Matovič: Cigániková je dlhoročným lobistom finančnej skupiny Penta

Igor Matoviè Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) prichádza na 51. schôdzu vlády SR 11. novembra 2020 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Predseda vlády si na dnešnej tlačovej konferencii doslova podal stranu SaS a jej členov. Príčinou bola ich kritika predĺženia núdzového stavu a dofinancovania Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Vláda v stredu rozhodla o tom, že núdzový stav sa na Slovensku predĺži o ďalších 45 dní. Okrem viacerých právnikov toto rozhodnutie kritizoval aj minister hospodárstva Richard Sulík.

Ten na sociálnej sieti napísal, že Slováci sa zúčastnili na plošnom testovaní len preto, že chceli uvoľnenie opatrení. Namiesto toho sa však dočkali predĺženia núdzového stavu.

Vláda by sa podľa neho mala držať rád vedcov a opatrenia prijímať na lokálnom princípe, pretože mnohým kultúrnym, športovým aj gastronomickým prevádzkam hrozí krach.

Keď si Sulík chodí po dovolenkách, nech radšej mlčí

Premiér Igor Matovič považuje Sulíkovu kritiku za alibistickú, pretože predseda SaS sa nachádza na dovolenke a svoj nesúhlas vyjadruje na diaľku cez sociálne siete.

„Tento spomínaný koaličný partner nechodí na zasadnutia ÚKŠ, ale posiela tam svojich piatich zástupcov, ktorí zahlasujú za 90 dňový núdzový stav a komunitné testovanie a on ich potom z dovolenky cez Facebook kritizuje. Kde sme, v materskej škôlke?,“ vytkol premiér Sulíkovi.

Ministrovi hospodárstva tiež vytkol, že neposkytol žiadne riešenie, ktoré by umožnilo otvoriť prevádzky a súčasne udržať v medziach počty nakazených.

„Ľahko sa riadi pandémia z dovolenky cez Facebook, ale postaviť sa pred ľudí a povedať, že to bude ťažké a možno to nezvládneme, je zodpovednou politikou. Bol by som rád, keby moji koaliční partneri robili zodpovednú politiku.“

Zároveň sa Sulíka opýtal, či ponesie dôsledky toho, že sa otvoria prevádzky a zruší núdzový stav v čase, kedy máme ďaleko horšiu situáciu, akú sme mali, keď sme ho zavádzali.

„Kto bude chodiť pochovávať tých ľudí? Sulík osobne? Bude po nociach kopať hroby? Buďme zodpovední, ide o životy.“

Cigániková vraj klame a nie je súčasťou koalície

Kritiku zožala aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS). Tá usporiadala na Úrade vlády tlačovú konferenciu, kde kritizovala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) za dotáciu pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu vo výške 98 miliónov eur. Keby poisťovňa podľa nej dodržiavala plány, nebolo by ju nutné dofinancovať.

Cigániková tiež uviedla, že o tomto kroku nebola informovaná, lebo to chcel minister urobiť bez jej vedomia. Podľa Matoviča však o tom, že s ňou minister zdravotníctva nekomunikuje, poslankyňa klame, lebo „to má aj trochu v mene“. Nabudený premiér dlho nečakal a vyrazil do protiútoku.

„Je verejným tajomstvom, že pani Cigániková je ťažkým lobistom finančnej skupiny Penta,“ povedal na adresu poslankyne. Cigánikovú navyše nepovažuje za súčasť vládneho zoskupenia, pretože sa dlho správa nelojálne a hlasuje za opozičné návrhy.

„Pani Cigániková tento systém obhajuje, udržiava ho, lebo to vyhovuje majiteľovi Penty a Dôvery, pánovi Jaroslavovi Haščákovi. Mrzí ma, že máme takúto koaličnú poslankyňu, ktorá ani nie je koaličnou poslankyňou, lebo nehlasovala za programové vyhlásenie vlády. Je doslova trpená ako šéfka zdravotníckeho výboru NR SR, pretože sa tomu rozumie ako hus do piva a zároveň systematicky robí ťažký lobing Pente,“ pokračoval Matovič.

Okrem logických súvislostí však Matovič nevedel pre svoje obvinenia nájsť žiadne dôkazy. Vraj je dostatočným dôkazom to, že každé jej tvrdenie je v prospech súkromných spoločností, a teda aj Haščáka.

Na tieto útoky Cigániková na sociálnej sieti uviedla, že „Matoviča považuje za premiéra, hoci sa niekedy nechová ako premiér.“

Kooperácia s poslankyňou bude v budúcnosti ťažká aj podľa ministra Krajčího. „Neviem si predstaviť s ňou ďalej spolupracovať, dostávame od nej podrazy a útoky zo všetkých strán, nerozumiem tomu, čo robí,“ komentoval počínanie Cigánikovej.


Ďalšie články