Klietky pre deti migrantov aj za Bidena? Nie je to to isté, vraví jeho vláda

Americká hranica s Mexikom. Foto: TASR/AP Americká hranica s Mexikom. Foto: TASR/AP

Kontroverzia ohľadom záchytných centier pre deti migrantov v USA sa opäť rozhorela. Republikáni poukazujú na to, že Bidenova vláda koná rovnako ako Trump, ktorý bol za tento čin extrémne kritizovaný. Niektoré médiá a aj Biely dom však tvrdia, že to nie je to isté.

O znovuotvorení zariadenia pre deti migrantov informoval Washington Post. Denník podotýka, že časť násťročných prisťahovalcov bola presunutá do prvého takéhoto zariadenia otvoreného počas vlády Joea Bidena.

Centrum pochádza ešte z doby Donalda Trumpa a bolo používané asi mesiac v lete roku 2019. Zariadenie, ktoré sa nachádza v lokalite Carrizo Springs v štáte Texas, si vtedy vyslúžilo množstvo kritiky a obvinení, že Trumpova vláda zatvára deti prisťahovalcov do klietok.

K znovuotvoreniu centra došlo podľa vlády preto, lebo doterajšie zariadenia pre deti migrantov nemali dostatočné kapacity na ubytovanie nových príšelcov. Kapacita doterajších zariadení musela byť taktiež znížená v dôsledku pandémie koronavírusu.

Dvojitý meter

Televízia Fox News podotýka, že keď takéto zariadenia využíval Trump, dostalo sa mu množstva kritických článkov a titulkov. „Americká tradícia dávania detí do klietok“ je len jeden z nadpisov, ktorý si vtedy vyslúžil 45. prezident.

„Zábery detí prisťahovalcov v klietkach, vytrhnutých z rúk rodičov, by mali byť medzi najtrvanlivejšími obrazmi vytvorenými politikou prezidenta,“ cituje Fox News článok Washington zo septembra minulého roka.

„Zariadenie pre deti migrantov“ znie skutočne o dosť lepšie ako deti v klietkach vytrhnuté z rúk rodičov. Na toto pokrytectvo mienkotvorných médií poukazujú na sociálnych sieťach mnohé nielen konzervatívne tváre.

„Deti v klietkach sú odteraz ‚migračné zariadenie pre deti‘,“ píše konzervatívna novinárka Dana Loeschová. „Aký veľký rozdiel spraví 20 mesiacov a nový prezident,“ podotýka komentátor Drew Holden a ukazuje vedľa seba dve titulky Washington Postu.

Nešťastní sú aj niektorí demokrati a progresívci. „Aj na našej strane uličky je príliš veľa groteskných a kriminálnych vecí,“ komentovala situáciu progresívna úradníčka z New Yorku Lindsey Boylanová. Aktivistka Sema Hernandezová zasa označila centrá za koncentračné tábory, ktoré boli rozšírené pod vládou demokratov.

Nie je to to isté

Washington Post však v reakcii na kritiku argumentuje, že Trump a Biden sa v tomto ohľade nedajú porovnávať. Neuznávajú ani argument, že spomínané migračné zariadenia sú dedičstvom demokratického prezidenta Barracka Obamu – neboli vraj využívané v takej miere ani takým spôsobom, ako za Trumpa.

Denník podotýka, že nepísal o daných zariadeniach zrovna v pozitívnom svetle. V článku citujú dvojicu aktivistov, ktorí považujú znovuotvorenie centra pre deti prisťahovalcov za krok späť. Napriek tomu je zariadenie nachádzajúce sa v Texase vraj „Cadilacom“ detských zariadení.

Hlavná kritika Trumpa (oproti Bidenovi či Obamovi) je podľa denníka fakt, že jeho postoj k migrácii viedol k odtrhnutiu oveľa väčšieho množstva detí od rodičov. Keď boli nelegálni prisťahovalci zadržaní na hraniciach, išli dočasne do detenčných zariadení. Ich deti nemohli byť v takých miestach držané a boli preto odovzdané do samostatných zariadení. Pripomeňme, že Trumpova administratíva vtedy argumentovala aj skutočnosťou, že nebolo možné zistiť, či sú deti skutočnými potomkami zadržaných migrantov.

Proti kritike a označeniu „deti v klietkach“ sa postavil aj Biely dom. Hovorkyňa Jen Psakiová odmietla obvinenia, že konajú rovnako ako Donald Trump, a zdôraznila, že dané centrum bude dodržiavať „rovnaké štandardy“ ako všetky iné sociálne a zdravotnícke zariadenia. „Toto nie je o tom, že deti sú držané v klietkach,“ dodala hovorkyňa Bieleho domu.

Vláda podľa nej odmieta poslať deti späť do ich pôvodných krajín a chce preto zaistiť, aby mali prístup k bezpečnému ubytovaniu, ako aj vzdelaniu či zdravotnej starostlivosti. Ako niektoré médiá pripomínajú, Joe Biden počas svojej kampane vyhlasoval, že spomenuté centrá nie sú potrebné a musia sa zavrieť.


Ďalšie články