Bitcoiny sa vkliesnili do sveta bežných peňazí, v USA si za ne môžete kúpiť auto

48627292982_25a64bf301_o Ilustračný obrázok. Foto: Bitcoin Staff/flickr.com

Kryptomenu včleňuje do svojej finančnej výbavy Tesla, americká firma zameraná na výrobu elektromobilov. Po novej mene, ktorá nepozná hranice, rýchlo rastie dopyt, čo strmo zvyšuje jej cenu oproti bežným peniazom. Nebezpečenstvo môže tkvieť pre jej majiteľov v špekulatívnych nákupoch a v nafukovaní bubliny.  

Hoci bitcoin nie je žiadnou novinkou, jeho popularita v poslednom období rýchlo rastie. Možno ešte rýchlejšie rastie jeho cena. Koncom minulého týždňa prekročila hodnota jednej virtuálnej mince 50-tisíc dolárov. Pritom pred mesiacom bola jej cena okolo 30-tisíc a pred rokom nižšia než 10-tisíc dolárov. Je možné, že pozorujeme nevídanú bublinu, no s istotou to budeme vedieť, až keď praskne.

Bitcoin bol ešte pred pár rokmi známy len pomerne úzkej komunite technologických nadšencov a technicky zorientovaných anarchokapitalistov. Dnes sa stáva bežnou témou spravodajstva a v ekonomickej sfére si razí cestu do etablovaných firiem a možno aj na štandardné finančné trhy. Pritom pre väčšinu ľudí zostáva technologicky nezrozumiteľným, to však zjavne nie je na udržanie dôvery potrebné. Napokon, mnoho ľudí technologicky nerozumie ani peniazom, ktoré denne používajú.

Platidlo a špekulatívny produkt v jednom

Pojem bitcoin označuje internetový platobný systém a zároveň menu, ktorú tento systém používa. Hoci je dnes bitcoin len jednou z mnohých existujúcich kryptomien, udržuje si medzi nimi prominentné postavenie. Je najstaršou a najznámejšou kryptomenou a má najväčšiu trhovú kapitalizáciu, teda celkovú hodnotu meny vyjadrenú v dolároch.

Označenie bitcoinu za menu nie je úplne bez problémov. Za peniaze obvykle považujeme aktívum, ktoré je všeobecne prijímané ako platobný prostriedok. Bitcoin funguje ako platidlo v relatívne úzkej komunite. Na druhej strane rovnakú námietku by sme mohli vzniesť proti národným menám malých štátov. Bitcoin má rozhodne znaky meny a rozšírenie jeho použitia ako platidla sa javí ako pravdepodobné.

Ilustračný obrázok. Foto: Ionotron Design/flickr.com

Do tejto diskusie vstupujú ešte dva ďalšie aspekty. Mnoho ľudí dnes bitcoin nakupuje a drží zo špekulatívnych dôvodov, nie ako platidlo. Keďže bitcoin na rozdiel od iných aktív ako akcie, dlhopisy alebo nehnuteľnosti neprináša žiadny výnos – v tom je mimochodom rovnaký ako iné meny –, ide čisto o špekuláciu na rast ceny. V tomto sa bitcoin podobá na drahé kovy, ak odhliadneme od ich priemyselného využitia.

Druhý aspekt sa týka prístupu regulátorov v rôznych štátoch. Tí bitcoin a ostatné kryptomeny často nepovažujú za meny, ale za špecifické aktíva. Lenže práve toto môžeme pri kryptomenách považovať za irelevantné. Podstatnou charakteristikou týchto mien je nezávislosť od štátnych orgánov.

V čom je teda bitcoin iný ako klasické meny? Hlavnou odlišnosťou je decentralizácia. Neexistuje autorita porovnateľná s centrálnymi bankami, ktorá by mohla ovplyvňovať množstvo peňazí v obehu a ovládať peňažné toky. Spôsob vzniku nových bitcoinov a ich konečné množstvo je definované v zdrojovom kóde protokolu, a teda dopredu známe a predvídateľné.

