Hokejová extraliga bude kvalitnejšia. Pred play-off prichádzajú zaujímavé mená

HC Slovan Bratislava - HC 05 Banská Bystrica Do hokejovej extraligy prišiel aj lotyšský reprezentant Kristers Gudlevskis, ktorý posilnil bránkovisko Slovana Bratislava. Foto: Jakub Kotian/TASR

Tento týždeň sa skončilo prestupové obdobie v hokejovej Tipos Extralige. Viaceré kluby boli aktívne do posledného dňa. Do ligy sa tak vracia viacero známych Slovákov, pribudli aj reprezentanti Lotyšska, Talianska či Estónska. Populárni v našich kluboch sú aj naďalej legionári z Fínska, ale prišli aj hráči so štartami v NHL či skúsení hráči z ruskej KHL. 

Sezóna v zásade skončila len pre Liptovský Mikuláš, ktorý v sezóne riešil existenčné problémy a na dva zápasy dokonca nenastúpil. Na play-off strácajú aktuálne dvadsaťštyri bodov, súťaž budú len dohrávať. Fanúšikovia Liptákov sa azda tešia, že neprišiel výpredaj hráčov, čo by mohlo naznačovať stabilizáciu pomerov smerom do budúcej sezóny. Do Košíc ale odišiel skúsený obranca Marcel Petran a do Detvy sa na hosťovanie presunul Martin Bača. Naopak na Liptove sezónu dohrá devätnásťročný Košičan Kiss.

Maďarský DVTK Miskolc stráca na desiatu pozíciu zaručujúcu účasť v predkole play-off (fakticky osemfinále) šesť bodov. Po posilách sa obzerali v zahraničí. Maďarské Medvede posilnia Švédi Fredriksson a Rundquist, ktorí boli v tejto sezóne bez klubu a Američan Walker z druhej najvyššej súťaže v Švajčiarsku.

Pasívne Nové Zámky, Barani zbrojili už v januári

Desiate Nové Zámky, ktoré na krátko extraligu aj viedli, prestupové okno veľmi nevyužili. Do Spišskej Novej Vsi odišiel skúsený Ordzovenský, do Nitry sa vrátil tretí najproduktívnejší hráč zelenočiernych Čech Bajtek. Domov sa vrátil tiež Fín Mustajarvi, ktorý v Nových Zámkoch odohral len sedem zápasov. Jedinou akvizíciou Býkov je Kanaďan Iacobellis, ktorý naposledy pôsobil v druhej švédskej lige.

Päťnásťročný Dalibor Dvorský je najmladším strelcom v histórii extraligy. Foto: Instagram/hc05bb.

Po príchode trénera Tuukku Poikonena hrá Banská Bystrica skvele, ale v závere prestupového obdobia zaznamenala skôr odchody. Do Košíc odišiel maďarský brankár Vay a do Popradu mladý obranca Demo. Barani sa budú spoliehať na skoršie januárové posily, do klubu prišli Mlynarovič z Michaloviec, Cardwell z Nitry či taliansky reprezentant Brian Ihnačák. Bránkovisko posilnil aj Adam Nagy z Nitry. Z juniorky vo Švédsku prišiel do Bystrice ešte len 15-ročný Dalibor Dvorský. Tomu sa medzitým podarilo v lige aj skórovať a stal sa tak najmladším skórujúcim hráčom v histórii ligy, keď prekonal starý rekord legendárneho Mariána Gáboríka.

Nespokojnosť v tradičných baštách

Na priebežne ôsme miesto nie sú zvyknutí v hokejových Košiciach. Na šiestu Nitru strácajú Oceliari osem bodov, takže ich zrejme čaká osemfinálové predkolo. Košice ale zbrane rozhodne neskladajú. Uskutočnili rošádu na brankárskom poste. Klub opustil Čech Sedláček a k Dominikovi Riečickému pribudol maďarský brankár Adam Vay z Banskej Bystrice. Pre obranné rady bude cennou posilou Marcel Petran z Liptovského Mikuláša. Najviac Košičania poslnili v ofenzíve. Už v januári pridali na súpisku Kanaďana Poiriera, ktorý si zahral aj šesť zápasov v NHL a člena širšieho reprezentačného kádra Adama Lapšanského, ktorý túto sezónu začal v Bratislava Capitals v rakúskej ICEHL. Šťastie u Oceliarov skúsia aj mladý Štefančík a Kanaďan Jacobs, ktorý pôsobil minulú sezónu v konkurenčnom Poprade. 

Adam Lapšanský už skončil v Bratislave Capitals, pred play-off posilnil HC Košice. Foto: Instagram/lapso81.

Nie šieste miesto, ktoré znamená priamy postu do štvrťfinále play-off, stále nekapitulovali v Trenčíne. Nitru a Detvu bude chcieť Dukla popreháňať. Trenčín už stabilizoval káder sužovaný sériou zranení, na súpisku pridal fínskeho brankára Karjalainena a amerického obrancu Devina, ktorý doteraz pôsobil v nižších zámorských súťažiach.

V prvej šestke sa budú chcieť udržať Nitra a Detva

Prvá šestka zaručuje priamy postup do štvrťfinále play-off. Nitra a Detva majú deväťbodovú stratu na štvrté Michalovce, a tak môže zrejme zabudnúť na výhodu domáceho prostredia v prvom kole. Naopak budú čeliť nespokojným Košiciam a Trenčínu. Kým pre Detvu by aktuálna pozícia bola historickým klubovým úspechom, Nitre sa po vydarenom štarte sezóny bude asi máliť.

