Pokoj zbraniam: Facebook sa dohodol s austrálskou vládou, odblokuje správy

Mark Zuckerberg Mark Zuckerberg. Foto: TASR/AP

Facebook v utorok uviedol, že odblokuje spravodajský obsah v Austrálii po tom, čo sa dohodol s vládou na úprave nového sporného zákona. Ten požaduje od amerického koncernu, aby platil mediálnym spoločnostiam za obsah.

„Facebook oznámil vláde, že chce v najbližších dňoch obnoviť austrálske spravodajské stránky,“ uviedli v spoločnom vyhlásení austrálsky minister financií Josh Frydenberg a minister komunikácií Paul Fletcher.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že vláda prijme ďalšie dodatky k spornému zákonu, aby vyjasnila postavenie digitálnych platforiem a mediálnych firiem a vzťahy medzi nimi. „Sme radi, že sme sa dokázali dohodnúť s austrálskou vládou,“ uviedol Facebook. Dodal, že sa dohodol s vládou na viacerých zmenách a garanciách, ktoré riešia obavy koncernu.

Ako informoval Štandard, spoločnosť Facebook minulý týždeň zablokovala v Austrálii spravodajský obsah na svojich stránkach. Užívatelia nemohli zdieľať a ani čítať domáce či zahraničné správy. Išlo o vyvrcholenie doterajších sporov s austrálskou vládou, ktorá sa snažila získať pre austrálske vydavateľstvá časť zo ziskov internetovej reklamy.

Facebook spolu s Googlom totiž v oblasti reklamy na internete absolútne dominujú, napríklad v Austrálii ovládajú približne 81 percent trhu. Tamojšie úrady tvrdia, že novým zákonom by sa „vyrovnalo hracie pole“ technologických gigantov a vydavateľstiev, pričom dané korporácie by museli platiť tradičným tvorcom mediálnych správ poplatky.

Boj korporácií a vlády

Austrálsky premiér Scott Morrison vtedy informoval, že postup Facebooku je „rovnako arogantný, ako je sklamaním“. Dodal, že sa nenechá zastrašiť a je v pravidelnom kontakte s hlavami štátov z celého sveta, aby koordinoval prípadný postup.

Kritika voči Facebooku neznela len od štátnych predstaviteľov, ale aj od samotných vydavateľov či aktivistov. Varovali, že kroky Facebooku pripomínajú šikanu a blokujú slobodný prístup k informáciám.

Podobný tlak zažila Austrália aj od korporácie Google, ktorá sa krajine vyhrážala, že zruší poskytovanie svojej služby vyhľadávača. Google, podobne ako Facebook, je totiž v hľadáčiku vlády v súvislosti so zákonom o platení poplatkov za mediálny obsah.


Ďalšie články