Televízne tipy: Stano Král ako Gustáv Husák

slovensky pantteon Stano Král v Slovenskom panteóne. Foto: ČSFD

V nedeľu si môžete pozrieť už ôsmu časť dokudrámy Slovenský panteón a dva životopisné filmy.

Na nedeľu je pripravené pokračovanie dokudrámy Slovenský panteón. V poradí už ôsma časť bude o jednom z najvýznamnejších komunistických politikov 20. storočia – Gustávovi Husákovi. Aktívny v Povstaní, neskôr odsúdený komunistami, dubčekovec, ktorý sa po Auguste 1968 postavil proti Dubčekovi, napokon sa stal generálnym tajomníkom Komunistickej strany Československa a prezidentom Československej socialistickej republiky. Postavu Gustáva Husáka si zahrali dvaja herci: Stano Král v staršom veku a v tom mladšom herec Tomáš Pokorný. Dokudráma začne o 20:30 na Jednotke.

Po dokudráme je na Jednotke pripravený pozoruhodný životopisný film Toman. Je to príbeh Zděnka Tomana. Toman bol pôvodom Žid zo Sobraniec. Významne ovplyvnil politický vývoj v Československu v rokoch 1945 až 1948. Toman tajne pomáhal financovať nástup komunistov k moci, mal prsty v množstve špinavých akcií a sám sa pri tom obohacoval, neskôr umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pogromami cez Československo do Palestíny. Všetko to spravil pre tučnú províziu. Postavu Tomana si v českom filme zahral Jíři Macháček. Film začne o 21:20.

Dvojka si na nedeľu pripravila oscarový film z roku 2001. Film s názvom Nikde v Afrike sa odohráva v roku 1938 tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny. Židovská rodina sa rozhodne emigrovať do Afriky, kde spolu začínajú žiť. Walterova manželka Jette si veľmi ťažko zvyká na nový život. O niečo ľahšie to má ich dcéra Regina, ktorá sa do Afriky zamiluje. Učí sa ich jazyk, spoznáva kultúru. Po skončení vojny sa Walter chce vrátiť domov, ale jeho žena s dcérou majú iný názor. Tento životopisný film je pripravený na 21:15.


Ďalšie články