Corgoni z posledných desať zápasov získali len osem bodov, zlepšeniu by mal pomôcť kanadský brankár O’Connor. Naposledy chytal v Dánsku, má aj štart v NHL. A tiež navrátilec z Nových Zámkov Filip Bajtek. Ten u Corgoňov pôsobil naposledy v sezóne 2016/17, rok predtým s nimi vybojoval aj extraligový titul. Nitru opustil útočník Mathieu Foget, v deviatich zápasoch zaznamenal len gól a asistenciu.

Prekvapením ligy je piata pozícia pre Detvu, vedenú skúseným trénerom Ernestom Bokrošom. Klub počas sezóny prišiel o svojho najlepšieho hráča Gašpara, ktorý odišiel do Slovana a za neštandardných okolností klub opustila aj brankárska jednotka Tomas Sholl, ktorý už chytá v Texas Stars v AHL. Pod Poľanou pred záverom základnej časti privítali obrancu Baču, ktorý hosťuje z Liptovského Mikuláša a brankársky post má posilniť skúsený tridsaťdvaročný Rus Alexander Lazušin. Ten má za sebou 12 sezón a takmer 300 štartov KHL. Chytal aj v moskovskom Dyname, Jaroslavli, čínskom Kunlune alebo v Rige.

Michalovce sa držia vysokých ambícií

V novembri preberal fínsky tréner Tomek Valtonen tím Michaloviec na siedmom mieste. Výrazne zlepšil defenzívnu hru tímu a aktuálne sú Líšky štvrté s pohodlným dvanásťbodovým náskokom na piatu Detvu. Play-off Michalovce zrejme začnú doma, pričom môžu skúsiť zabojovať ešte aj o tretiu priečku, aktuálne obsadenú Slovanom. Na Belasých po štvrtkovej predohrávke 40 kola strácajú už len dva body. Na Zemplíne sa pred uzávierkou prestupov rozlúčili s Mlynarovičom a Češíkom. Hlavnou posilou  Líšok by mal byť reprezentant Eduard Šedivý, ktorý ukončil svoje pôsobenie v Bratislave Capitals. Klub priviedol aj mladého estónskeho brankára Möldera, ktorý doteraz pôsobil vo Fínsku. Z Fínska prišiel aj krídelník Matias Lehtonen. Konkurenciu v kádri pomôžu zvýšiť aj ambiciózny mladíci Lačný a Karaffa. Lačný prichádza zo Slovana, Karaffa zo Švajčiarska. Z druholigového Humenného prišiel tiež Mesároš.

Eduard Šedivý je ďalší z reprezentantov, ktorý sa vrátili do extraligy. Foto: Instagram/duklamichalovce.

Slovan medzi ašpirantmi na titul

Klubu, ktorý v lete zmenil majiteľa aj trénerskú dvojicu, patrí nateraz tretia priečka. Na vedúce duo stráca len tri body. Pred prestupovou uzávierkou Belasí tiež riešili brankársku otázku, keďže so zraneným Rusom Makarovom sa dohodli na ukončení spolupráce. Odpoveďou bol príchod lotyšského reprezentanta Kristersa Gudlevskisa, ktorý doteraz pôsobil v rakúskej ICEHL, kde chytal vo Villachu. Za Lotyšsko štartoval na štyroch šampionátoch v štrnástich zápasoch a tiež na jednej Olympiáde. Skúsenosti má aj z nemeckej DEL a ruskej KHL. Slovan opustil aj mladý útočník Lačný. Prišli americký obranca Michael Brodzinsky a útočník Anthony Peluso, ktorý ma za sebou aj šesť sezón v NHL. V dresoch Winnipegu, Washingtonu a Calgary zaznamenal štyri góly a desať asistencií, celkovo odohral 148 zápasov.

V Zvolene bez veľkých zmien

Spokojní sú so svojím kádrom pod Pustým hradom. Tohtotýždňovú uzávierku využili len na príchod dvadsaťdvaročného fínskeho gólmana Aleksanteriho Heiskanena. Skúsenosti má najmä z druhej fínskej ligy, ale bol aj v kádri Jokeritu z KHL. Vo Zvolene ho čaká konkurencia Robina Rahma a Adama Trenčana a boje v play-off, keďže Zvolen je zatiaľ len o skóre druhý.

Sme na rade

„Sme na rade“ bol marketingový slogan popradských Kamzíkov z úvodu sezóny. Pod Tatrami to myslia vážne. Vedú tabuľku, majú najlepší útok i najproduktívnejšieho hráča. Aktívni boli v Poprade aj pred prestupovou uzávierkou a zmeny sa očakávane diali v defenzíve. Z Bratislavy Capitals prišiel bývalý reprezentant a skúsený brankár Peter Hamerlík. Klub opustili obrancovia Repe a Česánek. Repe si to namieril do Čiech, Česánek na hosťovanie do Spišskej Novej Vsi. Na vlastnú žiadosť skončil v klube aj tvorivý fínsky obranca Joona Erwing. Z Bystrice prišiel mladý obranca Daniel Demo a hlavným úlovkom je skúsený ruský bek Ivan Vishnevsky. Tridsaťtriročný ofenzívny obranca si zahral aj v NHL, ale na konte má najmä 504 zápasov v KHL, v ktorých zaznamenal 48 gólov a 102 asistencií. V minulej sezóne hral za Jekaterinburg a Spartak Moskva. Túto sezónu začal ako kapitán v Lade Togliatti vo VHL. Pre príchod do Popradu ho motivovali najmä najvyššie klubové ambície pod Tatrami.

Vyše 500 zápasov v KHL je vizitka popradskej posily obrancu Ivana Vishnevskeho. Foto: Instagram/hkpoprad.

Do konca základnej časti sezóny zostáva ešte 10 kôl. Začiatok play-off je na pláne koncom marca.


Ďalšie články