Začína sa pôst, sú riešenia, ako na Veľkú noc otvoriť kostoly, tvrdí Kresťanská únia

polnoèná omša v Košiciach Omša v Košiciach. Foto: Milan Kapusta/ TASR

Poslanci Kresťanskej únie sa pridali na stranu slovenských biskupov a chcú hľadať spôsoby, ako otvoriť kostoly. Avizujú, že majú riešenia, ktoré hodlajú predostrieť členom pandemickej komisie.

Sprísnené protipandemické opatrenia si vyžiadali zákaz hromadných podujatí. Pred veriacimi sa tak dlhodobo zavreli brány chrámov, hoci cirkev od začiatku rešpektovala všetky hygienické opatrenia. Deje sa tak v čase, kedy sa preukázateľne zhoršuje duševné zdravie občanov. To je najmä u veriacich úzko späté s možnosťou praktizovať svoju vieru.

Katolícki biskupi pred pár dňami poslali predsedovi vlády a jej členom list, v ktorom ho vyzvali na otvorenie kostolov.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) uviedla, že čoraz viac ľudí sa na duchovných obracia so svojím duchovným trápením. Online omše im totiž nedokážu nahradiť prijímanie eucharistie a iných sviatostí.

„Sme ochotní zniesť obmedzenia – avšak úplný, dlhodobý a celoplošný zákaz verejných bohoslužieb, ako aj praktické znemožnenie vysluhovania sviatostí je neúnosné,“ uviedla KBS.

Biskupi preto apelujú na vládu, aby našla iný spôsob nastavenia opatrení vo vzťahu k duchovným potrebám. Poukazujú na nárast počtu zaočkovaných ľudí, ktorí by sa mohli zúčastňovať na bohoslužbách bez rizika ochorenia.

„Nejde len o hromadné podujatia, ale aj o individuálnu pastoračnú službu. Pritom okolité krajiny také tvrdé reštrikcie cirkvám nezaviedli. Mrzí nás, keď na niektorom mieste ľudia stratili trpezlivosť a prekročili pravidlá, hoci na ne stále upozorňujeme. Máme vytrvalú ochotu spolupracovať na zápase s pandémiou,“ dodala KBS s tým, že žiada o pochopenie ich situácie.

Kresťanská únia avizuje svoju pomoc

Spojenca našli biskupi medzi politickými stranami. Predsedníčka Kresťanskej únie (KÚ) Anna Záborská spoločne s poslancami Richardom Vašečkom, Radovanom Marcinčinom, Jánom Szőllősom a Katarínou Hatrákovou pokladajú list biskupov za opodstatnený.

Chcú sa stretnúť s členmi pandemickej komisie, aby našli riešenia, ako by sa rýchlo a bezpečne dalo obnoviť verejné slávenie bohoslužieb.

Záborská upozornila, že sa začína 40-dňové pôstne obdobie a blíži sa Veľká noc. Najväčší kresťanský sviatok slávili veriaci už minulý rok bez možnosti navštíviť chrámy. Zlá pandemická situácia síce nedovoľuje okamžité otvorenie chrámov, ale podľa nej je dôležité hľadať spôsoby, ako túto možnosť čo najskôr zrealizovať.

„Máme návrhy, ako napriek vážnej situácii v nemocniciach zabezpečiť počas pôstu prípravu hygienických opatrení v chrámoch tak, aby sa najneskôr na Veľkú noc otvorili pre veriacich,“ povedala Záborská.

List biskupskej konferencie premiérovi a členom vlády podľa poslancov KÚ veľmi dobre vystihuje situáciu, v ktorej sa veriaci ľudia nachádzajú. V súvislosti s otváraním kostolov je potrebné zdôrazňovať, že ide v prvom rade o službu pre ľudí, nie cirkev.

„Tak ako ľudia aj počas pandémie potrebujú navštíviť obchod s potravinami, lekára či psychológa, potrebujú aj starostlivosť o duchovné zdravie. Práve začínajúce pôstne obdobie nám pripomína, že ,nielen z chleba je človek živý‘,“ uviedol poslanec Richard Vašečka.

Poslanec Ján Szőllős upozornil, že úplný zákaz svätých omší je skôr raritou. Vo viacerých európskych štátoch je účasť na bohoslužbách pri dodržiavaní prísnych opatrení povolená aj napriek všeobecnému zákazu vychádzania.

„Samozrejme, najlepším riešením by bolo všeobecné zlepšovanie zdravotnej situácie a odľahčenie našich nemocníc. Takéto zlepšenie znamená už pri prechode na bordovú fázu (prvú, ktorá nasleduje po súčasnej čiernej) účasť na bohoslužbách za rovnakých podmienok, aké sú pre otvorenie obchodov, ktoré zas strácajú ekonomicky – teda jeden človek na 15 metrov štvorcových plochy,“ skonštatoval Radovan Marcinčin.

K tomu môžeme a musíme podľa kresťanských poslancov prispieť my všetci maximálnou zodpovednosťou a ohľaduplnosťou pri dodržiavaní rozumných opatrení.


Ďalšie články