Naď: Starostov vyzývajú k rebélii proti testovaniu. Dôkaz ale svedčí o inom

Jaroslav Naï Minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: Jakub Kotian/TASR

Starostovia v rámci regionálnych organizácií Združenia miest a obcí Slovenska majú byť usmerňovaní, aby „rebelovali“ proti testovaniu na COVID-19. Po predpoludňajšom rokovaní vlády to naznačil minister obrany SR Jaroslav Naď. Podrobnosti však prezradiť nechcel. Podľa zistení novinárov ale nehovorí pravdu.

Naď tvrdil, že má nielen ústne sprostredkované informácie, ale aj listinný dôkaz, ktorý sa týka jedného z regiónov východného Slovenska. „Videl som to čierne na bielom, že starostovia sú usmerňovaní, aby vytvárali mediálny tlak, že už nedokážu zabezpečiť testovanie. Jednoducho je tu snaha z rôznych skupín o nátlak na obce, aby vytvárali dojem, že už to nedokážu zvládať,“ povedal minister.

Dokument mu mali poslať viacerí starostovia zo spomínaného regiónu. „Že s tým nesúhlasia, ale aby som videl, aké hry sa tu hrajú,“ uviedol Naď. Konkretizovať informácie nechcel. „Zatiaľ si to nechám pre seba, ale faktom je, že takýto papier existuje. Poslal som ho členom vlády, aby vedeli, že niekedy to také úprimné o vyčerpanosti samospráv nie je,“ dodal.

Zároveň uistil, že neignoruje nápor a vyčerpanosť, ktorú samosprávy so zabezpečením testovania zažívajú. Poukazuje však na to, že sa situácia zneužíva na politikárčenie. Obviňuje z neho najmä starostov kandidujúcich za Smer-SD.

ZMOS sa bránil a chce dôkaz

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák krátko na to upozornil, že dôveryhodnosť obvinenia môže potvrdiť len jasne predložený dôkaz, resp. konfrontácia s údajnými iniciátormi. Upozorňuje zároveň, že minister obrany ho ešte na jeseň krivo obvinil z toho, že on, resp. niekto zo ZMOS navrhol zmeniť čas testovania pred druhým kolom.

„Zo zápisnice ústredného krízového štábu však vyplýva, že to navrhol pán Viskupič za Združenie samosprávnych krajov SK8 a schválil pán premiér Matovič. Vtedy som nemal chuť na to reagovať, lebo mi to prišlo ako snaha odpútavať pozornosť od podstaty. Preto ani teraz celkom dobre nerozumiem odklonu od prapodstaty témy,“ dodal Kaliňák.

Ide o niečo iné

V dokumente, ktorý má TASR k dispozícii, sa však hovorí len o zaujatí spoločného stanoviska zemplínskych regiónov k prípadným ďalším kolám testovania a o „vyvinutí tlaku aj na ZMOS, aby už mestá a obce boli odbremenené od testovania“.

Dokument je súhrnom aktuálnych tém na posledný februárový týždeň. Navrhuje podľa tohtotýždňových výsledkov v okrese odbremeniť mestá a obce vo vranovskom regióne od každotýždenného testovania.

Rovnako „iniciovať zemplínske regióny v rámci Prešovského kraja (Svidník, Stropkov, Humenné, Medzilaborce, Vranov nad Topľou) a Košického kraja (Michalovce, Trebišov, Sobrance, Kráľovský Chlmec) a zaujať jednotné stanovisko k prípadným ďalším kolám testovania, vyvinúť tlak aj na ZMOS, aby už mestá a obce boli odbremenené“.

(tasr/ste)


Ďalšie články