Situácia sa nezlepšuje. Mám podporu a z boja neutekám, vraví Krajčí

Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Martin Baumann/TASR

S uvoľnením opatrení nerátajme, odkazuje minister zdravotníctva. V nemocniciach sa dá pozorovať aspoň pozitívny efekt očkovania, keďže klesá počet pacientov nad 81 rokov.

Pandemická situácia sa s počtom nových prípadov aj hospitalizovaných mierne zhoršuje. Informoval o tom dnes večer minister zdravotníctva Marek Krajčí, podľa ktorého by uvoľnenie aktuálnych opatrení spôsobilo prudké zhoršenie situácie.

Sedemdňový priemer nových prípadov je aktuálne 5 089, v nemocniciach je hospitalizovaných 4 017 ľudí, čo celé Slovensko stále ukotvuje v čiernom pásme.

Mutácií je relatívne veľa a môžu vážne zhoršiť epidemiologickú situáciu, upozornil minister zdravotníctva. „Je preto dôležité, aby ľudia vracajúci sa zo zahraničia šli do karantény.“  

Krajčí pripomenul, že po pozitívnom antigénovom teste je dôležité, aby dotyčný zostal v domácej 14-dňovej karanténe a s ním aj celá domácnosť. „Ak máte pozitívny antigénový test, budete zrejme vysoko nákazlivý, a v momente pozitívneho testu je vysoko pravdepodobné, že už sú nakazení aj členovia vašej domácnosti.“

Zdôraznil, že negatívny výsledok antigénového testu neznamená, že testovaný je zdravý, výsledok testu by sme vtedy mali vnímať opatrne a skôr ako „nejasný výsledok“. „No v prípade, že test je pozitívny, je to takmer na sto percent.“

„Ak ste mali kontakt s pozitívnym, mali by ste ísť do karantény a na ôsmy deň budete testovaný. Testovanie by nemalo zmysel, ak nakazení nepôjdu do karantény a svojim úzkym kontaktom to neoznámia. Ak by to občania dodržovali, masívne testovanie by malo veľký zmysel.“

Občanov vyzval, aby po pozitívnom antigénovom teste šli aj na overenie na PCR test.

Počet úmrtí s covidom prekonal hranicu 8 000

Okrem hospitalizácií stúpol aj počet pacientov na umelej pľúcnej ventilácii z 337 na 348. Sedemdňový priemer vykonaných testov je 226 903. Pozitivita vykonaných PCR testov je na úrovni 22 percent a pozitivita vykonaných antigénových testov je na úrovni jedného percenta. Krajčí dodal, že sedemdňový priemer pozitívnych PCR aj antigénových testov sa zvýšil z 4793 na 5 089. V prípade PCR testov je to 2 156. Zvýšil sa aj počet výjazdov zdravotnej záchrannej služby k pacientom s novým koronavírusom. OAIM lôžka s umelou pľúcnou ventiláciou sú obsadené na 85 percent.

„Predpokladáme, že pozitívny efekt vakcinácie sa začne prejavovať v nasledujúcich dvoch – troch týždňoch,“ uviedol epidemiológ Pavol Jarčuška. Počet úmrtí na ochorenie či s ochorením COVID-19 je na čísle 8 014. V karanténe je 1 620 zdravotníckych pracovníkov.

Krajina je v rámci COVID automatu celá čierna. Na Slovensku bude aj na budúci týždeň platiť štvrtý stupeň varovania podľa COVID automatu.

Vo funkcii Krajčí zotrvá

Krajčí zároveň reagoval aj na otázku, či zotrvá vo funkcii. Uviedol, že nepovažuje za správne utekať z bojiska a potvrdil, že má podporu premiéra aj strany OĽaNO.

„Musím úprimne povedať, že som, samozrejme, smutný aj z reakcie pána Sulíka, eventuálne aj od niektorých poslancov zo strany Za ľudí, že ma vyzývajú, aby som vyvodil politickú zodpovednosť za situáciu, ktorá sa teraz udiala,“ skonštatoval s tým, že ak je záujem, aby v kritickej situácii vo funkcii pokračoval, tak ostane.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) počas dňa potvrdil, že o demisii ministra zdravotníctva hovorili na stretnutí štyroch koaličných lídrov. Nepovedal však, či je Krajčího demisia v hre, rozhodnutie je podľa neho na premiérovi.

(tasr, mag)


Ďalšie články