Kardinál Sarah odchádza z kúrie. Pápež František akceptoval jeho rezignáciu

00030328797362_9fa0802cc8_o

Jeden z najvyššie postavených Afričanov a prominentný konzervatívec v Rímskej kúrii rezignoval kvôli veku. Pápež František rezignáciu kardinála akceptoval.

Kardinál Robert Sarah dnes na svojom účte na Twitteri informoval, že Svätý Otec František akceptoval jeho rezignáciu na post prefekta Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí.

„Som v Božích rukách. Jedinou skalou je Kristus,” napísal kardinál na Twitteri.

https://twitter.com/Card_R_Sarah/status/1363082217006710786

Robert Sarah v júni minulého roka dovŕšil 75 rokov, keď musí podľa kánonického práva požiadať o uvoľnenie z úradu.

Kardinál tento post zastával od roku 2014, keď ho do úradu vymenoval pápež František, čím sa Sarah stal spolu s kardinálom Peterom Turksonom najvyššie postaveným Afričanom vo Vatikáne.

Predtým pôsobil ako predseda Pápežskej rady Cor Unum a ako sekretár Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Guinejský kardinál napísal spolu s novinárom Nicolasom Diatom trilógiu populárnych kníh: Boh alebo nič (2015), Sila ticha (2016) a Pane zostaň s nami (2019). Známa je aj jeho posledná kniha s názvom Z hĺbky srdca, kde vyvolali rozruch rôzne interpretácie ohľadne zapojenia emeritného pápeža Benedikta XVI. do písania tejto knihy.

Sarah patril medzi najvýraznejších kardinálov v kúrii, bol prominentným zástancom konzervatívnejšej línie. Hoci sa vyhýbal priamej konfrontácii s pápežom Františkom, v svojich knihách a verejných vystúpeniach dával najavo iný dôraz na témy ako súčasný pápež.

Sarah sa narodil v roku 1945 vo francúzskej Guinei. Štúdiá absolvoval vo Francúzsku, Senegale, Ríme a v Jeruzaleme. Za kňaza bol vysvätený v roku 1969.

V roku 1979 bol vo veku 34 rokov menovaný pápežom Jánom Pavlom II. za arcibiskupa Konakry. Toto obdobie bolo pre Saraha obzvlášť náročné, keďže menovanie prišlo v čase komunistickej diktatúry Ahmeda Sékou Tourého, ktorý prenasledoval katolícku cirkev v Guinei. Okrem toho, Sarah bol v čase menovania najmladším biskupom na svete. Funkciu arcibiskupa Konakry napokon zastával až do roku 2001, keď bol povolaný do Vatikánu.

Ako prefekt Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí sa Sarah dostal do pozornosti najmä po tom, čo v roku 2016 vyvolalo rozruch jeho odporučenie kňazom slúžiť omše otočený smerom na východ. CNA pripomína, že bol taktiež jednou z najviditeľnejších osobností Synody o rodine, ktorá prebiehala počas rokov 2014 až 2015, kedy sa k hrozbám pre inštitút manželstva vyjadril, že „to, čo bol nacistický fašizmus a komunizmus v 20. storočí, sú dnes západné homosexuálne a potratové ideológie a islamský fanatizmus.“

Kardinál Sarah navštívil Slovensko v roku 2016 v rámci prezentácie svojej knihy Boh alebo nič.


Ďalšie články