Kardinál Duka tvrdí, že o čínskej biologickej zbrani vravel nadnesene. Peking protestuje

27913427_1990261077669874_5520074022866319697_o Kardinál Dominik Duka. Foto: Duka/FB

Pražský arcibiskup Dominik Duka vzbudil v uplynulých dňoch pozornosť Pekingu, keď označil koronavírus spôsobujúci ochorenie COVID-19 za „čínsku biologickú zbraň“. Čínske veľvyslanectvo v Prahe za tieto slová žiada ospravedlnenie. Kardinál však tvrdí, že šlo o bežnú kazateľskú figúru.

Českú verejnosť a médiá pred pár dňami zaujalo video z kázne, ktorú mal kardinál Dominik Duka začiatkom februára. Počas nej povedal, že v súčasnej situácii, je najhorší „čínsky vírus“, ktorý označil za „únik biologickej zbrane“. Pražské arcibiskupstvo v reakcii dodalo, že považuje slová kardinála Duku za vytrhnuté z kontextu.

Čínske veľvyslanectvo v Českej republike žiada, aby Duka „okamžite napravil svoje chybné tvrdenia“. Diplomatické zastúpenie Pekingu v Prahe v stanovisku uvádza, že koronavírus je zložitý vedecký problém. Dukove tvrdenie označuje čínska ambasáda za nepodložené podozrenie a zámerné prekrúcanie reality, ktoré nemôže nahradiť vedecký výskum.

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) minulý týždeň uviedli, že sa dopodrobna nezaoberali otázkou, či koronavírus nemohol uniknúť z laboratória. WHO však opakovane zdôraznilo, že je „extrémne nepravdepodobné“, aby bol pôvodom koronavírusu laboratórny únik. Po pôvodcovi nákazy experti stále pátrajú.

Najhlasnejším kritikom Dukových vyjdarení je český imunológ Václav Hořejší, ktorý doslova povedal, že sa ako kresťan hanbí za arcibiskupove slová a považuje ich za škandalózne. Hořejší vo vysielaní CNN Prima News uviedol, že ľudia, ktorí tvrdia, že je koronavírus je umelo vytvorený, to hovoria z čisto politického či ideologického dôvodu.

Dukova reakcia

Práve na kritiku zo strany Hořejšího reagoval kardinál Duka v otvorenom liste adresovanom vedcovi. V ňom pražský arcibiskup píše, že označenie „čínska biologická zbraň“ použil nadnesene. Zopakoval pritom tvrdenia svojho úradu, podľa ktorých nebola kázeň primárne o koronavíruse, ale o upevnení postoja pomoci, podľa ktorého je potrebné byť k dispozícii ľuďom trpiacim a sužovaným existenčnými obavami či obavami zo smrti.

„Ak som o ňom [koronavíruse] hovoril, bolo využité známej kazateľskej figúry, keď kázanie je tiež literárnym tvarom. Ide o využitie hyperboly, nadsádzky, ktorá má burcovať a zvýšiť pozornosť poslucháča,“ uviedol kardinál v otvorenom liste, z ktorého citujú české médiá.

Kardinál poukazuje na to, že podobne nadnesené výrazy používa aj pápež František, keď napríklad hovorí o genderovej (rodovej) ideológii, ako o jadrovej katastrofe alebo o potrate, ktorý nazýva nájomnou vraždou. „Poslucháči vedia, že nejde o právne ani faktické označenie javov. Takáto hyperbola má poslucháča okrem iného priviesť aj k reflexii a hlbšiemu poznaniu. To bolo aj mojím cieľom,“ napísal pražský arcibiskup.

Duka v otvorenom liste Hořejšímu dodáva, že v Číne nie sú úplne rešpektované ľudské práva a výrazne obmedzovaná je podľa kardinála predovšetkým náboženská a politická sloboda. Pražský arcibiskup tiež dodal, že biskupi a kňazi, veriaci katolíckej cirkvi, ale aj iných kresťanských cirkví a náboženských skupín, sú väznení a vystavovaní v Číne represiám. V tomto smere uviedol ako príklad rapídne obmedzovanie slobôd a nedodržiavanie dohôd v Hongkongu.


Ďalšie články