Štartuje online zbierka pre Spišskú katolícku charitu

Bez názvu Foto: Reprofoto Youtube/Spišská katolícka charita

Spišská katolícka charita pokračuje so svojou starostlivosťou o núdznych na celom území Spiša, Liptova a Oravy aj v čase pandémie. Financovaná je hlavne z darov. Aktuálne sa pripravuje jarná zbierka.

Koronavírus zasiahol aj Spišskú katolícku charitu vo viacerých zariadeniach a službách. Jedným zo zariadení s koronavírusom bolo zariadenie pre mužov s mentálnym a psychickým postihnutím Dom Charitas svätého Damiána Veustera v Spišských Vlachoch. Riaditeľ zariadenia Juraj Gabzdil tvrdí, že najhoršia bola pre klientov izolácia v zariadeniach. „Klienti boli bez vychádzok, kvôli čomu trpeli psychickou nepohodou. Pre ochranné pomôcky sa nám zvýšili náklady na odpad a na fungovanie zariadenia,“ dodáva riaditeľ Gabzdil.

Vírus neobišiel ani zariadenie Dom Charitas sv. Jozefa v Spišskej Novej Vsi, ktoré sa stará o deti s rôznym stupňom zdravotného postihnutia. Zariadenie patrilo medzi jedno z prvých zariadení, kde sa vírus vyskytol. Podľa slov riaditeľky Alexandry Hovancovej to bola veľká psychická záťaž. Napriek neľahkej situácii si riaditeľka spomína aj na pekný zážitok z prvej vlny pandémie: „Mali sme však veľké šťastie, že nás v prvej vlne prišiel pod okno potešiť svojou hudbou svetový virtuóz Filip Jančík a ten vyzval ľudí, aby nám darovali dezinfekčné prípravky, rúška, ochranné pomôcky, čím sme si ich zabezpečili bez kupovania v obchode.“

V zariadeniach už pomáhajú aj psychológovia. Napríklad aj v DCH svätej Hildegardy z Bingenu, kde sa Spišská katolícka charita stará o týrané matky s deťmi. „Veľkým prínosom v tejto aktuálnej pandemickej situácii bude aj psychologička, ktorá nastúpila pred pár dňami do nášho zariadenia núdzového bývania, bude všetkým nápomocná a bude zmierňovať dopady súčasnej doby týraným matkám,“ povedala pre Štandard riaditeľka Ľudmila Valková.

Zdravotné sestry v prvej línii

Zdravotné sestry zo Spišskej charity napriek strachu a obavám, ktoré majú, pomáhajú aj v prvej línii. Boja sa však toho, že môžu nakaziť pacientov alebo sa môžu nakaziť už od pozitívnych pacientov, a tým pádom by ohrozili svojich blízkych. Musia pracovať veľmi rýchlo, aby sa u každého pacienta zdržiavali kratší čas.

Charita má v tomto období aj omnoho vyššie výdavky ako predtým. „Náročnosť tejto ošetrovateľskej služby spočíva aj v dbaní na vysokú ochranu pracovníkov v oblasti používania osobných ochranných pracovných prostriedkov a dezinfekcie, ktorú si musíme sami nakupovať. Ich vysoká spotreba je nielen pri službe, ale aj počas testovania antigénovými testami, ktoré je potrebné vykonávať pravidelne, najmä u zdravotných pracovníkov a podľa potreby aj u klientov,“ konštatuje situáciu hlavná diecézna sestra Spišskej katolíckej charity.

Foto: Spišská katolícka charita

Jarná zbierka je pripravená

Všetko sa im darí prekonávať aj vďaka štedrosti darov, za ktoré ďakuje aj riaditeľ Spišskej katolíckej charity Pavol Vilček: „Charita je miesto, kde ľudia môžu konať dobro a priestor, kde môžu pomáhať. Je to nástroj, prostredníctvom ktorého môžu aj bežní ľudia pomôcť núdznym, ku ktorým by sa ináč pomoc nedostala. Ďakujeme za každú modlitbu, materiálnu pomoc a finančný dar.“

Veľkým povzbudením bola pre Spišskú katolícku charitu jesenná zbierka. Teraz sa má konať jarná. Pôvodne sa mala uskutočniť 21. februára v kostoloch. No pre opatrenia, ktoré máme v platnosti, sa sväté omše neslúžia za účasti veriacich, a tak sa bude konať online zbierka. Služby charity môžete podporiť zaslaním ľubovoľnej sumy na číslo účtu SK26 0200 0000 0031 4349 8655 VS: 804053. Prípadne je možné na tento účel poslať darcovskú SMS v tvare DMS DAR na telefónne číslo 877.

Aj vďaka týmto darom Spišská katolícka charita bude môcť pomáhať stovkám núdznych – od detí, cez mladých, zdravotne znevýhodnených, seniorov, až po ľudí bez domova či umierajúcich.


Ďalšie články