Matovič: Rast hospitalizácií zastavilo len plošné testovanie

Igor Matoviè Igor Matovič (OĽANO) počas tlačovej konferencie na tému Covid-19: ako ďalej? Foto: Jakub Kotian/TASR

Jediné opatrenie, ktoré podľa predsedu vlády Igora Matoviča za posledných päť mesiacov zastavilo nárast počtu pacientov v nemocniciach, bolo novembrové plošné testovanie. Opatrenia, po ktorých v decembri volala veľká časť spoločnosti a vedci, podľa neho nefungovali, ale i tak premiér ohlásil, že ich pozval na spoločnú diskusiu, na ktorej bude prijatý ďalší postup.

Slovensko sa v uplynulých dňoch zapísalo do svetových pandemických štatistík hneď dvomi nelichotivými prvenstvami. V polovici februára zarezonovala informácia, že naša krajina vedie v počte úmrtí za posledných sedem dní a zhruba týždeň na to sme sa stali premiantom aj v počte hospitalizovaných pacientov.

Tieto dáta prichádzajú v tieni experimentálneho proticovidového prístupu, ktorý je vo svete v podstate unikátnym a zaujal aj zahraničné médiá. Reč je o tvrdom lockdowne, z ktorého sa dá čiastočne vykúpiť negatívnym výsledkom nielen PCR, ale aj antigénového testu.

Drahé a neefektívne?

Na obstaranie antigénových testov už štát podľa mimovládky Transparency International Slovensko (TIS) minul prinajmenšom 138 miliónov eur a zakúpil viac ako 30 miliónov kusov, z ktorých v čase písania článku použil zhruba 11,5 milióna.

To, že kladenie tak vysoký dôraz na plošné antigénové testovanie, je kontraproduktívne a chybné, behom posledných týždňov zdôraznili viaceré vedecké autority. Denník Štandard v pondelok informoval aj o pohľade bývalého šéfa Inštitútu zdravotnej politiky (IZP) Martina Smatanu, podľa ktorého táto politika v konečnom dôsledku prispela k šíreniu nákazy.

Pozrieť sa pravde do očí

Premiér Igor Matovič má však na túto problematiku dlhodobo iný názor a už viackrát aj za pomoci vlastných grafov uviedol, že necielené plošné testovanie, alebo inými slovami plošný skríning, je účinným nástrojom, ktorý pomáha lámať rozhodujúce pandemické krivky.

Naposledy sa tak stalo v pondelok, keď predseda vlády na sociálnej sieti uviedol nasledovné: „Čas pozrieť sa pravde do očí… Za 5 mesiacov jediné opatrenie, ktoré dokázalo zastaviť nárast počtu hospitalizácií, bolo plošné testovanie začiatkom novembra.“ Podobne sa vyjadril aj na pondelkovom brífingu.

Zároveň sa nechal počuť, že hoci sme pred vyše deviatimi týždňami prešli na opatrenia, ktoré navrhovali vedci a odborníci a po ktorých volala veľká časť Slovenska (vianočný lockdown a neskôr tvrdý lockdown), počet covidových pacientov v nemocniciach kontinuálne rastie.

„Čo s tým? Pozval som zajtra cca 20 vedcov a odborníkov z fachu (epidemiológovia, infektológovia, virológovia, verejní zdravotníci…), aby vo vzájomnej diskusii hľadali odpoveď na to, ako ďalej = čo navrhujú zmeniť vo svojich nastaveniach, aby počty pacientov prestali konečne rásť a začali konečne klesať,“ uzavrel premiér.


Ďalšie články