruskej štátnej spravodajskej televízie RT“ mohli byť zapojení do kampane s cieľom zbaviť Navaľného štatútu väzňa svedomia. Autori aspoň dvoch sťažností totiž citovali populárny tweet komentátorky Katii Kazbekovej (pravým menom Jekaterina Dubovická), ktorá v minulosti napísala niekoľko komentárov práve pre danú ruskú spravodajská stanicu. Tá ruského opozičníka označila za „uznaného nacionalistu a rasistu“.

https://twitter.com/kazbek/status/1351562196829040640
„Zdá sa mi, že nie mnohí vedia, že Navaľnyj je uznaný nacionalista a rasista a nie len blonďák, ktorý nežne pobozká svoju blond ženu pred odchodom do väzenia a ktorý pozerá seriál Rick a Morty. Máte tu odo mňa malé vlákno, časť ktorého bude veľmi osobná“ napísala Kazbeková.

Na tieto obvinenia následne na Twitteri reagoval redaktor RT Bryan McDonald, ktorý zdôraznil, že Kazbeková nie je zamestnankyňou RT. Pre stanicu podľa jeho slov len napísala niekoľko článkov ako novinárka na voľnej nohe. Šéfredaktorka RT Margarita Simonjanová sa však medzitým pochválila, že AI zbavila Navaľného jeho štatútu po tom ako „naša komentátorka konkrétnymi príkladmi upozornila, že je nácek“.

https://twitter.com/M_Simonyan/status/1364316257617653761
„Amnesty International vylúčilo Navaľného spomedzi väzňov svedomia. Regionálny výbor kričí, že je to po tom, ako im naša komentátorka na konkrétnych príkladoch pripomenula, že je nácek. Všetko najlepšie ku Dňu ochrancu vlasti spoluobčania!“ napísala na Twitteri Simonjanová.

Rozporuplný verdikt

AI uznala Navaľného za väzňa svedomia krátko po jeho zadržaní na letisku v Moskve 17. januára. „Alexej Navaľnyj bol pozbavený slobody pre svoj mierumilovný politický aktivizmus a uplatňovanie slobody prejavu“. AI vtedy vo svojej tlačovej správe uviedla, že ruského opozičníka „považuje za väzňa svedomia a žiada jeho bezpodmienečné prepustenie“.

Termín väzeň svedomia AI vytvorila na označenie ľudí väznených alebo inak fyzicky obmedzovaných na základe ich presvedčenia, pôvodu alebo postavenia, za predpokladu, že títo ľudia nikdy nepoužili ani nepresadzovali násilie. Ľudskoprávna organizácia sa podľa svojho štatútu pri takýchto osobách snaží okrem upozorňovania na ich situáciu poskytovať finančnú pomoc ich rodinám a právnu pomoc im samotným.

Navaľnému potvrdil ruský súd ešte 2. februára nepodmienečný väzenský trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj tak bude musieť stráviť vo väzení dva roky a šesť mesiacov. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj samotná firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, ktorého výsledky potvrdili, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.

Rozporuplný Navaľnyj

Označenie Navaľného za väzňa svedomia zo strany AI je však v svetle jeho minulých vyjadrení, o ktorých sme podrobnejšie písali v článku denníku Štandard, problematické. Hoci ľudskoprávna organizácia písala o Navaľného „mierumilovnom politickom aktivizme“, hlavný predstaviteľ ruskej opozície sa okrem nespochybniteľnej osobnej odvahy a protikorupčných kampaní v minulosti prejavoval ako ruský šovinista a xenofób. V jednom zo svojich notoricky známych videí napríklad obyvateľov Severného Kaukazu, zobrazených ako teroristov, prirovnal k švábom, na ktorých najlepšie platia strelné zbrane.

Video, v ktorom Alexej Navaľnyj prirovnáva obyvateľov Severného Kaukazu k švábom. Zdroj: YouTube.

Moskovská pobočka AI v reakcii na vzniknutú situáciu uviedla, že organizácia sa rozhodla prestať pri Navaľnom používať výraz väzeň svedomia v súvislosti s jeho minulými vyhláseniami „hraničiacimi s propagovaním nenávisti“. Pobočka však zdôraznila, že podľa ich informácií politik v posledných rokoch podobné vyhlásenia nerobil. Aj v tomto prípade sa však AI opäť do značnej miery mýli. Navaľnyj sa skutočne v posledných rokoch venoval najmä agende boja proti korupcii, no svoje ultranicionalistiké postoje nikdy nezaprel. V rozhovore, ktorý s Navaľným v októbri 2020 urobil nemecký týždenník der Spiegel, opozičník na otázku, či zmenil svoje nacionalistické názory priamo odpovedal: „Mám tie isté postoje, ako keď som vstupoval do politiky“.


Ďalšie články