Exodus 90: Cesta k duchovnej slobode

almos-bechtold-d0ikvXIRAVA-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: unsplash/Almos Bechtold

Sloboda je v poslednej dobe obľúbeným slovíčkom. Sloboda prejavu, vierovyznania, zhromažďovania, sexuálnej orientácie… Ale zamýšľali ste sa niekedy nad duchovnou slobodou? A predsa, na svete existuje čoraz viac ľudí, ktorí túžia zažívať práve tento druh slobody. V priateľstve, vo vzťahu s Bohom a vo vzťahu k sebe samému.

Exodus 90 sú 90-dňové duchovné cvičenia založené na troch pilieroch: modlitba, askéza a bratstvo. Každoročne sa ich zúčastňuje vyše 30 000 mužov z celého sveta a tento rok dokonca vznikla aj ženská verzia.

U mňa sa to začalo minulý rok. Oslovil ma kamarát s ponukou, ktorá znela asi takto: 

„Čo by si povedal na to, že by si 90 dní nebol na Instagrame, nepozeral youtubové videjká, sprchoval sa len studenou vodou, nepil alkohol a jedol len trikrát do dňa a ešte zopár ďalších vecí?” Moja prvá otázka bola, o ktorú rehoľu sa jedná… Veď uznajte, bez vyššie vymenovaných vecí, (resp. celý zoznam askézy – nájdete na tomto linku) človeku nezostáva v podstate nič, čo by robil počas voľných chvíľ. 

Prišlo mi to šialené, ale mám rád výzvy a skúsil som to.

Ilustračný obrázok. Foto: pixabay

Askéza

Prvé týždne sú najľahšie. Ste namotivovaní, chcete dosiahnuť čo najlepší výsledok, askézu sa vám darí dodržiavať. Celé je to super! Dokonca tá studená sprcha sa dá celkom v pohode zvládnuť. Začínate si uvedomovať, že toto odriekanie je kľúčom ku vzťahu s Bohom. Askéza vám vytvára priestor na modlitbu, ktorý by ste si inak nenašli. 

Odrazu príde prvý zlom, keď sa vám odrazu naruší zaužívaná rutina a vás to natoľko vyvedie z miery, že začnete pomaly porušovať asketické prvky Exodu. Celé vám to zovšednie a vy sa naučíte medzi nimi pohybovať tak, aby vám to vyhovovalo. Jednoducho si to zľahčujete. Práve v tomto momente je veľmi podstatný druhý pilier týchto duchovných cvičení, ktorým je priateľské spoločenstvo, a.k.a. po exodusovsky – fraternita.

Z filmu Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa. Foto: reprofoto/youtube

Bratstvo

Fraternita je veľmi podstatným faktorom, aby ste celých 90 dní úspešne zvládli a prežili ich v Božej prítomnosti. Jednotlivé skúsenosti vašich súputníkov vás jednak motivujú a jednak vám dávajú pocítiť, že v tom nie ste sami. Špeciálne v tejto pandemickej dobe. Je neuveriteľne obohacujúce počuť, ako sa druhí ľudia boria s prekážkami jednotlivých dní, o to viac, že v tom vidíte samého seba. Ježiš zjavne veľmi dobre vedel, prečo okolo seba zhromaždil apoštolov. Sám by to zrejme celé zvládal oveľa ťažšie. Keď to prepojíme s biblickou knihou Exodus, Áron, Jozue a ďalší muži boli veľkou oporou pre Mojžiša pri všetkých úskaliach, s ktorými sa stretávali pri ich 40-ročnom putovaní púšťou. Preto fraternita – podpora a motivácia. 

Ilustračný obrázok. Foto: pixabay

Modlitba

Načo by nám ale bola askéza a spoločenstvo, keby to celé nespájal tretí pilier Exodu – modlitba. Spomínam ju ako poslednú, lebo to najlepšie prichádza na záver. Počas 90 dní treba robiť len pár vecí: čítať zamyslenia, ktoré ponúka appka Exodus 90 a hodinu denne prežiť v tichosti, v takzvanej „svätej” hodinke. Vyznieva to jednoducho, no zdanie môže klamať. V dnešnom svete, kde sme obklopení informáciami a nikdy nekončiacami podnetmi, byť hodinu ticho a vnímať len Boha je extrémne náročné. Veď skúste to hneď teraz. Prestaňte čítať tento článok a na päť minút zatvorte oči a prihovorte sa Bohu.

Vidíte? Nejde to, hneď ako sa stíšite, zaplaví vás asi milión myšlienok. Preto na to treba ísť postupne. Askéza vám vytvára priestor presne na toto – tak veľmi podstatné stíšenie. Nemôžete ísť na instagram, keď máte pauzu v robote? Hoďte si jeden „zdravasík”. Večer si chcete pozrieť film, no Exodus vám to zakazuje? Pozrite si omšu. Takýmto štýlom sa postupne dostanete bližšie k Bohu.

Na záver niekoľko praktických rád do tohto špeciálneho pôstu:  

  • Askéza je prostriedok, nie cieľ.
  • Nevydržíte byť hodinu ticho? Rozdeľte si svätú hodinku na 3×20 minút počas celého dňa.
  • Studenú sprchu si dajte najprv na nohy a ruky, až potom na celé telo. Verte mi, zvládnete to tak rýchlejšie prijať.
  • Dajte si v nedeľu pauzu, či už od jednej alebo viacerých asketických vecí. Kulturisti vedia, prečo je „cheat day” taký podstatný. V Exode to platí tiež. 

Uvedomil som si, že v Exode to je, ako keď (teraz bude nasledovať veľmi aktuálny príklad) skúšate priepustnosť rúška. Lejete naň vodu a rúško, miesto toho, aby ju hneď prepustilo, postupne ňou celé nasiakne a začne ju pomaly prekvapkávať cez svoj povrch. Presne takto funguje Božia milosť 90 dní Exodu. Ste vystavení náporu milosti, na ktorý nie ste zvyknutí, a dokážete ho prijímať iba pomaly. Je to v poriadku a tak to má byť. Lebo cieľom celého tohto „šialenstva” je, aby ste Božiu milosť vnímali neustále, boli neustále v Božej prítomnosti.


Ďalšie články