Štúdia: Imunita z prekonania COVID-19 trvá omnoho dlhšie, než sme si mysleli

Lyžiarske stredisko Ischgl v Rakúsku Lyžiarske stredisko Ischgl v Rakúsku. Foto: TASR

Podľa rakúskych vedcov je pocovidová imunita v niektorých prípadoch dlhšia než avizované tri mesiace. Ukazuje sa, že svoj význam má aj kolektívna imunita, avšak v kombinácii s patričnými hygienickými opatreniami.

Od vypuknutia pandémie sa vírusom SARS-CoV-2 nakazilo viac než sto miliónov ľudí po celom svete. Obetí v súvislosti s covidom je takmer 2,5 milióna. Z ochorenia COVID-19 sa k dnešnému dňu zotavilo viac než 85 miliónov ľudí.

V prvej vlne pandémie sa dostalo do povedomia ako európske epicentrum nákazy aj lyžiarske stredisko Ischgl v rakúskom Tirolsku. Bary aj zjazdovky v ňom však v marci 2020 po prvých potvrdených prípadoch ostali otvorené. Tirolské úrady vtedy obdržali od návštevníkov, ktorých údajne ohrozili, aj niekoľko žiadostí o kompenzácie.

Po takmer roku sa Ischgl opäť spája s koronavírusom a dostáva sa do mediálneho popredia. Hlavný rozdiel je v tom, že okolnosti sú v tomto prípade naopak povzbudzujúce.

Niektorí imunitu majú, iní nie

Premorenie tejto rakúskej dediny sa totiž rozhodli využiť vedci. Lekárska univerzita v Innsbrucku uskutočnila ešte v apríli 2020 štúdiu, v ktorej sa zistilo, že 42 percent populácie strediska Ischgl má protilátky proti koronavírusu.

Údaje o pozitívnych si zapísali a v novembri sa vrátili urobiť daným ľuďom opätovné testy na prítomnosť protilátok. Výsledky sú lepšie, než sa očakávalo a vrhajú nové svetlo na pocovidovú odolnosť ľudí.

Aktuálne sa verí, že imunita z prekonania ochorenia COVID-19 trvá tri mesiace. Treba ale upozorniť, že to nie je prípad všetkých pacientov, pretože niektorí ľudia si ani po prekonaní koronavírusu proti nemu protilátky nevytvoria.

Situáciu komplikujú aj mutácie SARS-CoV-2, najmä juhoafrická a brazílska, ktoré vírusu umožňujú obísť vytvorené protilátky v ľudskom organizme. Viac šťastia by však mohli mať tí, ktorí sa nakazia dominantným variantom vírusu či britskou mutáciou.

Môže to byť až osem mesiacov

Ich imunita by podľa najnovšej štúdie mohla byť dlhšia než tri mesiace. Pri 801 ľuďoch, čo predstavuje 90 percent tých, ktorí boli v apríli 2020 pozitívne testovaní na koronavírus, sa totiž protilátky preukázali aj po ôsmych mesiacoch.

„Napriek miernemu poklesu koncentrácie protilátok môžeme povedať, že ich imunita je relatívne stabilná,“ uviedla virologička Dorothee van Laerová, jedna z vedkýň, ktorá sa na štúdii priamo podieľala.

Dôležitosť zistení spočíva v tom, že daná štúdia bola jednou z najväčších svojho druhu a uskutočnili ju počas jedného z najdlhších období, čím pomohla odpovedať na otázku, ako dlho trvá imunita po infekcii.

Sekundárne výsledky

Vedľajším zistením tejto práce je skutočnosť, že kolektívna imunita začína účinkovať skôr, než sa predpokladalo. V Ischgli boli totiž na jeseň minulého roka počas druhej vlny pandémie počty infikovaných nižšie než v okolitých dedinách, ktoré si neprešli jarným premorením.

„Zdá sa, že kolektívna imunita, ktorá sa v novembri pohybovala medzi 40 až 50 percentami populácie, skutočne chránila obyvateľstvo pred infekciou,“ uviedla na tlačovej konferencii van Laerová.

Treba však dodať, že v Ischgli platia rovnako prísne protiepidemické opatrenia ako vo zvyšku Rakúska. Povinnosťou bol sociálny dištanc, rúška, zákaz hromadných podujatí a zatvorené obchody, reštaurácie a hotely.


Ďalšie články