Mlčanie sveta k dráme pakistanských kresťaniek

Ilustračné foto: tasr

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Bojovníci za práva žien a detí prehliadajú únosy nedospelých kresťanských dievčat. Pritom ide o drámu, ktorá je niekoľkonásobne horšia ako aféry MeToo hnutia.

Tie sú v Pakistane nútené uzavrieť manželstvá so svojimi moslimskými únoscami. Len veľmi málo prípadov vychádza na denné svetlo a končí pred súdom. Odhaduje sa, že v minulom roku sa stalo obeťou tohto zločinu zhruba tisíc dievčat.

V pakistanskej spoločnosti, ktorá sa v poslednej dobe stále viac radikalizuje, zostáva únos príslušníčok náboženských menšín stále společensky prijateľný. Lokálne médiá sa nezaoberajú znásilnením unesených nedospelých kresťaniek ani tým, že ich nútia k zmene náboženstva a k manželstvu s často oveľa starším únoscom.

Jedna z katolíckych novinárok pracujúcich v Pakistane to nazýva „peklom nevinných jahniatok vystavených ako korisť vlkom”. Anee Muskan pritom upozorňuje, že na Západe, kde sa bojuje o práva žien, je úplný nezáujem o toto zločinné konanie. Najsilnejším hlasom prenasledovaných Pakistaniek je pápežská nadácia Pomoc cirkvi v núdzi, ktorá zaisťuje ich rodinám právnu pomoc a financuje nevyhnutnú podporu.

Má to úplne zásadný význam, pretože väčšina unesených dievčat pochádza z chudobných rodín, ktoré nedokážu hájiť svoje práva. Takúto podporu dostala v posledných mesiacoch štrnásťročná Huma Younas, ktorá otehotnela potom, čo ju znásilnil moslimský únosca, ďalej jej rovesníčka Maria Shahbaz a o rok mladšia Arzoo Raja. 

Napriek tomu, že v mnohých pakistanských provinciách existuje zákaz manželstva s nedospelými, súdy považujú takto uzatvorené zväzky za platné, pretože zodpovedajú islamskému právu šaría. Protestantská organizácia Open Doors upozorňuje, že nútené manželstvá sa osobitne v islamských krajinách stávajú novou metódou prenasledovania kresťaniek.

Vychádza v spolupráci s českou redakciou Rádia Vatikánkde text pôvodne vyšiel.


Ďalšie články