Aj krátke filmy majú silnú emóciu. Pripravili sme pre vás výber

cirkus motýľ Film Cirkus Motýľ. Foto: ČSFD

Veľa ľudí nemá čas pozerať celovečerné filmy, ktoré trvajú približne dve hodiny. Ako alternatívu si môžete pozrieť krátkometrážne filmy. Tie si pozriete za kratší čas a k tomu vás môžu obohatiť. Ponúkame výber tých najlepších.

Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek

Krátkometrážny film z roku 2020. Je to príbeh dvoch manželov, ktorí tragicky prišli o svoju dcéru. Rozlúčili sa s ňou ako každý iný deň, ale domov zo školy sa už nevrátila. Pred smrťou im stihla napísať ešte správu, kde im odkázala, že ich bude mať rada, nech sa stane čokoľvek. Obaja sú nešťastní, ale nevedia smútok prežívať spolu. Každý prežíva smútok inak. Stále viac sa od seba manželia vzďaľujú a odcudzujú. Jediné, čo ich dokáže opäť stmeliť, je ich dcéra, ktorá aj napriek smrti ostáva v ich srdciach stále živá. Tento krátkometrážny film má len 12 minút, ale aj do takého krátkeho času dokázali zmestiť veľkú dávku emócií. Je dostupný na Netflixe.

Film Mám vás rada, nech sa stane čokoľvek. Foto: Netflix

Most

Do nášho výberu sme zaradili aj starší krátkometrážny film z Česka. Film Most je z roku 2003. Hlavný príbeh sa točí okolo otca a syna. Ale do príbehu vstupujú rôzne postavy, z ktorých každá má svoj príbeh a život. Otec pracuje pri zdvíhacom moste, ktorý dvíha, ak ide loď. Presne to aj spravil v deň, keď s ním do práce šiel aj jeho syn. Syn si ale všimne, že vlak, ktorý má prejsť po moste, ide skôr a je už veľmi blízko, a bojí sa, že otec nestihne dať most naspäť dole, aby mohol vlak cez neho prejsť. Rozhodne sa pomôcť, ale nešťastne spadne. Otec teraz stojí pred veľkou otázkou. Uchráni svojho syna, a tým zabije všetkých ľudí vo vlaku, alebo syna obetuje? Trochu to pripomína príbeh, ktorý všetci poznáme. Keď Boh obetoval svojho syna, aby druhí mohli žiť. Aj v tomto príbehu sa rozhodol obetovať svojho syna. Na konci filmu vidí, že všetko to malo nejaký zmysel. Veľmi silný príbeh plný emócií.

Presto

Štúdio Pixar má na konte niekoľko skvelých celovečerných animovaných filmov, ale vie vytvoriť aj solídny krátkometrážny film. Film Presto z roku 2008 bol uvedený pred celovečerným filmom Wall-E. Je to príbeh kúzelníka, ktorý nestihol nakŕmiť svojho králika pred vystúpením. A to sa stalo najväčším problémom. Králik bol hladný, a preto nechcel na vystúpení spolupracovať. Počas vystúpenia sa bude snažiť si jedlo uchmatnúť, ale kúzelník mu to neuľahčuje. Na pódiu sa preto dejú čudné veci, ktoré sa aj tak publiku páčia.

Idiot

Film režiséra Dušana Davidova vznikol podľa námetu spisovateľa Dostojevského. V krátkometrážnom filme je témou altruizmus a jeho zneužívanie. Hlavný hrdina pracuje a žije pre svoju prácu. Všetkým v práci pomáha a ľudia naokolo to začnú zneužívať. On to však nevidí. Film Idiot je vo svete veľmi úspešný a získal niekoľko ocenení, napríklad cenu Indo Global International Film Festival v indickom Bombaji. Film je animovaný a režisér ho plánuje v tomto roku zverejniť aj na internete.

Cirkus Motýľ

Hlavný hrdina Will nemá horné ani dolné končatiny. Živí sa tým, že vystupuje ako atrakcia v cirkuse, kde sa na neho chodia ľudia pozerať ako na omyl prírody. Diváci si neuvedomujú krutosť, ktorú podporujú, až na Mendéza, majiteľa iného cirkusu. Will sa nakoniec rozhodne odísť s ním, kde spoznáva úplne iný život. V prvom cirkuse bol atrakciou, z ktorej sa ľudia smiali, v druhom cirkuse patrí medzi ľudí, ktorých obdivujú. Will musel najprv prijať sám seba, aby ho vedeli prijať aj ostatní. Tento krátkometrážny film má 20 minút a radíme ho aj medzi kresťanské filmy, preto tento film odvysielali aj v TV LUX.


Ďalšie články