Zoroslav Kollár, mocný podnikateľ, ktorého sa všetci báli

Zoroslav Kollár Zoroslav Kollár prichádza na výsluch do budovy NAKA v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Je tvrdý a nekompromisný konkurzný právnik so záľubou v archeológii. Hovorí sa o ňom, že vie na súdoch vybaviť všetko. Vďaka svojim kontaktom v politike a justícii bol dlhé roky považovaný za nedotknuteľného.

Zoroslav Kollár bol majster pohľadávok, cez ktoré sa dostal k významným podnikom. S majetkom vo výške 143 miliónov eur patril medzi najvýraznejšie osobnosti rebríčka Sto najbohatších Čechov a Slovákov. Kollár však podnikal potichu a nemal rád publicitu. Mnohí podnikatelia sa ho báli a nikto s ním nechcel byť v spore.

Konkurzný mág

Zoroslav Kollár sa v 90. rokoch špecializoval na konkurzy a administratívno-násilné prebratia firiem. Zorganizovaná sieť firiem sa dokázala postarať o konkurz, ale aj bankrotujúcu firmu pre nového záujemcu vyčistiť a predať mu ju za dobrú cenu. Kollár mal silné zručnosti v tom, ako sa cez pohľadávky a následné právne spory dostať k významným podnikom.

V tom období patrila medzi jeho najvýznamnejších klientov skupina Istrokapitál. Pohyboval sa aj okolo konkurzov na bratislavský Hydrostav, Adriu Škrob či Preglejku Žarnovica. Bolo ho cítiť aj v pozadí pokusov o konkurz chemičky Istrochem či mäsopriemyslu Kabát.

Kollár najviac zbohatol vďaka podielom v skupine HTC Holding, ktorá bola silná v strojárskom biznise.  Veľkým úspechom v jeho podnikateľskej kariére je aj český výrobca traktorov Zetor či bytčiansky výrobca ložísk Kinex Bearings.

S Kollárom sa spája aj projekt novovybudovaného pretekárskeho okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni, v ktorej je investorom.

Do jeho sféry vplyvu patrila aj bratislavská firma Merkuria, ktorá pracovala pre štátnu Vodohospodársku výstavbu.

Firmy previedol na rodinu

V posledných rokoch sa Kollár začal sťahovať do úzadia. Svoje firmy previedol na rodinných príslušníkov.

V čase, keď sa jeho meno začalo skloňovať v súvislosti s ovplyvňovaním súdov a verejnosť sa dozvedela o jeho kontaktoch na oligarchu Norberta Bödöra, previedol na svoju rodinu firmu Bergam, ktorou dlho zastrešoval najviac svojich aktivít.

V súčasnosti jeho meno figuruje v obchodnom registri iba pri jednom živom zázname. Sedí v dozornej rade firmy Simplex Brokers, ktorá je už od roku 1996 v likvidácii.

Kočnerov vzor?

Zoroslav Kollár sa spolu s Marianom Kočnerom ocitol na tzv. mafiánskych zoznamoch. Podľa polície mali pevné väzby na bratislavské podsvetie.

Predpokladá sa, že práve od Kollára sa Kočner naučil účelovo prevádzať firmy, manipulovať konkurzy a súdy a platiť fiktívnymi pohľadávkami či zmenkami.

Spolu s Kočnerom tvorili Kollár a Bödör silnú trojku veľkopodnikateľov. Podľa denníka Postoj však boli Kollár s Bödörom oveľa silnejší hráči ako Kočner. Boli to vplyvní podnikatelia, ktorí mali kontakty na políciu a súdy. Kočner sa iba s ich pomocou pokúšal udržať v hre.

Kollárovo meno sa spomína aj v komunikácii Threema, kde je označovaný za veľkého hráča v prostredí justície.

Aktivity s Bödörom

Kollár mal spolu s Norbertom Bödörom viacero podnikateľských aktivít. Spolu vlastnili pezinské vinárstvo a investovali aj do Slovakia Ringu, nákupného centra Styla či kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach.