Kľúčové sú dve vlastnosti bitcoinu, ktoré priťahujú rôzne skupiny priaznivcov. Jednak je to absencia štátnej kontroly a anonymita platieb, ktorá je atraktívna pre libertariánov a anarchistov, ale tiež pre opozíciu v diktátorských režimoch, organizovaný zločin a teroristov. Jednak je to dizajn vylučujúci infláciu. Naopak, spomaľujúci prírastok nových bitcoinov a ich konečný počet by mali viesť k deflácii.

Tieto charakteristiky však nevysvetľujú prudký nárast ceny bitcoinu v posledných týždňoch. Príčiny možno hľadať v celkovej situácii na finančných trhoch a aj v niektorých konkrétnych impulzoch. Bitcoin nie je jediným aktívom, ktorého cena v poslednom období rýchlo rástla.

Kúpte si elektromobil za bitcoiny

Jedným z bezprostredných impulzov bol nákup bitcoinu zo strany spoločnosti Tesla podporený tweetovaním Elona Muska. Muskove tweety už v minulosti ukázali moc hýbať cenami na finančných trhoch. Tentokrát však boli podložené aj reálnou transakciou v hodnote 1,5 miliardy dolárov. Tesla zároveň oznámila, že bude prijímať platby za nové autá v bitcoinoch. Celá záležitosť tak môže legitimizovať bitcoin ako menu u ľudí, ktorí boli voči nemu predtým skeptickí.

Podobným smerom sa zrejme budú uberať aj veľké finančné inštitúcie. Tie budú musieť pristúpiť na obchodovanie s bitcoinmi pod tlakom svojich klientov. Vyhlásenia veľkých amerických investičných bánk ako J. P. Morgan a Morgan Stanley tento trend podporujú. Z bitcoinu sa tak stáva stále viac akceptovaný finančný nástroj a dopyt prirodzene rastie s počtom ľudí, ktorí ho chcú držať.

Z dlhodobého hľadiska je dôležitý vývoj peňažnej zásoby. V dôsledku uvoľnenej menovej politiky je k dispozícii veľké množstvo lacných peňazí, ktoré nafukujú ceny rozličných aktív, aj keď ceny tovarov a služieb výrazne nerastú. Bitcoin môže byť pre mnohých investorov odpoveďou na otázku, ako sa zbaviť prebytočnej likvidity a ochrániť svoj majetok pred infláciou. Keďže akciové indexy sú na historických maximách, je prirodzené, že investori hľadajú alternatívne príležitosti.

Ilustračný obrázok. Foto: Bitcoin Art/flickr.com

V súvislosti s rýchlym rastom ceny bitcoinu sa objavujú tvrdenia, že ide o bublinu. Ak by sme akceptovali bežnú definíciu bubliny, totiž dočasné odchýlenie ceny od reálnej hodnoty aktíva, narazíme na problém. Nie je jasné, ako určiť reálnu či fundamentálnu hodnotu bitcoinu. Napokon, táto otázka sa objavuje aj u iných aktív. Odpoveď na otázku, či ide o bublinu alebo nie, tak môže dať len ďalší vývoj.

Bitcoin sa môže v budúcnosti stať skutočnou, široko akceptovanou menou. Môže sa stať aktívom podobným zlatu, do ktorého budú ľudia ukladať peniaze, aby ich ochránili pred znehodnotením. Predtým sa však bude musieť jeho kurz voči iným menám stabilizovať. Zatiaľ pôsobí s ohľadom na vysokú volatilitu a významnú koreláciu s technologickými akciami ako aktívum vhodné skôr na špekulatívne investície.

V istom zmysle bitcoin a ostatné kryptomeny v tejto chvíli plnia funkciu pretlakového ventilu. Umožňujú utrácať prebytočné peniaze a zabraňujú vytváraniu väčších bublín na iných trhoch a rastu spotrebiteľských cien. Hoci centrálne banky pozerajú na kryptomeny s nevôľou, v aktuálnej situácii im bitcoin a spol. zrejme pomáhajú. Na druhej strane treba mať na pamäti, že na tento účel neboli navrhnuté. A ktovie, aké by dnes mohli byť dôsledky prasknutia poriadne nafúknutej kryptobubliny.


Ďalšie články