Televízne tipy: Životopisné filmy z rôznych období aj kútov sveta

toman Film Toman. Foto: ČSFD

Na víkend je v televízii pripravených veľa skvelých filmov. Do nášho výberu sme zaradili viacero životopisných drám, ale aj napínavé krimi.

PIATOK

Dnes si na Jednotke môžete pozrieť film z roku 1998, ktorý sa venuje vážnej téme. Film Kult hákového kríža je o Derekovi, ktorý si spolu so svojou rodinou žije šťastný a pokojný život. Jedného dňa Derekovho otca zastrelia pri práci v černošskom gete. Odvtedy sa z Dereka stáva neonacista a stretáva sa s podobnými ľuďmi. Pri krádeži jeho auta nemá problém použiť na zlodejov zbraň, pri prestrelke zastrelí dvoch černochov. Pre tento čin sa dostáva do väzenia na tri roky. Vo väzení si uvedomí, že svet nie je len čiernobiely. Keď sa dostane z väzenia napravený, v podobnej partii, kde predtým patril aj on, je teraz jeho brat. Bratovi sa bude snažiť ukázať iný smer. Film začne o 22:35.

Na dnes sú naplánované aj ďalšie dve časti seriálu Fargo, vysiela sa už tretia séria. Policajtka Gloria naďalej odkrýva tajnú minulosť svojho zavraždeného otčima, ktorý sa v 70. rokoch živil ako spisovateľ sci-fi románov. Gloria odlieta do Los Angeles, aby našla odpovede na svoje otázky. Tretia časť tretej série začne o 22:00 na ČT2 a ďalšia časť bude nasledovať hneď potom.

Na dnes na ČT art je pripravená premiéra umeleckého koncertného spracovania životopisného príbehu Anity Garibaldi, ktorá bola manželkou generála Giuseppeho Garibaldiho. Život Anity poodhalí multiinštrumentalistka Radůza. Koncert je sprevádzaný tancom, recitáciou a najmä hudbou. Radůza a osud Anity Garibaldi začne o 20:40.

SOBOTA

Film podľa skutočnej udalosti pripravila na sobotu TV JOJ. Surfistka je film o mladej dievčine, ktorá spolu so svojou rodinou žije na Havaji. Tam sa venuje svojej najväčšej vášni. Surfuje, má našliapnuté, aby sa stala jednou z najlepších. Všetko sa zmení vo chvíli, keď jej na mori odhryzne žralok celú ruku. Bethany má šťastie, že prežila, ale vyzerá to tak, že sa so svojím milovaným športom bude musieť rozlúčiť. Bethany to však neprijme a začne sa na surfe učiť úplne odznova. Príbeh Bethany Hamiltonovej začne o 15:40 na Jojke.

Divadelná hra Karla Čapka Biela nemoc dostala aj svoje filmové spracovanie. Keď sa začne šíriť táto choroba, jediný, kto na ňu pozná liek, je doktor Galén, ktorý odmietne vydať tento liek, pokiaľ sa bude bojovať. Marshall odmietne takú ponuku a vojnu napriek tomu začína. Doktor Galén lieči len chudobných ľudí, ktorí nemajú s vojnou nič spoločné. Marshall chce zastaviť vojnu až vo chvíli, keď sa aj on nakazí touto chorobou. Film začne o 20:45 na Dvojke.

Film Biela nemoc. Foto: ČSFD

V sobotu bude pokračovať aj miniséria Najsilnejší hlas. Seriál o Rogerovi Ailesovi, zakladateľovi televízie Fox News. Tentokrát sa dej bude zameriavať na predvolebné obdobie Baracka Obamu a Johna McCaina a na to, ako ich prezentovali v tom čase v televízii Fox News. Seriál začne o 22:30.

NEDEĽA

Na nedeľu je pripravené pokračovanie dokudrámy Slovenský panteón. V poradí už ôsma časť bude o jednom z najvýznamnejších komunistických politikov 20. storočia – Gustávovi Husákovi. Aktívny v Povstaní, neskôr odsúdený komunistami, dubčekovec, ktorý sa po Auguste 1968 postavil proti Dubčekovi, napokon sa stal generálnym tajomníkom Komunistickej strany Československa a prezidentom Československej socialistickej republiky. Postavu Gustáva Husáka si zahrali dvaja herci: Stano Král v staršom veku a v tom mladšom herec Tomáš Pokorný. Dokudráma začne o 20:30 na Jednotke.

Po dokudráme je na Jednotke pripravený pozoruhodný životopisný film Toman. Je to príbeh Zděnka Tomana. Toman bol pôvodom Žid zo Sobraniec. Významne ovplyvnil politický vývoj v Československu v rokoch 1945 až 1948. Toman tajne pomáhal financovať nástup komunistov k moci, mal prsty v množstve špinavých akcií a sám sa pri tom obohacoval, neskôr umožnil presun východoeurópskych Židov, ktorí prežili holokaust a unikali pred povojnovými pogromami cez Československo do Palestíny. Všetko to spravil pre tučnú províziu. Postavu Tomana si v českom filme zahral Jíři Macháček. Film začne o 21:20.

Dvojka si na nedeľu pripravila oscarový film z roku 2001. Film s názvom Nikde v Afrike sa odohráva v roku 1938 tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny. Židovská rodina sa rozhodne emigrovať do Afriky, kde spolu začínajú žiť. Walterova manželka Jette si veľmi ťažko zvyká na nový život. O niečo ľahšie to má ich dcéra Regina, ktorá sa do Afriky zamiluje. Učí sa ich jazyk, spoznáva kultúru. Po skončení vojny sa Walter chce vrátiť domov, ale jeho žena s dcérou majú iný názor. Tento životopisný film je pripravený na 21:15.


Ďalšie články