Kollár vlastnil cez svoju firmu Bergam väčšinový podiel v trenčianskych kúpeľoch. Portál Aktuality upozornil, že v predstavenstve kúpeľov sedela aj Mária Krajmerová, manželka bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera.

„Do firmy ju doviedol pán Bödör. Ja som vtedy nevedel, kto je jej manžel. To som zistil, až keď dostala funkciu. Keď to celé prepuklo, tak som pánovi Bödörovi povedal, že to musíme vyriešiť, pretože ma zaťahujú do vzťahov, s ktorými ja nemám nič spoločné,” uviedol Kollár pre denník Sme.

Kollárova firma Bergam, ktorá bola väčšinovým akcionárom, si v trenčianskych kúpeľoch prikúpila ešte menšinový podiel od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Podľa denníka Sme získal Kollár podiel za podozrivo nízku cenu. Kým poisťovňa ešte v roku 2014 za svoj balík žiadala 3,8 milióna eur, Kollár ho v januári 2018 odkúpil za 451-tisíc.

Akcia Víchrica

Kollára zadržala NAKA v rámci akcie Víchrica. Špecializovaný trestný súd ho poslal do väzby spolu s bývalými sudcami Jarmilou Urbancovou a Davidom Lindtnerom.

Rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Jána Buvalu nie je právoplatné, rozhodovať ešte bude Najvyšší súd.

Kollár je obvinený zo zasahovania do nezávislosti súdu. Prokurátorka však pri návrhu na väzbu opísala aj množstvo ďalších podozrení.

„Dnes bol zadržaný jeden z najvplyvnejších bielych golierov na Slovensku,“ reagoval po Kollárovom zadržaní advokát Daniel Lipšic.

Vplyv na súdoch

Sudca špecializovaného súdu Buvala uviedol, že v prostredí bratislavskej justičnej mafie pôsobili dve skupiny: jednu reprezentoval Marian Kočner, bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka a bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská. Druhú skupinu predstavoval Zoroslav Kollár a exsudca Krajského súdu v Bratislave Richard Molnár.

Podľa výpovede Sklenku, ktorý bol zadržaný počas akcie Búrka a ktorý spolupracuje s políciou, pracoval pre Kollára sudca Molnár. Ten mal v jeho mene obiehať ostatných sudcov a ponúkať im úplatky za to, aby rozhodovali v Kollárov prospech.

Sklenka povedal, že s Kollárom sa stretol pred šiestimi rokmi v jednej bratislavskej reštaurácii. Rozprávať sa mali o spore medzi Slovakia Ringom a Doprastavom, na ktorom Kollárovi záležalo. Ide o spor, kde ako žalobca vystupovala firma Slovakia Ring a na druhej strane stál Doprastav. Kollár bol finančným investorom Slovakia Ringu a do leta 2017 bol spolu s Norbertom Bödörom v Dozornej rade Slovakia Ring Agency.

Molnár podľa polície požiadal Sklenku, aby rozhodol v prospech Slovakia Ringu a žalobe vyhovel. Sklenka pojednávanie začal, no mal problém rozhodnúť v prospech Kollára. Na stretnutí v reštaurácii sa mali Sklenka s Kollárom a Molnárom dohodnúť o ďalšom postupe tak, aby sa rozhodlo v prospech Slovakia Ringu.

Kollár sa spomína aj v prípade sporu s ministerstvom vnútra, na ktoré podal žalobu na ochranu osobnosti. Podľa polície aj v tomto prípade Molnár kontaktoval Sklenku, aby sudkyňa, ktorá mala prípad na starosti, rozhodla v prospech Kollára. Tá však povedala, že v Kollárov prospech nerozhodne, nech tak urobí Molnár na krajskom súde.

Molnár a Sklenka sa mali stretnúť aj na prelome rokov 2017 a 2018 na jednom parkovisku, kde mal Molnár Sklenkovi odovzdať úplatok 10-tisíc eur za to, aby rozhodol v istom konkurznom konaní v prospech Kollára.


Ďalšie články