Matovič odpovedá Sulíkovi: Mimoriadne zlý vtip. Toto peklo si spôsobil

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Napätie v koalícii eskaluje. Predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík ponúkol, že nahradí vo funkcii šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý podľa Sulíka svoju funkciu nezvláda. Premiér Igor Matovič sa svojho ministra zastal a takúto rošádu zamietol.

Sulík je podľa vlastných slov ochotný sa obetovať a viesť ministerstvo zdravotníctva, ale ak o to nie je záujem, tak je to podľa neho v poriadku. Vyhlásil to po stretnutí vlády. Dodal, že Krajčí by mal vzhľadom na katastrofálnu pandemickú situáciu zvážiť odchod.

„Odmietam byť spoluzodpovedný za tento stav,“ povedal Sulík pred novinármi. Návrh ministra hospodárstva však nebol prijatý. Marek Krajčí bude aj naďalej svoj úrad riadiť. Sulíkov návrh odmietol predseda vlády a Krajčího stranícky šéf Igor Matovič (OĽaNO).

„Sú aj iní ľudia, ktorí by na to boli vhodní (na post ministra zdravotníctva). Ak nie, tak ja to vezmem a aspoň bude mať (Matovič) vinníka. Bol by som vinný za všetko čo by sa dialo, ale pohli by sa veci, prišiel by som tam s 8 ľuďmi a išlo by to určite lepšie. Tak ako je to teraz, tak to nefunguje dobre,“ skonštatoval Sulík na adresu svojho kolegu.

Možnosť, že by výmenou za ministerstvo zdravotníctva prišla SaS o rezort hospodárstva však Sulík odmieta. „Ministerstvo zdravotníctva nie je žiadna výhra, rezort je v strašnom stave aj bez covidu. Nebudem sa vzdávať hospodárstva, lebo som tam strávil rok života, a je to ministerstvo, ktoré funguje, a sú tam ľudia, ktorí vedia, čo majú robiť, prečo by som to mal odovzdať,“ povedal. Na miesto Sulíka by podľa jeho slov nastúpil štátny tajomník rezortu hospodárstva Ján Oravec.

Železná guľa

Podľa Sulíka je zdravotníctvo železná guľa na nohe a nie žiadna výhra. Mnohé opatrenia považuje minister hospodárstva za absurdné. Na otázku, akú reakciu očakáva od premiéra, Sulík iba uviedol, že Matovič pravdepodobne napíše status na Facebooku, a dodal, že čaká salvu urážok. „Nejak sa odventiluje a hotovo,“ poznamenal na adresu premiéra, s ktorým vedie slovnú vojnu už niekoľko mesiacov.

Sulík v závere krátkeho vyjadrenia povedal, že veľká časť úmrtí na covid ide na vrub zlyhaní, ktoré sa udiali na rezorte zdravotníctva, ale časť ide aj na vrub Igora Matoviča, lebo v novembri a decembri podľa ministra hospodárstva neurobil premiér nič, keď Sulíkovi zadal vyrobiť pandemický plán a potom mu povedal, že s ním má ísť do Mongolska.

Zemanová: Šlo by mu to dobre

Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade SR reagovala tým, že Sulík je skúsený manažér. „Určite by veľmi dobre riadil ministerstvo zdravotníctva. Jeho rozvaha, ale aj profesionálne zohratý tím by bol dobrým prínosom pre občanov SR,“ myslí si. Na otázku, či je to témou koaličných rozhovorov, odpovedala, že ak návrh Sulík predložil, tak o tom zrejme bola debata.

Reakcia premiéra

Premiér Igor Matovič neuvažuje o výmene ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ktorý by bol ochotný tento post zastávať, považuje za absurdný a zlý vtip. Sulíka naďalej viní za zlú epidemiologickú situáciu a tvrdí, že spraviť ho šéfom rezortu zdravotníctva by bolo ako „spraviť z capa záhradníka“.

„Richard Sulík toto peklo, ktoré zažívame, spôsobil,“ povedal premiér s tým, že návrh ministra hospodárstva považuje „za drzosť“ a „mimoriadne zlý vtip“. Keď mu Matovič navrhol výmenu rezortu zdravotníctva a hospodárstva, Sulík sa podľa jeho slov „veľmi rýchlo zháčil“. Na kritiku Krajčího podľa predsedu vlády nemá vicepremiér žiadne morálne právo.

Povedal tiež, že Krajčí Sulíka prosil o lockdown pred Vianocami. Sulík mal byť podľa Matoviča tým, ktorý hovoril o termíne 21. decembra 2020, aby si ľudia stihli nakúpiť darčeky. Rovnako mu vyčíta, že nevedel rýchlo zaobstarať kúpu antigénových testov. Minister hospodárstva sa podľa predsedu vlády návrhom prevziať rezort zdravotníctva snažil populistickým spôsobom zbaviť zodpovednosti za tisíce úmrtí.

Krajčí je podľa neho človek, ktorý chránil životy a zdravie ľudí, kým Sulík bojoval za otvorené reštaurácie, bary a obchody v polovici decembra minulého roka. Premiér tiež povedal, že bude chrániť zdravotníctvo od vplyvu finančných skupín.

Kritiku koaličnej strany Za ľudí na osobu Krajčího zdôvodnil tým, že aj niektorí členovia strany chceli obsadiť post ministra zdravotníctva, čo sa im nepodarilo. „Každý si nesieme svoj diel viny,“ povedal predseda vlády s tým, že rovnako zodpovedný je každý, kto sa snažil s opatreniami „vybabrať“, alebo ich znevažoval, obchádzal či zosmiešňoval. Lockdown a COVID automat nefungujú, lebo ich obchádza veľa ľudí.

Myslí si, že silovo sa opatrenia nedajú vymáhať. „Silových zložiek máme príliš málo na to, aby sme boli schopní prinútiť päť miliónov ľudí, aby dodržiavali pravidlá,“ poznamenal.

Dodal, že koalícia by dlho nevydržala, keby za detinské prejavy každého ministra dával návrh na odvolanie.


Ďalšie články