Sloboda slova sa vytráca. Toto je šialenstvo, odchádzam na Parler, hovorí seriálový Herkules

kevin-sorbo-new-hercules-1995-670x405 Kevin Sorbo v seriáli Herkules. Foto: Reprofoto Youtube

Facebook pokračuje v aktívnom rušení stránok, ktoré zdieľajú dezinformácie o pandémii. Tentokrát za obeť padol herec Kevin Sorbo. Ten tvrdí, že zmazanie stránky prišlo bez výstrahy a so svojimi fanúšikmi sa radšej presunie na iné sociálne siete, napríklad na Parler.

Facebook pokračuje v trende rušenia stránok. Minulý týždeň k nim pribudla stránka herca Kevina Sorba s vyše 500-tisíc sledovateľmi. Seriálový Herkules podľa oficiálneho vyhlásenia sociálnej siete porušoval zásady a zdieľal nepravdivé informácie o koronavíruse a vakcínach.

Pre Fox Business herec uviedol, že to nie je prvýkrát, čo sa naňho Facebook zameral. Spor so sociálnou sieťou má trvať už minimálne rok, počas ktorého má Sorbo tzv. shadow ban, čiže sa jeho príspevky ukazujú len obmedzenému počtu ľudí a nemôže si ani získať žiadnych nových sledovateľov.

Stagnovanie stránky však nie je jedinou komplikáciou. Facebook príspevky Sorba označil ako dezinformácie opakovane. „Zakaždým ten obsah stiahnem, hoci by sa o tom dalo diskutovať. Viete, nechcem prísť o svoju stránku,“ hovorí Sorbo.

Facebook: Poslali sme dve upozornenia

Podľa herca sa však naposledy s Facebookom dohadovať nedalo, pretože sa situácia vyriešila radikálnejšie. Jeho stránku bez akéhokoľvek varovania rovno vymazali.

Ide o novú politiku Facebooku, ktorý sa rozhodol zakročiť voči dezinformáciám o pandémii a vakcínach. Účty, ktoré sa dopustia opakovaných porušení, sociálna sieť rovno maže.

Sorbo tvrdí, že keby ho Facebook upozornil, predmetné príspevky by zo stránky stiahol, ako to robil doposiaľ. „Bol by som ich rád stiahol bez ohľadu na to, ktoré z mojich zdieľaných príspevkov Facebook považoval za urážlivé,“ povedal Sorbo. „Odôvodnenie, ktoré mi dodatočne poskytli, preto spochybňujem,“ dodal.

Hovorca Facebooku tvrdí, že Sorbova stránka dostala pred úplným zrušením dve upozornenia o tom, aby dezinformačné príspevky do 48 hodín vymazala. Keďže nedošlo k náprave, stránku definitívne odstránili. Nie je však jasné, ktoré Sorbove príspevky mali byť dezinformačné.

Herec sa bráni. „Uverejňujem informácie, ktoré zvyčajne vychádzajú z toho, čo hovoria iní lekári o víruse alebo čo hovoria iní ľudia o volebných podvodoch,“ vysvetľuje podporovateľ Trumpa. „A viete, to nezapadá do ich naratívu. Tak sa ťa jednoducho zbavia. Myslím si, že sloboda slova, ako ju poznáme, sa pomaly vytráca a je šialenstvo, čo práve teraz prežívame,“ uviedol herec.

Chcem vrátiť späť čas a ísť na Parler

Podľa Sorba je takýto vývoj smutný. Uvedomuje si však, že v boji proti pravidlám Facebooku ťahá za kratší koniec, a preto je ochotný svoje príspevky zdieľať na sieti, ktorá je otvorená aj inému názorovému spektru.

Od Facebooku požaduje jedinú vec. „Bol by som rád, keby Facebook iba znova obnovil moju stránku. Vráťte mi všetkých mojich sledovateľov a ja im poviem, aby prešli na Clouthub alebo Parler alebo niekam inam, aby ma mohli sledovať,“ navrhuje herec.

Parler, sociálna sieť obľúbená hlavne medzi konzervatívcami a podporovateľmi Trumpa, bola tiež zrušená a do prevádzky sa vrátila len nedávno. Jej nové logo nasvedčuje, že k praktikám Facebooku nepristúpi. „Hovorte otvorene a slobodne sa prejavujte, bez strachu zo zmazania za vaše názory,“ píše sa na hlavnej stránke.

Sorbo priznáva, že na ťažkú situáciu pravičiarov v USA si už zvykol počas svojej hereckej kariéry. Byť kresťanom a konzervatívcom v Hollywoode, je podľa neho ako „byť dvojitým malomocným“. Pre jeho názory ho vraj opustil manažér a je preňho čoraz ťažšie hľadať si nezávislé filmy. „Nie je toto náhodou priemysel, ktorý kričí po tolerancii a slobode slova?“ pýta sa rečnícky.

Na otázky redaktorov o tom, čo by mohli pravičiari spraviť, aby zamedzili kultúre rušenia zo strany online davu, herec uviedol, že ho prekvapuje latentný postoj vlády. „Môžem len povedať, že žasnem, že Facebook má zjavne väčšiu moc ako naša vláda. A vláda im umožňuje robiť to, čo robia práve teraz, v zmysle obyčajného rušenia ľudí, s ktorými nesúhlasia.“


Ďalšie články