24,1% Slovákov hovorí, že im chýba nakupovanie

Štandard zisťoval, čo chýba ľuďom počas pandémie najviac. Čoho sa museli vzdať kvôli obmedzeniam a pociťujú kvôli tomu stratu.

V prieskume sme preto položili otázku: Čo vám najviac chýba v čase pandémie?

Otázka bola formulovaná ako uzavretá, respondenti si mohli vybrať jednu alebo viac možností z deviatich ponúknutých odpovedí, ktoré pokrývajú všetky zákonné obmedzenia.

Najviac nám podľa výsledkov chýba kontakt s najbližšou rodinou – rodičmi, deťmi alebo vnúčatami. Až 64,3 percenta z opýtaných sa stotožnilo s touto odpoveďou. V poradí druhou kategóriou sú stretnutia s priateľmi a známymi, 49,2 percenta opýtaných povedalo, že im chýbajú takéto kontakty.

Treťou najčastejšou odpoveďou bolo, že opýtaným chýba šport – či už vlastné športovanie, kde to pravidlá neumožňujú (ako plávanie či posilňovne), alebo návšteva športového podujatia. Myslí si to 35,1 percenta respondentov.

Cestovanie po Slovensku chýba 33,2 percenta Slovákov, cestovanie do cudziny 25,3 percenta z nás. Vyše štvrtine z opýtaných, presne 28,7 percenta, chýbajú otvorené krčmy a reštaurácie. O málo menej, 28,3 percenta z opýtaných, hovorí, že im chýbajú koncerty a kultúrne podujatia.

Najmenej z oslovených odpovedalo, že im chýbajú omše a bohoslužby, iba 19,0 percenta. Aj nakupovanie v obchodoch, ktoré sú momentálne zavreté (a mnohé z nich fungujú ako eshopy), chýba viac ľuďom – 24,1 percenta hovorí, že im chýba práve osobné nakupovanie.

Prieskum verejnej mienky sa realizoval v dňoch od 8. až 12. februára tohto roku formou telefonických rozhovorov na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov. Pre Štandard ho realizovala spoločnosť CreditCall pod svojou obchodnou značkou Wake Up. Ak vás zaujíma metodika prieskumu, prečítajte si rozhovor s Jurajom Baloghom z Credit Call.  


Ďalšie články